DEREE: Καινοτομεί με συνδυασμό Αμερικανικού και Βρετανικού πτυχίου

DEREE: Καινοτομεί με συνδυασμό Αμερικανικού και Βρετανικού πτυχίου

Δύο συστήματα σε ένα!

Το DEREE συνδυάζει σε ένα πρόγραμμα σπουδών το αμερικανικό και το βρετανικό σύστημα. Παρέχεται δηλαδή ευρεία γενική γνώση και ακολουθεί εξειδίκευση σε συγκεκριμένο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι ο σπουδαστής, ακόμη κι αν δεν έχει αποφασίσει το συγκεκριμένο πεδίο σπουδών που θα ακολουθήσει, παρακολουθεί κάποια μαθήματα γενικής εκπαίδευσης πριν καταλήξει στην ειδίκευσή του. Tο αμερικανικό σύστημα προωθεί την πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε σπουδαστή, με συμμετοχή του σε «εξωσχολικές» δραστηριότητες (extracurricular activities), σε ομαδικές εργασίες και στα δρώμενα της κοινότητας του DEREE.To βρετανικό σύστημα προσφέρει εξειδίκευση και μαθήματα υψηλής ακαδημαϊκής αξίας. Το αποτέλεσμα; Σπουδάζοντας στο DEREE, αποφοιτά κανείς με δύο πτυχία: ένα αμερικανικό πτυχίο αναγνωρισμένο από τον NEASC (που πιστοποιεί ιδρύματα όπως το Harvard, το Yale και το MIT) και ένα βρετανικό πτυχίο πιστοποιημένο από το Open University. Έτσι, ουσιαστικά οι σπουδές του αναγνωρίζονται παγκοσμίως και του δίνουν τη δυνατότητα να συνεχίσει για μεταπτυχιακά οπουδήποτε στο εξωτερικό.

Εμείς μιλήσαμε με τον Δρ. Δημήτρη Ανδρέου από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος για να μας λύσει όλες μας τις απορίες:

Τι διαφορετικό έχει το διπλό πτυχίο του DEREE από τα συνηθισμένα πτυχία;

Το DEREE σαν αμερικανικό κολλέγιο, ακολουθεί το σύστημα της αμερικανικής ανώτατης εκπαίδευσης. Το Κολλέγιο αξιολογείται και πιστοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τη New England Association of Schools and Colleges (NEASC), τον αρχαιότερο και σημαντικότερο οργανισμό πιστοποίησης στις ΗΠΑ (μεταξύ άλλων πιστοποιεί και το Harvard, το Yale, το MIT και δεκάδες άλλα πανεπιστήμια). Κατά συνέπεια τα πτυχία του αναγνωρίζονται στην Αμερική και σε ολόκληρο τον κόσμο, γι αυτό και απόφοιτοί μας έχουν γίνει δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές σε μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ενώ το DEREE στέλνει τακτικά φοιτητές του σε πανεπιστήμια όπως το Stanford και – σύντομα – το Cornell. Πριν από λίγα χρόνια αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή διάσταση των σπουδών και την ευρωπαϊκή αναγνώριση των πτυχίων μας, συμβαλλόμενοι με το Open University της Μεγ. Βρετανίας. Έτσι, σήμερα οι απόφοιτοι του DEREE λαμβάνουν δύο πτυχία: το αμερικανικό από το DEREE και το βρετανικό από το Open University που και αυτό έχει τις ισχυρότερες πιστοποιήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό έγινε με το συγκερασμό των δύο εκπαιδευτικών συστημάτων. Οι αμερικανικού τύπου σπουδές προσαρμόστηκαν σε κάποιο βαθμό ώστε να ικανοποιούν και τις απαιτήσεις του βρετανικού συστήματος.

photo 1 681db

* Ο Δρ. Δημήτρης Ανδρέου είναι Αντιπρόεδρος Διοίκησης στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (PIERCE – DEREE – ALBA)

•Το διπλό πτυχίο συμπεριλαμβάνει περισσότερα μαθήματα;

Όχι! Ο φοιτητής του DEREE παίρνει και τα δύο πτυχία με το ίδιο αριθμό μαθημάτων. Γενικά για να αποφοιτήσει ένας φοιτητής από το DEREE χρειάζεται 121 φοιτητικές μονάδες (credits) που μεταφράζονται σε 39-40 μαθήματα. Μάλιστα, κάθε φοιτητής έχει τη δυνατότητα πέρα από την ειδικότητά του (major) να επιλέξει και μία υπο-ειδικότητα (minor) η οποία είναι συμπληρωματική της ειδικότητας και αυξάνει τόσο τις επαγγελματικές προοπτικές του αποφοίτου όσο και τις πιθανότητές του να γίνει δεκτός σε ένα πολύ καλό μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Οι νέοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι το ζητούμενο σήμερα, τόσο στο επαγγελματικό πεδίο όσο και στην ανώτατη εκπαίδευση, είναι η πολυποικιλότητα των εμπειριών και των δεξιοτήτων.

