Επαγγελματική συνέντευξη: 5 βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν πήρατε τη θέση!

Γωγώ Φούντα
Επαγγελματική συνέντευξη: 5 βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν πήρατε τη θέση!

Πριν απογοητευτείτε, αναλύστε τους λόγους της αποτυχίας

Στείλατε βιογραφικό για τη δουλειά των ονείρων σας, σας κάλεσαν για συνέντευξη, ήσασταν, κατά τη γνώμη σας πάντα, άψογη και τελικά... δεν σας προσέλαβαν! Πριν απογοητευτείτε, που σίγουρα θα γίνει, βάλτε τα κάτω και αναλογιστείτε που μπορεί να κάνατε λάθος, ώστε στην επόμενη ευκαιρία που θα σας δοθεί, να έχετε καλύτερη τύχη. Εμείς σας έχουμε 5 βασικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να σας απέρριψαν. Ρίξτε μια ματιά...

1. Δεν δώσατε απάντηση για το επαγγελματικό σας μέλλον: Θα σας εξηγήσουμε τι εννοούμε ευθύς αμέσως. Δεν υπάρχει κανένας διευθυντής, πρόεδρος ή προϊστάμενος τελοσπάντων, που να μη λαμβάνει υπόψη του τις προσωπικές φιλοδοξίες του εκάστοτε υποψηφίου. Δεν εννοούμε φυσικά, να δώσετε την εντύπωση ότι είστε ικανή να πατήσετε επί πτωμάτων, αλλά στην ερώτηση, πώς βλέπετε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια, καλό θα ήταν να έχετε μία συγκεκριμένη απάντηση να δώσετε.

2. Αρνητική αύρα: Οι καιροί είναι δύσκολοι όπως γνωρίζετε, κάτι που σημαίνει, ότι υπάρχει μία μεγαλύτερη εκμετάλλευση στην ανάγκη του άλλου για δουλειά. Όταν λοιπόν ένα αφεντικό, έχει να εξετάσει τον υποψήφιο που είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα, από το πιο σημαντικό μέχρι το πιο ασήμαντο προκειμένου να προσφέρει, και εσάς, που από την αρχή θέτετε τους δικούς σας όρους, χωρίς ωστόσο να έχετε κάποιο όνομα που λένε, τότε ο πρώτος θα πάρει τη δουλειά, κι εσείς απολύτως τίποτα!

3. Το ευχαριστήριο mail: Αυτή είναι μία ξενόφερτη συνήθεια η οποία όμως κερδίζει έδαφος και στη χώρα μας. Αν λοιπόν μετά τη συνέντευξη, παραλείψετε να στείλετε ένα ευχαριστήριο mail στον άνθρωπο με τον οποίο συναντηθήκατε, σίγουρα θα λειτουργήσει εις βάρος σας, ειδικά αν οι συνυποψήφιοί σας το κάνουν! Στο κάτω κάτω, ένα mail είναι. Τι ψυχή έχει;

4. Δεν ήσασταν διαβασμένοι: Όταν κάποιος είναι υποψήφιος για θέση σε μία εταιρεία είναι τεράστιο φάουλ να μην έχει κάνει προηγουμένως μία μικρή έρευνα. Κάποια βασικά πράγματα είναι απαραίτητο να τα γνωρίζετε, έτσι ώστε να μπορέσετε να απαντήσετε σε μία ερώτηση... αιφνιδιασμού. Σίγουρα το να μη γνωρίζετε τίποτε απολύτως, θα λειτουργήσει αρνητικά, ακόμα κι αν έχετε άλλα σημαντικά προσόντα.

5. Και για το κλείσιμο... ερώτηση: Από το σχολείο ακόμα, ο μαθητής που ρωτούσε και είχε απορίες, ήταν πάντοτε παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Όταν λοιπόν ολοκληρωθεί η συνέντευξη, κάντε μια-δυο ερωτήσεις, απαγορεύεται οποιαδήποτε κουβέντα περί χρημάτων, ώστε να δείξετε ότι πραγματικά θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη θέση την οποία ίσως τελικά πάρετε. Το να φύγετε τρέχοντας, εκτός του ότι θα κάνει πολύ αρνητική εντύπωση, θα δώσει την αίσθηση ότι όλο αυτό το κάνατε καθαρά διεκπεραιωτικά. Που ναι μεν είναι, αλλά δεν είναι ανάγκη να φανεί έτσι!