Δείτε σπάνιες φωτογραφίες του Μάνου Χατζιδάκι με την Αλίκη και την Μούσχουρη

Δείτε σπάνιες φωτογραφίες του Μάνου Χατζιδάκι με την Αλίκη και την Μούσχουρη

Σπάνιες φωτογραφίες: Όταν οι φιλοι του  Μάνου Χατζιδάκι γιόρτασαν την απονομή του Όσκαρ το 1961!

 

Είναι άνοιξη του 1961 και όλος ο κόσμος χόρευε στον ρυθμό του τραγουδιού ''τα παιδιά του Πειραιά''. Η ταινία ''Ποτέ την Κυριακή'' του Ζυλ Ντασέν φτάνει στα βραβεία Όσκαρ. Μεταξύ των υποψήφιων είναι η Μελίνα Μερκούρη, που έχασε το πολυπόθητο αγαλματάκι από την Λίζ Τέιλορ και ο Μάνος Χατζιδάκις που το κέρδισε. Το νέο φτάνει με τηλεγράφημα στην Αθήνα. Στην αρχή το περιβάλλον του Χατζιδάκι είναι ενθουσιασμένο και ο ίδιος, με βάση το δημοσίευμα του περιοδικού ''Φαντασία'', οργανώνει μια μικρή γιορτή για να γιορτάσει την νίκη του. Το ίδιο πρωί είχε πάει στο σπίτι της οσκαρικής Κατίνας Παξινού που έμενε στην Λυκείου 13, πίσω από τα ανάκτορα, να φωτογραφηθεί κατ΄ απαίτηση των ''Εικόνων'' με το αγαλματάκι.
Στην γιορτή που έγινε το ίδιο βράδυ παραβρέθηκαν, η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τον Μάριο Πλωρίτη, η Νάνα Μούσχουρη, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Γιώργος Μούτσιος και η Χριστίνα Σίλβα. Τραγούδησαν, χόρεψαν ξεσηκώνοντας όλο το μαγαζί. Σε κάποια στιγμή έφτασε στο τραπέζι με όλους αυτούς τους λαμπερούς ανθρώπους και τούρτα...
Προφανώς ο Χατζιδάκις δεν είχε προλάβει να ακούσει όλες τις εκδοχές του τραγουδιού που του άλλαξαν το ύφος και την αποστολή. Αποτέλεσμα; Το αγαλματάκι, να πεταχτεί στα σκουπίδια για να σωθεί από θαύμα και να βρει τελικά την θέση του στο σπίτι, πλάτη όμως.
Το τραγούδι αυτό μαζί με όλο το έργο του είναι η πολύτιμη κληρονομιά για τους Έλληνες.
Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε γεννηθεί στις 23 Οκτωβρίου του 1925.