•Δηλαδή ο απόφοιτος του διπλού πτυχίου, διαθέτει δύο τίτλους σπουδών;

Ναι. O απόφοιτος αποκτά έναν αμερικανικό τίτλο bachelor και έναν βρετανικό τίτλο bachelor (το λεγόμενο "validated award").

•Αν κάποιος έχει πτυχίο που αναγνωρίζεται μόνο από βρετανικό Πανεπιστήμιο και θέλει να σπουδάσει στην Αμερική, τι περιορισμούς έχει;

Οι αμερικανικές προπτυχιακές σπουδές είναι πιο πολύπλευρες καθώς περιλαμβάνουν και το περίφημο πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας (general education curriculum) το οποίο τις διακρίνει από τις σπουδές σε άλλες χώρες. Γι' αυτό και συνήθως διαρκούν 4 χρόνια, εν αντιθέσει προς τις τριετείς βρετανικές προπτυχιακές σπουδές. Οι απόφοιτοι του DEREE δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Αμερική καθότι αποφοιτώντας αποκτούν αναγνωρισμένο αμερικανικό τίτλο σπουδών. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ευκολότερο να γίνουν δεκτοί σε κορυφαία αμερικανικά μεταπτυχιακά προγράμματα από αποφοίτους αντίστοιχων κολλεγίων και πανεπιστημίων εντός των ΗΠΑ. Πέρυσι είχαμε αποφοίτους που έγιναν δεκτοί στο Columbia University, το University of Pennsylvania, το Boston College κ.ά. Εξυπακούεται πως εξίσου αποδεκτοί είναι οι απόφοιτοι του DEREE και σε βρετανικά πανεπιστήμια. Έχουμε πολλούς αποφοίτους που έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια όπως το London School of Economics, το University College London, το Imperial College ή το Warwick.

Τι σημασία έχει το διπλό πτυχίο στην αγορά εργασίας;

Πέραν της διασφάλισης επαγγελματικών δικαιωμάτων, το διπλό πτυχίο έχει λιγότερη σημασία στην αγορά εργασίας απ' όσο έχει η ποιότητα των σπουδών και η αναγνώριση που έχει το DEREE σαν εκπαιδευτικό ίδρυμα στην αγορά εργασίας. Πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη είσοδο των αποφοίτων μας στην αγορά εργασίας παίζει η διαρκής προετοιμασία των φοιτητών του DEREE – από την πρώτη μέρα των σπουδών τους – μέσω του Career Office του Κολλεγίου και η απόκτηση εργασιακών εμπειριών μέσω προγραμμάτων όπως το International Internships Program του DEREE που επιτρέπει σε φοιτητές να εργαστούν για ένα 5μηνο εκτός Ελλάδος σε μια σημαντική διεθνή εταιρεία όπως η Libra Group, η Coca-Cola, η S&B (μέλος του ομίλου Imerys) κ.ά.

Πώς μπορεί να γνωρίσει κανείς καλύτερα το DEREE?

Μπορεί οποιοσδήποτε να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας (www.acg.edu) ή να επικοινωνήσει απευθείας με το Admissions Office του Κολλεγίου στο 210 6009800 εσωτ. 1410 και να κλείσει ραντεβού με μια από τις συμβούλους μας. Ενθαρρύνουμε όμως όσους γονείς και φοιτητές θέλουν να μάθουν σε βάθος για το DEREE να επισκεφτούν ένα από τα Discover DEREE Days (DDD) που διοργανώνονται σε τακτά διαστήματα όλο το χρόνο. Το επόμενο DDD έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη 1η Οκτωβρίου. Εκεί θα μάθουν και για το εντατικό φθινοπωρινό τετράμηνο που αρχίζει στις 12 Οκτωβρίου.