Πείτε αντίο στην ανεργία: Αυτά είναι τα βήματα της επαγγελματικής επιτυχίας σας

Πείτε αντίο στην ανεργία: Αυτά είναι τα βήματα της επαγγελματικής επιτυχίας σας

Εκμεταλλευτείτε το internet και σαρώστε την αγορά εργασίας!

Το να ψάχνετε να βρείτε δουλειά δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί τρέξιμο και πολύ έρευνα. Αρχίστε λοιπόν αξιολογώντας τα μέσα που έχετε στη διάθεσή σας, (internet, γνωριμίες) φτιάξτε ένα προσεγμένο και δελεαστικό βιογραφικό και κατηγοριοποιήστε τον τομέα ή τους τομείς στους οποίους θέλετε να κινηθείτε και στις εταιρείες στις οποίες θα θέλατε να δουλέψετε. Κάντε τις κινήσεις μεθοδικά και με πρόγραμμα.

ΧΤΙΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΑΣ
Είναι πολύ χρήσιμο να δημιουργήσετε ένα προφίλ στο LinkedIn που σας βοηθάει να δείξετε την εμπειρία σας και να δημιουργήσετε επαφές με άλλους επαγγελματίες. Ανεβάστε το βιογραφικό σας, την φωτογραφίας σας και καλέστε παλιούς συναδέλφους σας να γράψουν ένα καλό λόγο για σας. Έτσι κάποιος παλιός σας διευθυντής μπορεί να σας δει και να σας προτείνει δουλειά όταν προκύψει κάποια θέση. Αν μάλιστα σας ενδιαφέρει κάποια θέση εργασίας στο εξωτερικό τότε ένας λογαριασμός σε αυτό το site πρέπει να είναι η πρώτη σας κίνηση. Ακόμα μπορείτε να ανεβάσετε το βιογραφικό σας στις ιστοσελίδες των εταιρειών που θέλετε να εργαστείτε (οι πιο πολλές έχουν link θέσεις εργασίας) ή μάθετε το email του τμήματος προσωπικού για να το στείλετε απευθείας. Στείλτε το μαζί με ένα καλογραμμένο εισαγωγικό σημείωμα που θα εξηγεί γιατί θέλετε να δουλέψετε για αυτούς και στείλτε μαζί το link του προφίλ σας στο Linkedin. Έτσι θα κάνετε μεγαλύτερη και θετικότερη εντύπωση, ώστε να είσαστε από τους υποψήφιους που θα ξεχωρίσουν.

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΦΕΣ
Αφού έχετε φτιάξει το προφίλ σας και έχετε προωθήσει το βιογραφικό σας θα πρέπει να κρατάτε μία τακτική επικοινωνία ώστε να ξέρετε αν έχετε ελπίδες για τη θέση και για πόσο θα πρέπει να περιμένετε για μία απάντηση. Πέρα από τις επαφές που έχετε κάνει με εταιρείες μην απορρίπτετε και τους φίλους ή γνωστούς σας που ίσως έχουν ακούσει κάτι για μια νέα θέση εργασίας. Καλό λοιπόν θα είναι τη επόμενη φόρα που θα συναντήσετε κάποιον φίλο ή γνωστό, πείτε του ότι ψάχνετε για δουλειά και αν ακούσει κάτι να σας ενημερώσει.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΚΑΘΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
Σίγουρα δεν είναι κάθε πληροφορία που ακούτε αξιόλογη όμως καλό θα είναι να απορρίψετε κάτι πριν το ψάξετε. Συνεπώς ακόμα και να ακούσετε κάτι που δεν σας ελκύει, προσπαθήστε να μάθετε περισσότερα που ακόμα κι αν δεν σας ενθουσιάζει μπορεί να σας δώσει ένα καλό εισόδημα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΛΙΣΤΕΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
Έχετε κάποια συγκεκριμένη εταιρία που θέλετε να εργαστείτε; Φτιάξτε λοιπόν μία λίστα με τις εταιρείες ή και τα μέρη στα οποία θέλατε να βρείτε δουλειά και αποκτήστε πρόσβαση και γνώση για την κάθε εταιρεία. Εξερευνήστε τις ιστοσελίδες των εταιρειών για να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα στο πως θα κινηθείτε και να μάθετε αν ψάχνουν για άτομα να προσλάβουν. Κάντε καθημερινό surfing και με επιμονή μπορείτε να βρείτε τη δουλειά των ονείρων σας.

ΣΤΟΧΕΥΣΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Είναι σημαντικό να φτιάξετε ένα ενδιαφέρον, πρωτότυπο και ολοκληρωμένο βιογραφικό. Είναι η πρώτη εντύπωση που δίνετε και πρέπει να κρύβει επαγγελματισμό. Δώστε λοιπόν στο βιογραφικό σας την απαιτούμενη προσοχή. Χρησιμοποιήστε μία καλή φόρμα για να το γράψετε (στο google θα βρείτε αρκετές) και επιλέξτε μια γραμματοσειρά που δεν κουράζει. Να μην ξεχνάτε ότι το βιογραφικό δεν είναι έκθεση και τα στοιχεία που δίνετε θα πρέπει να είναι σαφή και περιεκτικά. Τονίστε κάθε φορά τις γνώσεις ή την εμπειρία σας ανάλογα με τις προϋποθέσεις που απαιτεί η δουλειά που ενδιαφέρεστε και τροποποιήστε το. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι αυτός που θα σας πάρει συνέντευξη θα ξέρει ότι έχετε εμπειρία σε αυτό που ψάχνει.

ΑΡΙΣΤΕΥΣΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Πριν την συνέντευξη βεβαιωθείτε πως έχετε κάνει την έρευνα που χρειάζεστε για την εταιρία στη οποία θα πάτε, κάντε μία πρόβα με τις πιθανές ερωτήσεις που θα σας γίνουν ώστε να ξέρετε πώς και τι θα πρέπει να απαντήσετε. Ντυθείτε κατάλληλα με το ύφος της δουλειάς, να είσαστε συνεπής στην ώρα της άφιξης και μην ξεχνάτε πως πρέπει να είσαστε σοβαρή και άμεση στην συμπεριφορά σας, στις απαντήσεις σας, αλλά και στον τρόπο που εκφράζετε τις απορίες σας. Μέτα από την συνέντευξη στείλτε ένα e-mail ή τηλεφωνήστε στον άνθρωπο που σας έκανε το interview ευχαριστήστε τον για τον χρόνο που σας αφιέρωσε και τονιστείτε του ακόμα ότι χαρήκατε που τον γνωρίσατε. Αν μετά από μέρες δεν έχει επικοινωνήσει μαζί σας τηλεφωνήστε εσείς για να μάθετε νεοτέρα, θα δείξετε ενδιαφέρον και δεν θα αγωνιάτε μέχρι να θυμηθεί κάποιος να σας ενημερώσει.

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΦΗ
Αν σας τηλεφωνήσουν για να σας ενημερώσουν ότι δυστυχώς δεν θα πάρουν εσάς για την δουλειά, πείτε τους να σας ενημερώσει αν προκύψει κάτι ή ρωτήστε αν μπορείτε να τηλεφωνήσετε εσείς για να ρωτήσετε αν υπάρχει κάποια θέση στην εταιρία γιατί σας ενδιαφέρει πολύ να δουλέψετε εκεί. Μην ξεχνάτε πως η καλή και ευγενική συμπεριφορά δεν περνά απαρατήρητη και βοήθα πάντα.

ΔΕΧΘΕΙΤΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μπορεί να σας προσφέρουν μια δουλειά που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους αλλά θα είναι έξυπνο να την δεχθείτε γιατί θα σας δώσει την δυνατότητα να πιέσετε τον εαυτό σας, να τον τεστάρετε και να καταλάβετε τις δυνατότητες και τις αντοχές σας. Επιπλέον είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσετε κόσμο που στο μέλλον ίσως σας βοηθήσει στο να βρείτε την δουλειά που ονειρεύεστε. Μην ξεχνάτε ότι την ιδανική δουλειά ελάχιστοι είναι εκείνοι που την βρίσκουν με την πρώτη προσπάθεια!


Διαβάστε ακόμη:

Δεν πήρες προαγωγή; Τα 6 λάθη που κάνεις και μένεις στην ίδια θέση