Γεύσεις του Τόπου μας: Όσα δοκιμάσαμε και μαγειρέψαμε με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο!

Γεύσεις του Τόπου μας: Όσα δοκιμάσαμε και μαγειρέψαμε με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο!

Δώσαμε ραντεβού στο κατάστημα ΙΚΕΑ στη Θεσσαλονίκη και περάσαμε ένα φανταστικό Σάββατο! 

Μπορεί ο καιρός να ήταν βροχερός, όμως η όμορφη εγκατάσταση στο parking του καταστήματος ΙΚΕΑ στη Θεσσαλονίκη ήταν γεμάτη κόσμο που ήρθε για να γνωρίσει και να δοκιμάσει Γεύσεις του Τόπου μας!

Η "νόστιμη" αυτή πρωτοβουλία, την οποία υποστήριξε ως χορηγός η ΙΚΕΑ, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, αφού πέρασε από τα Ιωάννινα και τη Λάρισα, έκανε μια τελευταία στάση στη Θεσσαλονίκη- εκεί ήταν και το Queen.gr, για να δοκιμάσουμε τα εκλεκτά προϊόντα των τοπικών παραγωγών και να παρακολουθήσουμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο να μαγειρεύει yummy πιάτα με αυτές τις πρώτες ύλες. Τελικά, όμως, ο Δημήτρης μου φόρεσε ποδιά και με πήρε χωρίς φόβο και πάθος στην κουζίνα του, για να μαγειρέψουμε μαζί καθώς και με την γνωστή food blogger Εύα Μονοχάρη του Funky Cook!

Πριν όμως ανεβούμε στο stage, κάναμε μια βόλτα από τους πάγκους των παραγωγών, και καθώς δοκίμαζα τα προϊόντα τους και μάθαινα τη φιλοσοφία τους, ο Δημήτρης επέλεγε τα υλικά που θα μεταμόρφωνε σε λίγη ώρα στην κουζίνα του.


Ξεκινήσαμε από τα Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών, έναν πάγκο γεμάτο με τα πιο απίθανα προϊόντα που μπορείτε να φανταστείτε από μανιτάρια σε σκόνη μέχρι ζυμαρικά, αφυδατωμένες σούπες και πιλάφια, ακόμα και ηδύποτο, πάντα με βάση τα άγρια μανιτάρια Γρεβενών, με την βαθιά νοστιμιά που τους δίνει ο πεντακάθαρος αέρας και τα κρυστάλλινα νερά της Πινδου. Περασαμε στην εταιρεία Εργον, με τα deli προϊόντα της ελληνικής γαστρονομίας που έχουν κατακτήσει το εξωτερικό και συνεχίζουν να αυξάνονται και να πληθύνονται θεαματικά, κρατώντας ψηλά τον πήχυ της ποιότητας - δοκιμάστε οπωσδήποτε τα spreads, τα βραστερά όσπρια απο εκλεκτούς παραγωγούς, τα ζυμαρικά, τον απιθανο τραχανά τους! Ο πάγκος του Μώλου με αλίπαστα σχεδόν μύριζε θάλασσα (από εδώ πήρε ο Δημήτρης έναν ντελικάτο καπνιστό σολωμό που μαγείρεψε με ταλιατέλες), στο Κτήμα Περέκ φάγαμε μεταξύ άλλων αληθινό ψωμί με προζύμι και σπιτικό, μοσχοβολιστό κέικ, εξάλλου οι γυναίκες του εργαστηρίου δεν χρησιμοποιούν τίποτε άλλο παρά μόνο το καλύτερο στάρι της περιοχής, αυγά από τις κότες του κτήματος, γάλα του χωριού. Στον πάγκο της οικογένειας Ναουμίδη μείναμε λιγο περισσότερο, διότι αν δεν τα δεις με τα μάτια σου και δεν δοκιμάσεις, δεν μπορείς να φανταστείς τι αριστουργήματα μπορούν να προκύψουν από τις πιπεριές Φλωρίνης! Η οικογένεια όχι μόνο έχει μεράκι και λατρεία για την συγκεκριμένη πιπεριά αλλά διαθέτει και αστείρευτη φαντασία: πατέ λιαστής πιπεριάς, πατέ γλυκιάς ντοματοπιπεριάς (έδωσε όλη τη νοστιμιά του στο κριθαράκι με κοτόπουλο που μαγειρεψε η Εύα), Πιπερόκαμα για πιο... spicy γούστα, είναι μερικά μόνο από ευφάνταστα προϊόντα της οικογένειας- ο Δημήτρης προτείνει να έχετε πάντα ένα τέτοιο βαζάκι στα ντουλάπια σας, θα σας λύσει τα χέρια οταν θέλετε να ετοιμάσετε ένα γρήγορο πιάτο. Στο Εργαστήρι της Ειρήνης μας τράβηξε η μυρωδιά απο τα χειροποίητα ντολμαδάκια και μετά οι funky συσκευασίες των χειροποίητων ζυμαρικών της, που επίσης μαγειρέψαμε. Η μαμά Ειρήνη επιλέγει τις καλύτερες ελληνικές πρώτες ύλες και δημιουργεί μοναδικές συνταγές ανάμεσά τους οι πολύχρωμες ταλιατέλες λαχανικών, το φουρνιστό κριθαράκι, ο γλυκός φουρνιστός τραχανάς, η μανιταρόσουπα με ποικιλία μανιταριών και λάδι τρούφας κ.α. ενώ αξίζει να πούμε πως νέες αφίξεις έρχονται βασισμένες στο αλεύρι Ζέα.

