Χρειάζεστε βοήθεια αλλά φοβάστε μην δώσετε θάρρος στον ξερόλα συνάδελφο;

Χρειάζεστε βοήθεια αλλά φοβάστε μην δώσετε θάρρος στον ξερόλα συνάδελφο;

Πώς να τα βγάλετε πέρα με αυτό τον τύπο συναδέλφου αποφεύγοντας τα ενοχλητικά «παρελκόμενα»;

Δουλειά. Μια λεξούλα πόση συζήτηση μπορεί να σηκώνει; Κι όμως. Στο εργασιακό περιβάλλον τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν επιλογές. Πρέπει να συνεργαστούμε ενδεχομένως με άτομα που στην κοινωνική ζωή μας δεν θα πλησιάζαμε και δεν θα συναναστρεφόμασταν ποτέ. Άτομα που θα αποφεύγαμε όπως ο διάολος το λιβάνι.

Πολλές φορές, ιδίως τον πρώτο καιρό σε μία δουλειά χρειαζόμαστε βοήθεια. Δεν γίνεται να τα γνωρίζουμε όλα a priori. Πάντα υπάρχει κάποιος πιο παλιός ή γνώστης ενός αντικειμένου του οποίου τη βοήθεια θα χρειαστούμε. Άνθρωποι είμαστε και χρειάζεται να μας εξηγήσουν, να μας διευκολύνουν αν θέλετε- χωρίς να σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ταλαιπωρούμε κανέναν. Αν όμως το άτομο από το οποίο πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια είναι ο τύπος του ατόμου που αρέσκεται να δείχνει πως γνωρίζει τα πάντα; Αν πρόκειται για κάποιον παλιό που φορτώνει τους νέους υπαλλήλους για να μάθουν ή ακόμη χειρότερα αν έχουμε να κάνουμε με κάποιον που θέλει να φαίνεται στους ανώτερους πως εκείνος/η ευθύνεται για την επιτυχία των άλλων και ουσιαστικά μόνο αυτός δουλεύει; Πώς τα καταφέρνουμε;

Εάν αντιληφθείτε πως η καλή του διάθεση να σας βοηθήσει εξελιχθεί σε προσπάθεια καταπίεσης ή ακόμη και υπονόμευσης καλό είναι να προλάβετε τα δυσάρεστα πολύ απλά ξεκαθαρίζοντας από πριν με τον υπέυθυνό σας ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας. Μόλις λοιπόν κάποιος αρχίσει να σας επιβάλει δουλειές που δεν είναι δική σας ευθύνη, συγκεντρώστε τις και ρωτήστε τον προϊστάμενό σας τι να κάνετε με αυτές τις... εκκρεμότητες που σας ανάθεσε ο 'τάδε'. Θα καταλάβει τι συμβαίνει. Επίσης αν χρειάζεστε βοήθεια, πολύ απλά επίσης στον προϊστάμενό σας, εκφράστε την ανησυχία σας και πείτε του ότι θέλετε κάποιος να σας εξηγήσει μια φορά πώς πρέπει να γίνει το εν λόγω πράγμα, και να συνεχίσετε μόνη σας- γιατί δεν σας αρέσει να επιβαρύνετε κανέναν.

Διαβάστε ακόμη:

Εργασιακό μπλέξιμο: Ερωτεύτηκα το αφεντικό μου, πώς το χειρίζομαι;

Κεφάλαιο καριέρα: Πώς να «πλασάρετε» τέλεια τον εαυτό σας και να αποκτήσετε… «καλό όνομα»