Μήπως το snapchat «τρώει» χρόνο και από τη δική σου ζωή;

Μήπως το snapchat «τρώει» χρόνο και από τη δική σου ζωή;

Μια συντάκτρια του Queen βάζει κάτω από το μικροσκόπιο το νέο trend των social media

Μπορεί να ανήκω στη γενιά των Millenials, όμως κάποιες πτυχές της σύγχρονης καθημερινότητας αρνούμαι να τις δεχτώ και να τις υιοθετήσω (Απλό παράδειγμα: Μπορεί να είμαι κορίτσι που αγαπά τη μόδα, όμως η αλήθεια είναι πως ευχαριστιέμαι πολύ περισσότερο το κανονικό shopping, ακόμη κι αν χρειάζεται ώρες, παρά το κλικ-κλικ-κλικ-checkout σε δύο λεπτά, μπροστά στον υπολογιστή).

Το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα, ίσως είναι γνωστό στους περισσότερους από εσάς. Το "Snapchat" είναι η νέα μόδα στα social media κι έρχεται να καταλάβει κάθε ελεύθερο λεπτό της καθημερινότητάς μας.

Δες επίσης: 4 τύποι χρηστών στα social media που απλά μας εκνευρίζουν

Να καταγράψει τις στιγμές που είμαστε λιγότερο "ρετουσαρισμένοι και φτιασιδωμένοι", να αναδείξει την πιο αυθόρμητη (λέμε τώρα) πλευρά του εαυτού μας και να δείξει στους φίλους μας πώς είμαστε όταν ξυπνάμε, όταν διασκεδάζουμε, όταν κάνουμε χαζομάρες, ή απλά όταν βαριόμαστε.

REALITY CHECK: Τίποτα απ' όσα κάνεις και μοιράζεσαι στο Snapchat δεν είναι 100% αυθόρμητα ή 100% αληθινά.

Και κάπου εδώ μπορώ να ξεκινήσω να εξηγώ γιατί δε μου αρέσει καθόλου και γιατί αρνούμαι πεισματικά να υποκύψω κι εγώ σε αυτό το social media frenzy.
Μπορώ να καταλάβω απόλυτα τη χρησιμότητα του να έχουν οι διάσημοι και διάσημες stars, τα μεγάλα media και τα σημαντικά (ή και ασήμαντα) brands, λογαριασμό στο Snapchat.

32747F1F00000578 0 image a 26 1458690756877 c0260

Η Kylie Jenner είναι εθισμένη σε αυτό και μας ενημερώνει για Ο,ΤΙ κάνει ΟΛΗ μέρα

Το μικρό μου μυαλουδάκι, όμως, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί εγώ, εσύ και όλος ο υπόλοιπος, απλός, θνητός κόσμος, πρέπει να αναλώνεται σε μια τέτοιου είδους διαδικασία αυτοπροβολής και υπερπροβολής. Θα μου πεις, το Instagram δεν είναι κι αυτό μια αυτοπροβολή;

Ναι, αλλά έχει και τη χρησιμότητα του να συγκεντρώνεις τα snaps που εσύ θες σε ένα νήμα φωτογραφιών, που μπορείς να το επισκέπτεσαι από οπουδήποτε στον κόσμο, οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις. Κι αν δε σου αρέσει η αυτοπροβολή, δε σε αναγκάζει κανείς να ανεβάζεις selfies 23 φορές τη μέρα. Υπάρχουν και τα τοπία.

Το Snapchat, όμως, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Μπορεί να στέλνεις υποτίθεται στους πολύ κοντινούς σου φίλους αυτά που θες και να εξαφανίζονται, όμως παραδέξου το, έχεις ποστάρει κάτι στο "story" που δεν ήταν και τόσο αυθόρμητο, ή μπορεί να ήταν κι εντελώς σκηνοθετημένο. Άρα γιατί να το μοιραστείς ως "αυθόρμητο", αφού δεν είναι; Ή γιατί να το ποστάρεις, αφού εξαφανίζεται; Και αν σου αρέσει τόσο πολύ να παίζεις με τα διασκεδαστικά του φίλτρα, πρέπει τις φωτογραφίες και τα βίντεο που θα τραβήξεις, να δημοσιευθούν;

Πού θέλω να καταλήξω; Πουθενά, στην ουσία. Απλά προσπαθώ να κατανοήσω το λόγο που πολλοί φίλοι και γνωστοί μου το λατρεύουν και ό,τι γίνεται θέλουν αμέσως να το "σναπτσατάρουν", για τον Α ή Β λόγο - και οι περισσότεροι από αυτούς (όχι όλοι) το κάνουν, κατά την ταπεινή μου γνώμη, για έναν και μοναδικό λόγο: Γι' αυτά τα 5 λεπτά δημοσιότητας. Δευτερόλεπτα δηλαδή. Δευτερόλεπτα, που ίσως τους κάνουν να νιώσουν σαν τους διάσημους, που ποστάρουν κάτι από την καθημερινότητά τους που οι fans τους σπεύδουν να δουν.

Γι' αυτό, εσύ που με διαβάζεις και το χρησιμοποιείς, την επόμενη φορά που θα πας κι εσύ να "σναπτσατάρεις", σκέψου: Είναι κάτι που θέλω πραγματικά να το μοιραστώ με τους φίλους μου, ή απλά κάτι που θέλω να δείξω στο υποτιθέμενο κοινό μου;