Μόδα που τρώγεται

Μόδα που τρώγεται

Βρεθήκαμε στο Μοσχάτο στο εργαστήριο του αγαπημένου μας brand σοκολάτας, Max Perry και είδαμε πρώτοι τα λαχταριστά σοκολατάκια που σχεδίασε η σπουδαία, Ελληνίδα σχεδιάστρια Ορσαλία Παρθένη.

Όταν έμαθα ότι θα πήγαινα στο κεντρικό εργοστάσιο σοκολατοποιίας της Max Perry ένιωσα ακριβώς όπως και ο Charlie λίγο πριν μπει στο εργοστάσιο της σοκολάτας για να συναντήσει το Willy Wonka. Εμάς βέβαια πίσω από τις πόρτες του σοκολατένιου, υπαρκτού παραδείσου δεν μας περίμενε κανένας εκκεντρικός δανδής με απέχθεια για τη σοκολάτα όπως ο Willy, αλλά η ταλαντούχα και iconic Ελληνίδα σχεδιάστρια, Ορσαλία Παρθένη.

Ανάμεσα σε rail με εκατοντάδες από τις λαχταριστές λιχουδιές της Max Perry (ναι, δείξαμε τιτάνια αυτοσυγκράτηση για να μην αρπάξουμε ένα rail με γκοφρέτες και πραλίνες και φύγουμε τρέχοντας) που παρασκευάζονταν εκείνη την ώρα, η Ορσαλία τελειοποιούσε τα σοκολατάκια που σχεδίασε για το γνωστό brand σοκολάτας, το οποίο μέσα σε μερικά χρόνια έχει καταφέρει να αναγάγει την ελληνική σοκολατοποιία σε τέχνη που μπορούν να γευτούν όλοι.

Η συνεργασία της Ορσαλίας Παρθένη με τη Max Perry θα κυκλοφορήσει στα καταστήματα του brand σοκολάτας σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων στα μέσα του Δεκέμβρη σε συλλεκτική συσκευασία που θα περιλαμβάνει σοκολατάκια από την εμπνευσμένη συλλογή (bridal collection) της σχεδιάστριας. Τα stylish σοκολατάκια χρησιμοποιούν στη βάση τους τις αντιθέσεις μαύρης, λευκής και σοκολάτας γάλακτος και ο σοκολατένιος διάκοσμος τους παραπέμπει σε βικτοριανές σιλουέτες που εμπνέονται από τις δημιουργίες του οίκου Parthenis.

To Fashion Pastry Project που ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο TedΧ Athens η Max Perry θα δημιουργήσει ένα ξεχωριστό workshop. H Orsalia θα έχει επιμεληθεί αισθητικά μια σοκολατένια showpiece έκπληξη που αξίζει να πάτε μέχρι εκεί για να δείτε καθώς είναι τρανή απόδειξη πως η σοκολάτα μπορεί να μετατραπεί σε wearable fashion.

Και επειδή όλη η εμπειριά στη Max Perry μας άνοιξε την όρεξη για σοκολάτα, αλλά και για κουβέντα μιλήσαμε με την Ορσαλία Παρθένη για τη νέα της συνεργασία.

Πως προέκυψε η συνεργασία με τη Max Perry;
Μου έγινε η πρόταση από την εταιρία Ally και συγκεκριμένα την Κυρία Ρωμανίδου και βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιδέα να δουλέψω με ένα νέο υλικό και να ασχοληθώ δημιουργικά με κάτι καινούργιο που μου αρέσει τόσο πολύ όπως η σοκολάτα.

Είναι για σένα, λοιπόν, αυτό το project υψηλή γαστρονομία;
Είναι ένα πιο fun project. Έχω αναλάβει το αισθητικό κομμάτι, το σχήμα και τη μορφή της σοκολάτας, αλλά και τη συσκευασία και όλη την παρουσίαση του προϊόντος. Όσον αφορά στη γεύση για να ταιριάζουν τα σοκολατάκια με την αισθητική του οίκου Parthenis, έχουμε διαλέξει τις πιο απλές γεύσεις σοκολάτας και οπτικά έχουμε παίξει με την αντίθεση του λευκού και του μαύρου.

Ως fashion brand ο οίκος Parthenis αντιπροσωπεύει το λιτό, το κλασικό με ένα twist, το κομψό. Πιστεύεις ότι στον οίκο θα ταίριαζε περισσότερο μία maximal σοκολάτα ή μία minimal γεύση;
Και τα δύο. Όπως στα ρούχα ένα εκπληκτικό μεταξωτό ύφασμα δεν χρειάζεται παγέτες για να αναδειχθεί, έτσι και η καλή ποιότητας σοκολάτα δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν έχει έντονη γεύση όπως κάρδαμο ή αμύγδαλο. Πάντως όλη η λογική και η έμπνευση για τα σοκολατάκια είναι η λιτότητα, η λεία επιφάνεια της σοκολάτας, η σιλουέτα, οι βικτοριανές αναφορές. Μάλιστα χρησιμοποίησα τις ίδιες τις φόρμες των νυφικών μου για να δημιουργηθούν αυτές οι σιλουέτες πάνω στα σοκολατάκια.

Ποια η δική σου ζαχαροπλαστική σπεσιαλιτέ;
Έχω πειραματιστεί με τάρτες με λεμόνι και μήλα και έχω τελειοποιήσει τη μηλόπιτα Νορμαδίας που έχει φύλλα αμυγδάλου στη γέμιση.

Ποια είναι η έντονη γευστική ανάμνηση που μπορείς να μας διηγηθείς;
Τα κάστανα γιατί μικρή έπαθα δηλητηρίαση και από τότε δεν αντέχω τη γεύση του καρπού. Ως όμορφη, γευστική ανάμνηση έχω να θυμάμαι πολλές χορτοφαγικές ελληνικές συνταγές με τις οποίες μεγάλωσα και με βοήθησαν να αγαπήσω πολύ το φαγητό.

Info:
Orsalia Parthenis
Ally
Max Perry