Θυμώνεις συχνά; Οι εκρήξεις οργής μπορεί να έχουν ολέθρια αποτελέσματα για την υγεία

Θυμώνεις συχνά; Οι εκρήξεις οργής μπορεί να έχουν ολέθρια αποτελέσματα για την υγεία
Pexels

Η νέα έρευνα που θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας κάνει να ξεσπάμε εποικοδομητικά για την υγεία μας. Όπως για παράδειγμα με τη γυμναστική. 

Μια σύντομη περίοδος θυμού μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων -γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, λένε οι επιστήμονες. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι ενήλικες θύμωναν αφού θυμούνταν εμπειρίες του παρελθόντος, η λειτουργία των κυττάρων που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία επηρεαζόταν αρνητικά, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος. Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι μια τέτοια επίδραση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ο λόγος που το να πίνεις γάλα πριν κοιμηθείς ίσως δεν είναι και πολύ καλή ιδέα

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, τα επεισόδια άγχους και θλίψης δεν προκάλεσαν την ίδια αλλαγή στη λειτουργία της επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ένα σύντομο επεισόδιο θυμού που προκαλείται από την ανάκληση στη μνήμη εμπειριών του παρελθόντος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων να χαλαρώνουν, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή ροή του αίματος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η εξασθένιση της ικανότητας των αιμοφόρων αγγείων να χαλαρώνουν μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης, η οποία μπορεί, με τη σειρά της, να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Daichi Shimbo, του Ιατρικού Κέντρου Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, δήλωσε:

«Μελέτες παρατήρησης έχουν συνδέσει τα συναισθήματα αρνητικών συναισθημάτων με την εκδήλωση καρδιακής προσβολής ή άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων. Το πιο συνηθισμένο αρνητικό συναίσθημα που μελετήθηκε είναι ο θυμός, ενώ υπάρχουν λιγότερες μελέτες για το άγχος και τη θλίψη, τα οποία έχουν επίσης συνδεθεί με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής».

Η ομάδα διερεύνησε κατά πόσον τα αρνητικά συναισθήματα -συμπεριλαμβανομένου του θυμού, της θλίψης και του άγχους- μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε σύγκριση με ένα ουδέτερο συναίσθημα. Οι 280 ενήλικες συμμετέχοντες, με μέσο όρο ηλικίας 26 ετών, υποβλήθηκαν τυχαία σε μία από τις τέσσερις συναισθηματικές εργασίες για οκτώ λεπτά.

Τα καθήκοντα ήταν η ανάκληση μιας προσωπικής ανάμνησης που τους έκανε να θυμώσουν -η ανάκληση μιας προσωπικής ανάμνησης άγχους- η ανάγνωση μιας σειράς καταθλιπτικών προτάσεων που προκαλούσε θλίψη- ή η επαναλαμβανόμενη μέτρηση μέχρι το 100 για να προκληθεί μια συναισθηματικά ουδέτερη κατάσταση. Η ομάδα αξιολόγησε τα κύτταρα που επικάλυπταν τα αιμοφόρα αγγεία κάθε συμμετέχοντα πριν από τις δοκιμασίες και σε διάφορα σημεία μετά, αναζητώντας ενδείξεις μειωμένης διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, αυξημένου τραυματισμού των κυττάρων ή μειωμένης ικανότητας επιδιόρθωσης των κυττάρων.

Η κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού θα μπορούσε να μας κάνει πιο ελκυστικούς

Οι μετρήσεις που έγιναν πριν από τις συναισθηματικές εργασίες επαναλήφθηκαν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν πριν και σε τρία λεπτά, 40 λεπτά, 70 λεπτά και 100 λεπτά μετά την καθορισμένη συναισθηματική εργασία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανάκληση παρελθοντικών γεγονότων που προκαλούσαν θυμό οδηγούσε σε εξασθένιση της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, από μηδέν έως 40 λεπτά μετά την εργασία. Η εξασθένιση δεν ήταν πλέον παρούσα μετά τα 40 λεπτά.

Ο καθηγητής Shimbo δήλωσε: «Είδαμε ότι η πρόκληση μιας οργισμένης συναισθηματικής κατάστασης οδήγησε σε δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, αν και δεν καταλαβαίνουμε ακόμη τι μπορεί να προκαλεί αυτές τις αλλαγές. Η διερεύνηση των υποκείμενων δεσμών μεταξύ θυμού και δυσλειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό αποτελεσματικών στόχων παρέμβασης για άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων».

4 σημάδια στο δέρμα που ίσως μαρτυρούν πως ίσως είσαι αλλεργική στο ποτό

Ο καθηγητής Glenn Levine, του Baylor College of Medicine, δήλωσε σχετικά με τα ευρήματα: «Αυτή η μελέτη προσθέτει όμορφα στην αυξανόμενη βάση δεδομένων ότι η ψυχική ευεξία μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή υγεία και ότι οι έντονες οξείες συναισθηματικές καταστάσεις, όπως ο θυμός ή το στρες, μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακά συμβάντα. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι η έντονη θλίψη ή παρόμοια συναισθήματα αποτελούν συχνό εκλυτικό παράγοντα για την μυοκαρδιοπάθεια Takatsubo, ενώ γεγονότα όπως οι σεισμοί ή ακόμη και ως οπαδός που παρακολουθεί έναν παγκόσμιο ποδοσφαιρικό αγώνα, τα οποία προκαλούν στρες, μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου ή/και σε αρρυθμίες. Η παρούσα μελέτη δείχνει πολύ εύγλωττα πώς ο θυμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και τη λειτουργία του αγγειακού ενδοθηλίου και γνωρίζουμε ότι το αγγειακό ενδοθήλιο, η επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, είναι βασικός παράγοντας στην ισχαιμία του μυοκαρδίου και την αθηρωματική καρδιοπάθεια».

Ο καθηγητής Levine πρόσθεσε: «Αν και δεν έχουν διευκρινιστεί όλοι οι μηχανισμοί σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ψυχολογικές καταστάσεις και η υγεία επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία, η μελέτη αυτή μας φέρνει σαφώς ένα βήμα πιο κοντά στον καθορισμό αυτών των μηχανισμών».

pexels-pavel-danilyuk-8638222.jpg