To πιο φτηνό κλιματιστικό του κόσμου

To πιο φτηνό κλιματιστικό του κόσμου

Όσο και αν μας/ σας αρέσει το καλοκαίρι η ζέστη δεν αντέχεται την ώρα που είμαστε εγκλωβισμένοι στις μεγαλουπόλεις αντί να τρέχουμε ελεύθεροι σε κάποια παραλία.

Ρίξτε ένα βρεγμένο πανί. Όχι στο κούτελό σας αλλά στο παράθυρό σας. Είναι ένα τρικ που χρησιμοποιούν στην έρημο και, σύμφωνα με όσους το έχουν δοκιμάσει, αποδίδει. Το αεράκι που φυσάει έξω από το παράθυρό σας μπορεί να έχει τη θερμοκρασία του λίβα που καίει τα σπαρτά αλλά το βρεγμένο πανί από το οποίο πρέπει να περάσει ώσπου να φτάσει σε εσάς, το δροσίζει. Το αρνητικό είναι η υγρασία αλλά ουδέν καλόν αμιγές κακού.

Αποκλείστε τον ήλιο. Βάλτε κουρτίνες από υφάσματα που να τον ανακλούν και κλείστε τις ερμητικά. Οι κλειστές κουρτίνες εμποδίζουν μέχρι και 45% του καυτού κύματος από το να εισβάλει σπίτι σας.

Χρησιμοποιείστε πάγο. Και, πάλι, όχι απευθείας πάνω στα ζεσταμένα κορμιά σας αλλά σε ένα μπολάκι που θα τοποθετήσετε μπροστά από έναν ανεμιστήρα. Το εφέ θα είναι παρόμοιο με εκείνο που νιώθετε όταν ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου (και σκέφτεστε να πιάσετε θέση δίπλα στους χυμούς για να σωθείτε από τη ζέστη).

Κλείστε τις τρύπες. Τις χαραμάδες δηλαδή. Τζάκια, φεγγίτες, αγωγοί αποτελούν τη δίοδο της δροσιάς του air condition για να το σκάσει. Φυσικά κλείστε και τα παράθυρα.

Ψεκαστείτε με νερό. Ναι, στο πρόσωπό σας αυτή τη φορά. Έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι με σπρέι, γεμίζετέ το με φρέσκο νερό και ψεκάζετε το μέτωπό σας όποτε νιώθετε πως η ζέστη σας κάνει επίθεση κατά μέτωπο.

Κάντε ντουετάκι aircondition και ανεμιστήρα. Αν διατηρήσετε τη θερμοκρασία του A/C σε κανονικά επίπεδα (γύρω στους 20 βαθμούς κελσίου) και παράλληλα ανοίξετε τον ανεμιστήρα ο αέρας θα διαχέεται σε ολόκληρο το χώρο διατηρώντας τη δροσιά του.

Στείλτε για ύπνο τον υπολογιστή σας. Θα έχετε παρατηρήσει πως ο υπολογιστής σας θερμαίνεται όσο τον χρησιμοποιείτε. Μηχάνημα είναι, τι να κάνει και αυτός; Οπότε αν τον αφήσετε σε sleep mode όσο δεν τον χρησιμοποιείτε θα δροσιστεί και θα εκλύει λιγότερη θερμότητα στο χώρο.

Ντυθείτε σωστά. Είναι το αυτονόητο. Αν φορτωθείτε με ζεστά ρούχα μια θερμή μέρα θα υποφέρετε. Εξίσου θα υποφέρετε, όμως, και αν επιλέξετε το «γυμνό» look για να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα. Ο ήλιος θα καίει το εκτεθειμένο δέρμα σας ενώ τα συνθετικά υφάσματα των μικροσκοπικών σας φορεμάτων θα σας κάνει να ιδρώνετε ακόμα πιο πολύ. Βαμβακερά, αέρινα υφάσματα είναι η ασπίδα σας απέναντι στη ζέστη.

Φάτε πικάντικα φαγητά. Νομίζετε πως είναι τυχαίο το ότι τα μπαχαρικά και οι καυτερές γεύσεις ευδοκιμούν στις κουζίνες των χωρών όπου η θερμοκρασία χτυπά ψηλές νότες;

Τρώτε ελαφρά. Και πικάντικα και ελαφρά, θα σκεφτείτε. Γίνεται; Γίνεται. Οι σαλάτες και οι ελαφριές τροφές χωνεύονται πιο εύκολα ενώ τα λιπαρά, βαριά φαγητά κάνουν τον οργανισμό μας να κατακάθεται κουρασμένος καθώς προσπαθεί να χωνέψει υπό την πίεση της ζέστης.

Πιάστε ένα βιβλίο. Όχι για να κάνετε αέρα αλλά για να ξεχαστείτε διαβάζοντάς το.