Το paperclipping είναι η νέα τοξική τάση στις σχέσεις και τελικά είναι χειρότερη από το ghosting

Γεωργία Βλαχοπούλου
Το paperclipping είναι η νέα τοξική τάση στις σχέσεις και τελικά είναι χειρότερη από το ghosting

Για ποιο λόγο σου στέλνει μήνυμα κάποιος αν είναι να μην συνεχίσει την κουβέντα, αφού του απαντήσεις; Κι όμως αυτή είναι η νέα τάση στο dating.

Σίγουρα έχεις ακούσει ή έχεις βιώσει το ghosting, δηλαδή το να έχεις επικοινωνία με κάποιον και αυτός να χάνεται εν μία νυκτί χωρίς καμιά προειδοποίηση. Πρόσφατα όμως, συνειδητοποίησα ότι είναι ολοένα και πιο σύνηθες το paperclipping - ναι ξέρω υπάρχει πλέον για όλα από ένας όρος - το να σου στείλει δηλαδή κάποιος μήνυμα, να του απαντήσεις και αυτό ήταν όλο.

Ένας είναι ο λόγος που οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας τελειώνουν πολλές φορές άδοξα

Τι ακριβώς είναι το paperclipping;

Ο όρος έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του χαρακτήρα Clippy στον υπολογιστή σου, ο οποίος κατά καιρούς εμφανιζόταν ως συνθετήρας για να σου κάνει ερωτήσεις, οι οποίες αντί να σε βοηθήσουν τελικά σε αποσπούσαν από τη δουλειά σου.

https://www.instagram.com/p/BNE3ZgEAlmP/

Aντίστοιχα, όσον αφορά τις σχέσεις ο Clippy, ο συνδετήρας, αυτός που τέλος πάντων σε αποσπά από την καθημερινότητά σου είναι ο άνθρωπος που σου στέλνει ανά - σχετικά - διαστήματα ένα «γεια σου», ένα «τι κάνεις;» και αφού απαντήσεις σταματάει απότομα την κουβέντα. Και δώστου πάλι από την αρχή.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Bruce Y. Lee, μπορεί το άτομο αυτό να σου στέλνει μήνυμα, δίνοντάς σου την εντύπωση πως θέλει να σου μιλήσει ή πως έχει κάτι να σου πει, ωστόσο η απάντηση δεν έρχεται ποτέ στην πραγματικότητα κι αυτό γιατί είναι ένα τέχνασμα για να μένετε σε επαφή, αλλά χωρίς καμία πραγματική δέσμευση.

5 λόγοι που σε ελκύουν συναισθηματικά μη διαθέσιμα άτομα

Ποιος μπορεί να σου κάνει paperclipping;

Σύμφωνα με τον Bruce Y. Lee λέει αυτό το άτομο μπορεί να είναι κάποιος που βγήκε μερικά ραντεβού μαζί σου και η σχέση σας δεν προχώρησε ποτέ σε κάτι περισσότερο. Κάπως έτσι, προσπαθεί να σε κρατήσει σε εγρήγορση, χωρίς να καταβάλει καμία ιδιαίτερη προσπάθεια. Αντικειμενικά οι γυναίκες τα βλέπουμε πιο περίπλοκα τα πράγματα και σίγουρα ένα μήνυμα - ακόμα κι από κάποιον που δεν μας αρέσει ερωτικά στο 100% - μπορεί να μάς βάλει σε σκέψεις ή να γίνει αντικείμενο στις συζητήσεις με τις φίλες μας για πολύ καιρό.

Βέβαια, αυτό το άτομο θα μπορούσε να είναι και ένας πρώην που ψάχνει να δει αν είσαι ακόμα συναισθηματικά δεμένη μαζι του.

Το πρόβλημα με όλο αυτό είναι ότι σου δίνει ψεύτικες ελπίδες, ενώ ταυτόχρονα σου δείχνει ότι δεν είσαι τόσο σημαντικός για το άτομο που σου κάνει paperclipping. Μπορεί να παίζει άνετα τέτοιου είδους παιχνίδια μαζί σου, κάτι που όχι μόνο σου δημιουργεί άγχος και απογοήτευση, αλλά επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σου, τόσο σε σχέση με τον εαυτό σου όσο και με τους άλλους. Γι' αυτό και θεωρείτε τοξικό.

kelli-mcclintock-cr-Gh5A_9Nc-unsplash.jpg

Πώς μπορείς να «προστατευτείς» από το paperclipping;

Ο ψυχολόγος Bruce Y. Lee λέει ότι ενώ δεν αποτελούν όλα τα σύντομα μηνύματα ή αυτά που δεν απαντώνται έγκαιρα μια περίπτωση τοξικής κατάστασης (ίσως το άτομο είναι σε μια συνάντηση ή στο ντους), όταν τα μηνύματα είναι συχνά και οι συνομιλίες δεν προχωρούν ποτέ παρακάτω, τότε πρόκειται για περίπτωση paperclipping.

Γι' αυτό θα πρέπει να αναρωτηθείς αν η επικοινωνία που έχεις με αυτό το άτομο μοιάζει με paperclipping. Πόσο δηλαδή επενδύει ο άνθρωπος που σου στέλνει μηνύματα στην επικοινωνία σας, γιατί όπως είπαμε μπορεί να σου έχει στείλει μήνυμα και να μην απαντήσει στο δικό σου επειδή κάτι του έτυχε. Αν όμως δεν έτυχε κάτι και δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει ξανά μαζί σου σε εύλογο χρονικό διάστημα, τότε δεν αξίζει την προσοχή σου.

Σε αυτήν την περίπτωση, όπως λέει και ο Bruce Y. Lee υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να συνεχίσεις το παιχνίδι των ερωτήσεων και των μηνυμάτων που δεν οδηγούν σε τίποτα (κάτι που μπορεί να σε κάνει να χάσεις χρόνο και ενέργεια), ενώ η δεύτερη είναι να αγνοήσετε αυτά τα μηνύματα και να σταματήσεις να απαντάς, κάτι που μπορεί να κάνει τον άλλο να σου δώσει παραπάνω σημασία, αν και αυτό μπορεί να πάρει χρόνο.