Σκέφτεστε να κάνετε την μεγάλη αλλαγή στην καριέρα σας;

Σκέφτεστε να κάνετε την μεγάλη αλλαγή στην καριέρα σας;

Τι πρέπει να προσέξετε για να μην πάρετε τη λάθος απόφαση

Δεν είναι λίγες οι φορές που αισθανόμαστε ότι η δουλειά μας δεν μας καλύπτει οικονομικά, ότι δουλεύουμε τόσες πολλές ώρες που ουσιαστικά δεν ζούμε ή ότι γενικότερα εχουμε κάνει λάθος επιλογή επαγγέλματος χωρίς να ξέρουμε την πραγματική μας κλιση ή ανάγκες. Πριν πάρουμε κάποια δραστική απόφαση, θα πέπει να αναρωτηθούμε τους λόγους για τους οποίους θέλουμε να αλλάξουμε καριέρα και να καταλάβουμε τα αίτια. Είναι αυτό καθεαυτό το αντικείμενο της δουλειά μας ή το περιβάλλον μας.

Θέλουμε με λίγα λόγια να αλλάξουμε κατεύθυνση εντελώς ή απλώς εργοδότη; Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κάνουμε μια τέτοια αλλαγή προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις επιδιώξεις κάποιων άλλων και τις δικές τους ανάγκες. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για δική μας ανάγκη κι επιλογή.

Αν τελικά αποφασίσουμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά τα δυνατά σημεία και τις δεξιότητές μας. Τα όνειρα και τις επιθυμίες μας, χωρίς παράλληλα να παραβλέπουμε τι είναι πραγματικά εφικτό. Σίγουρα θα πρέπει να διαθέτουμε κάποια κατάρτιση πάνω στο νέο αντικείμενο και σε περίπτωση που δεν είναι ι παρεμφερές αλλά διαφορετικό από το τωρινό να είμαστε προετοιμασμένοι να αποκτήσουμε νέες δεξιότητες. Οι επιπλέον κατάρτιση απαιτεί και χρήματα οπότε καλό θα είναι να έχουμε υπόψιν τις δυνατότητές μας.

Σίγουρα θα πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο δράσης στο μυαλό μας και να μην κινούμαστε ανοργάνωτα με σπασμωδικές κινήσεις. Ένας κύκλος γνωριμιών είναι απαραίτητος και σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν και τα social media, όπως το LinkedIn- ακόμη και το Facebook.

Προχορώντας την υλοποίηση των σχεδίων μας μπορεί να χρειαστεί να απογοητευτούμε ουκ ολίγες φορές και να κάνουμε υποχωρήσεις προγραμματίζοντας πολύ προσεκτικά τα επόμενα βήματά μας προς την κατεύθυνση των στόχων μας. Η αλλαγή καριέρας, ιδίως σε μεγάλη ηλικία ή έστω μετά τα 30, μπορεί να οδηγήσει σε ανασφάλεια, άγχος, αρνητισμό, μειωμένα έσοδα για κάποιο διάστημα, καθυστέρηση εργασιακής ανέλιξης και γενικότερα να επιφέρει τεράστιες αλλαγές στη ζωή μας. Θα πρέπει να είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι.

Διαβάστε ακόμη:

Οι γυναίκες είναι καλύτερες υπάλληλοι από τους άνδρες

Ποια λέγεται ότι είναι τα 20 επαγγέλματα του μέλλοντος;