Η οικογένεια Κορέλα δεν προλάβαινε να φουρνίζει τις περίφημες πίτες της-ίσα που προλαβα να δοκιμάσω την κοτόπιτα και αυτό που έχω να πω είναι ότι ακόμα θυμάμαι την υπέροχη γεύση της. Η μαμά Κορέλα με την κόρη της, μπήκε στην κουζίνα του Δημήτρη και μας εδειξαν επι τόπου πως φτιάχνουν αερόφυλλο και ψήσανε και τα πιο τέλεια αλμυρά μπουγατσάκια στα οποία ο Δημήτρης έβαλε ένα twist από μαρμελάδα ντομάτα της Εργον- τα συνοδέψαμε με κρασί από τους βιολογικούς αμπελώνες του Έλινου στη Βέροια.

Μείναμε λίγο περισσότερο στον πάγκο της Hoops3, που δημιουργεί μεταξύ άλλων αγνές μπάρες δημητριακών σε απίθανους συνδυασμούς γεύσεων όπως με quinoa και πορτοκάλι, με αρώνια, μαύρη σταφίδα, κανέλα, μέλι και βρώμη, με βερύκoκο και ινδική καρύδα, και πιστέψτε με είναι όλες πεντανόστιμες! Η ξενάγηση στις Γεύσεις του Τόπου μας συνεχίστηκε σε γλυκό μοτίβο, με τις σπιτικές μαρμελάδες της Donna Anastasia, το γλυκό τριαντάφυλλο και τα λουκούμια τριαντάφυλλο του Συνεταιρισμού Βοίου Κοζάνης που καλλιεργεί ροδώνες στην Κοζάνη (φεύγοντας πήρα μαζί και ένα Ροδόνερο διπλής απόσταξης, που δεν βρίσκεις εύκολα), ο Γλυκός Βασίλης ήταν σκέτη γλύκα και μας πρόσφερε από τον χειροποίητο χαλβά του, λουκουμάκια -κόλαση και σουτζούκι με πετιμέζι και πιο δίπλα, ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου είχε στήσει ένα γλυκοπωλείο με χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, γλυκά του ταψιού, μαρμελάδες, πίτες και κουλουράκια.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως με την πώληση παραδοσιακών προϊόντων, τα έσοδα των οποίων διατίθενται για το Συσσίτιο της Ενορίας.

Το πότε πήγε απόγευμα ούτε που το καταλάβαμε! Με τον Δημήτρη μαγειρέψαμε, γελάσαμε, δοκιμάσαμε, μάθαμε πώς μπορούμε να στήσουμε σε χρόνο dt νοστιμα πιάτα, γνωρίσαμε θησαυρούς της ελληνικής γης και παραγωγούς που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, ανεβάζουν ψηλά τον πήχυ της ποιότητας και της γεύσης και μπαίνουν με αξιώσεις στην κουζίνα μας!

Πριν κλείσουμε, να τονίσουμε πως με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση και στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS, η ΙΚΕΑ διαθέτει το ισόποσο του 5% των εσόδων του καταστήματος εκείνη την ημέρα, για την υποστήριξη δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών της ευρύτερης περιοχής με τη μορφή επίπλων και απαραίτητων ειδών!