Γρηγόρης Αρναούτογλου ή Δήμος Βερύκιος: Ποιος κερδίζει το βραβείο μπουρδολογίας;

Γρηγόρης Αρναούτογλου ή Δήμος Βερύκιος: Ποιος κερδίζει το βραβείο μπουρδολογίας;

Ο ένας χειρότερος απ'τον άλλο

 

Τελικά υπάρχει πάντα μεγάλος συναγωνισμός όταν πρόκειται να επιλέξεις ποια εμφάνιση ή δήλωση ήταν η χειρότερη της βδομάδας που πέρασε. Και παρότι στις νέες εποχές πρέπει να επιμένουμε στα θετικά μηνύματα δεν γίνεται να περάσουν απαρατήρητα δηλώσεις και συμπεριφορές όπως του Γρηγόρη Αρναούτογλου και του δημοσιογράφου Δήμου Βερύκιου.

Ο πρώτος με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της λογοκρισίαςστο διαδίκτυο, είπε λίγο πολύ (εντάξει δεν το είπε ακριβώς αλλά φάνηκε να συμφωνεί) ότι ο πιτσιρίκος που έφτιαξε τη σελίδα Άγιος Παστίτσιος και καταδικάστηκε δεν θα έπρεπε να ασχοληθεί με τα θεία, ούτε αυτός ούτε κάποιος άλλος. Στη συνέχει μονολόγησε πόσο ευχαριστημένος είναι που ανακάλυψε την ορθοδοξία από μόνος του. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του Γρηγόρη, απλά αυτό το παραλήρημα μπροστά στις κάμερες , μάλλον έχει σκοπό να ενισχύσει την παρωχημένη πλέον ιδέα του καλό παιδιού, παρά να καταχωρηθεί ως πράξη δήλωσης θρησκείας και πίστης.

Δικαίωμά του είναι να είναι υπέρμαχος μια νεοσυντηρητικής ηθικής που προτρέπει απαγορεύσεις και τιμωρίες, αλλά βάζοντας ως ασπίδα τη θρησκεία , είναι και ύποπτο και φτηνό κόλπο. Ευτυχώς που τουλάχιστον στην ίδια εκπομπή υπήρχε και ο δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης που είπε και είχε να πει και κουβέντα λογικής και ψυχραιμίας

Δεύτερος μπουρδολόγος, αλλά και κωλοτούμπας αναδεικνύεται ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος που κάνει τάχα μου τον θιγμένο, επειδή είπε συγνώμη και δεν έγινε δεκτή. Για την ιστορία ο Δήμος Βερύκιος σχολίασε με έντονο τρόπο την απόφαση του συγγραφέα Αύγουστου Κορτώ να ασχολείται με τον άντρα του και τα βιβλία του παρά με το νέο κόμμα του Σταύρου θεοδωράκη. Ο Κορτώ του έκανε μήνυση, ο Βερύκιος ζήτησε συγνώμη και τέλος βγήκε στην εκπομπή του Θέμου για να πει ότι δεν είναι καθόλου ομοφοβικός, πως λάθος κατάλαβαν όλοι και πως είναι εύκολο αν σε μια ραδιοφωνική εκπομπή πάρεις και απομονώσεις ατάκες να βγει λάθος νόημα και να γίνουν παρεξηγήσεις.

Καταρχάς έχει δίκαιο όταν λέει ότι υπάρχουν περιπτώσεις που παραποιούνται τα λόγια ενός ραδιοφωνικού λόγου και άλλα θέλεις να πεις και άλλα καταλαβαίνουν οι άλλοι, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Βερύκιος δεν έχει λόγο να ανησυχεί. Γιατί όσο και αν προσπαθήσουν οι δημοσιογράφοι να αλλάξουν τα λόγια, δεν γίνεται αλλάξουν και το γένος των ονομάτων. Δεν μπορούν να κάνουν τον Αύγουστο, Αυγουστίνα, γιατί έτσι τον αποκάλεσε.

Κατά δεύτερον είναι δικαίωμά του να είναι κάποιος ομοφοβικός και να μην γουστάρει τους gay και να λέει ότι θέλει απ' την εκπομπή του, αλλά ως έμπειρος δημοσιογράφος πρέπει να ξέρει ότι τα λόγια έχουν συνέπειες. Το ότι δεν υπάρχει πουθενά η λέξη ομοφοβικός στο λεξικό (έτσι υποστηρίζει ο Μπαμπινιώτης) δεν σε απαλλάσσει από τις κατηγορίες, γιατί κάποιος όντως είναι ομοφοβικός όταν κοροϊδεύει, χλευάζει και γενικεύει τις ερωτικές επιλογές κάποιου. Όποτε μπορεί να μην είσαι ομοφοβικός με τη βούλα του λεξικού Φυντανίδης Φυτράκης, Βερύκιε αλλά σκέτο ομοφοβικός είσαι. Σε καλή μεριά!