Στου κουφού σκύλου την πόρτα όσο θέλεις βρόντα

Στου κουφού σκύλου την πόρτα όσο θέλεις βρόντα

Σε αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει η λύση και λέγεται νοηματική για σκύλους! 

Ποτέ πριν δεν είχαμε σκεφτεί ότι ένας κουφός σκύλος θα μπορούσε να υπακούει στις εντολές του ανθρώπου. Το «τυχερό» ζωντανό θα μπορούσε να ζει τη ζωή του χωρίς να είναι υποχρεωμένο να κάθεται, να φέρνει ένα φρίσμπι ή να ακούει στο όνομά του κάθε φορά που η φωνή του αφέντη του τον πρόσταζε. Δεν θα μπορούσε όμως και να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο γενικότερα.

Ωστόσο ο Σπάρκι αποτελεί τη φωτεινή εξαίρεση του κανόνα, καθώς είναι ο πρώτος κουφός σκύλος που καταλαβαίνει και ανταποκρίνεται σε πολύ συγκεκριμένες χειρονομίες που του έχουν διδάξει. Έτσι λοιπόν, το έξυπνο ντατσχάουντ κάθεται, ξαπλώνει και σταματάει όταν τα ανθρώπινα χέρια του δείξουν τον κώδικα που έχει μάθει και καταλαβαίνει.

Δάσκαλοί του υπήρξαν οι κρατούμενοι στη φυλακή του Μιζούρι, οι οποίοι παίρνουν μέρος σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο αναλαμβάνουν και εκπαιδεύουν ζώα με προβλήματα συμπεριφοράς, ή απλά άστεγα. Στη συνέχεια έδωσαν το Σπάρκι στα παιδιά από τη Σχολή Κωφών του Φούλτον, για να του προσφέρουν στέγη και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή του.

Αυτή τη στιγμή μαθαίνει τις λέξεις «φαγητό» και «έξω» και εκπαιδεύεται μαζί με άλλο ένα σκυλάκι, τον Πίτι, για να μάθει πολύ περισσότερες.