Νίκος Μουρατίδης: «Αυτή την εποχή μέχρι και τζάμια θα καθάριζα»

Νίκος Μουρατίδης: «Αυτή την εποχή μέχρι και τζάμια θα καθάριζα»

Τι γνώμη έχει ο Νίκος για τα μουσικά show της ελληνικής τηλεόρασης;

Ο Νίκος Μουρατίδης δεν είναι απλά ο κριτής με τις δολοφονικές ατάκες των μουσικών reality και των talent shows. Είναι μια μουσική ιδιοφυία, ένας άνθρωπος που έχει άποψη, κριτήριο, γνώσεις και αισθητική.
Ο Νίκος μας έλειψε από τις οθόνες μας, όμως εκείνος δεν λείπει από την τηλεόραση μια και είναι ένας από τους 3 κριτές του show "Your Song" που προβάλλεται στο Mega της Κύπρου.

Όλη η Ελλάδα τραγουδάει; Τι συμβαίνει;
Νομίζω ότι είναι κινήσεις απελπισίας από ανθρώπους που θέλουν να κάνουν κάτι στα γρήγορα και προσπαθούν από κάπου να πιαστούν.

Για ποιους μιλάς;
Για τους συμμετέχοντες, αλλιώς δεν μπορώ να βρω άλλο τρόπο να εξηγήσω πώς η τηλεόραση κατόρθωσε και βρήκε τρόπο να γεμίσει τηλεοπτικό χρόνο αδιαφορώντας για το μετά.

Πώς σου φαίνεται το καινούργιο talent show το «The Voice» σ' αρέσει;
Είδα λίγο στην αρχή και μ' άρεσε το γεγονός ότι οι couches που είναι διάσημοι τραγουδιστές, σχεδόν παρακάλαγαν τους παίχτες να τους επιλέξουν. Έχω λίγο καιρό να το δω και δεν έχω άποψη, αλλά απ' ότι ακούω από τον κύκλο μου έχουν αρχίσει να βαριούνται.

Η ιδέα να αποτελείται η επιτροπή από επαγγελματίες τραγουδιστές πώς σου φαίνεται;
Κοίτα να δεις έτσι είναι το concept και δεν μου πέφτει λόγος, είπαν αυτό θα γίνει και τέλος. Απ' την άλλη είναι και οι τέσσερις πετυχημένοι στο είδος τους οπότε έχουν το know-how, ξέρουν τι τους γίνεται. Εγώ πιστεύω ότι είναι καλύτερο να συμμετέχουν άνθρωποι των δημοσίων σχέσεων, μάνατζερ, άνθρωποι των media, δεν θέλω να συμμετέχουν συνθέτες στιχουργοί, καλλιτέχνες τραγουδιστές, δεν είναι η δουλειά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα 3 X-Factor τα κερδίσαμε, εγώ, η Γκαγκάκη και ο Λεβέντης και όχι ο Θεοφάνους και δεν το λέω με κακία.

Αλήθεια πώς σου φαίνεται ο Θεοφάνους στο "Just the 2 of us";
Δεν μου αρέσει αυτό το ύφος, να λες δυσάρεστα πράγματα γελώντας, με εκνευρίζει.

Θα πήγαινες κριτής σ' ένα παιχνίδι που δεν βγάζει νέους τραγουδιστές αλλά κρίνει επαγγελματίες ή απλά γνωστούς, όπως το "Just the 2 of us" και το "Your face sound familiar";
Αυτή την εποχή Θανάση μου μέχρι και τζάμια θα καθάριζα. Ναι φυσικά θα πήγαινα, αρκεί η εκπομπή να έχει σχέση με το τραγούδι, να μην είναι μαγειρικής ας πούμε. Όσο έχει να κάνει με τραγουδιστές ,μεταμφιέσεις, είναι το καλύτερό μου

Εσύ τι λες σε κάποιον νέο και πιτσιρίκο που θέλει να γίνει τραγουδιστής; Έχουμε αρκετούς ή προχώρα;
Θα του έλεγα ότι έχουμε αρκετούς, ξανασκέψου το και αν έβλεπα ότι ήταν πεισματάρης, θα του έκανα το βίο αβίωτο σε πρώτη φάση και αν ξεπερνούσε αυτό το στάδιο, τότε θα τον βοηθούσα, όλα αυτά φυσικά με δεδομένο ότι έχει ταλέντο και τη θέληση να πετύχει. Όταν ανέλαβα τον Γιώργο Μαζωνάκη και σου μιλάω για το 1992 μέσα από τις ερωτήσεις που του έκανα, μου είπε κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για το αν θα τον αναλάμβανα ή όχι. Τότε λοιπόν ήταν μόλις 15 ετών και τραγουδούσε σε μια χασαποταβέρνα της γειτονιάς του και πήγε στο Rex να δει τη Μαρινέλλα και μετά πήγε στα καμαρίνια να της μιλήσει και της έδωσε το χέρι λέγοντας της «Γεια σας είμαι ο Γιώργος Μαζωνάκης και είμαι συνάδελφός σας». Όταν μου το είπε λέω αυτό το παιδί έχει κάτι, έχει μια τρέλα, δεν μπορείς στα 15 σου να λες στη Μαρινέλλα είμαι συνάδελφός σου;

Σήμερα υπάρχει κάποιος νέος και φρέσκος τραγουδιστής που ξεχωρίζεις;
Μ αρέσει πολύ η φουρνιά των τραγουδοποιών, τύπου Μουζουράκη, Μαραβέγια, Μπαλάφα, τον λατρεύω τον Λεωνίδα Μπαλάφα, τον θεωρώ εξαιρετική περίπτωση. Αυτά τα παιδιά έχουν μια άλλη οπτική στα πράγματα μέσα από την τέχνη τους και αυτό με γοητεύει.

Ποια είναι η διαφορά σ' ένα show της Ελλάδας και της Κύπρου;
Καμία απολύτως, απλά στην Κύπρο τα πράγματα είναι "αθώα", πιο παρεΐστικα. Το "Your song" σχεδόν το φτιάξαμε όλοι μαζί, δεν μας ήρθε το concept από κάπου και το αντιγράψαμε. Έλεγε ο ένας, πρόσθετε ο άλλος.

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος πώς είναι μετά από τόσο καιρό;
Όπως τον ήξερες, πολυλογάς και ξερόλας, αλλά είναι πιο ήρεμος και ευτυχώς είναι μια χαρά.