Πώς να αντιμετωπίσετε το εργασιακό στρες

Πώς να αντιμετωπίσετε το εργασιακό στρες

To άγχος της δουλειάς χτυπάει όλο και πιο συχνά τις γυναίκες

Σύμφωνα με τις στατιστικές 8 στις 10 εργαζόμενες γυναίκες θα εγκατέλειπαν την δουλειά με πλήρη απασχόληση, εάν μπορούσαν να το κάνουν. Οι περισσότερες εργαζόμενες νοιώθουν ενοχικά απέναντι στην οικογένεια και αυτό γιατί δεν είναι εύκολο να ισορροπήσουν ανάμεσα στις επιθυμίες και τις απαιτήσεις των άλλων. Πολλές φορές βάζουν σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό τους και αυτό αυτόματα τις οδηγεί στην κατάθλιψη και τα ψυχοσωματικά προβλήματα. Υποφ'ερουν από στρες το οποίο δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος έρχεται σύμφωνα με τους ειδικούς με την ουσιαστική επικοινωνία στο οικογενειακό περιβάλλον και την αμοιβαία εμπιστοσύνη των μελών της οικογένειας. Τι μπορείτε να κάνετε εσείς στα πλαίσια του περιβάλλοντος εργασίας σας; Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας;

-Αρχικά, καταγράψτε τις επιτυχίες σας δημιουργώντας ένα φάκελο με πληροφορίες στον οποίο μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ανατρέξετε και να θυμάστε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε ακόμη και υπό πίεση.

-Συνειδητοποιήστε πως η δουλειά σας είναι μεν απαιτητική αλλά όχι αγχωτική. Κάνετ καλή κατανομή του χρόνου και αξιολόγηση των δυνατοτήτων τόσο των δικών σας όσο και της εταιρείας/ υπηρεσίας σας.

-Προσπαθήστε να ολοκληρώνετε τις δουλειές σας πριν αρχίσετε να σπαταλάτε την ώρα σας μιλώντας με τους συναδέρφους σας. Φυσικά και θα χτίσετε μια καλή σχέση, αλλά έρχεται δεύτερη σε ό, τι αφορά την κατανομή του χρόνου σας.

-Μην αφήνετε τα e-mail να αποσπούν την προσοχή σας ούτε και το facebook ή το twitter σας. Αν περνάτε πολύτιμο χρόνο άσκοπα- γιατί όταν εκκρεμεί δουλειά είναι άσκοπο- μετά θα τρέχετε και δεν θα φτάνετε.

-Μετά από μια έντονη συγκέντρωση ή ένα δύσκολο meeting αφήστε για λίγο το μυαλό σας να ξεκουραστεί.

-Κάνετε ένα διάλειμμα για φαγητό. Αφιερώστε 5-10 ή παραπάνω λεπτά ηρεμίας και μην τρώτες πάνω από το γραφείο, στον υπολογιστή ή ενώ κάνετε άλλα πράγματα.

-Αρωματίστε το χώρο που εργάζεστε με λεβάντα ή γιασεμί για να συγκεντρώνεστε πιο εύκολα και να δημιουργείτε μια όμορφη ατμόσφαιρα.

-Μην αφήνετε την άσχημη διάθεση των συναδέλφων σας να σας καταβάλλει.

-Επιλέξτε το επάγγελμα που σας αρέσει. Έρευνες έχουν δείξει ότι σε αυτούς που αρέσει η δουλειά τους αισθάνονται λιγότερο άγχος και κατάθλιψη και γενικά πιο θετική διάθεση.

-Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ.

Διαβάστε ακόμη:

Ανεργία: 5 tips για να την αντιμετωπίσεις και να αποκτήσεις γρηγορότερα δουλειά

Η ομορφιά ανοίγει πόρτες, αλλά μήπως τις κλείνει κιόλας;