Μαθήμα Μαγερικής: Φτιάξτε τέλειο sushi στο σπίτι!

Μαθήμα Μαγερικής: Φτιάξτε τέλειο sushi στο σπίτι!

Πήγαμε στο Wok Shop και είδαμε πώς γίνεται, βήμα βήμα! 

Αν αναρωτιέστε τι δουλειά έχει μια beauty editor να γράφει για sushi, θα σας πω ότι η μαγειρική είναι η (άλλη) μεγάλη μου αγάπη, με την οποία ασχολούμαι εδώ και κάμποσο καιρό.

Η πρόσκληση να παρακολουθήσουμε ένα σεμινάριο sushi στο κατάστημα Ασιατικών Ειδών Wok Shop έφτασε στα χέρια του σωστού αποδέκτη, και έτσι ένα βροχερό μεσημέρι βρέθηκα στην Κηφισιά, πίσω από τον πάγκο της Ζοζεφίν, με σηκωμένα μανίκια, να μαθαίνω την τέχνη του sushi rolling!

Τη συνταγή θα την βρείτε στο τέλος του post, αλλα πριν από αυτό ας δούμε κάποια βασικά μυστικά του:

1. Επιλέγετε πάντα το ειδικό ρύζι για sushi και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες της συνταγής για το πώς μαγειρεύεται ώστε να γίνει sticky, όπως πρέπει δηλαδή. Όσο είναι ζεστό, αναμείξτε το με το seasoning, φροντίζοντας να πάει παντού.

2. Βρείτε έναν ψαρά της εμπιστοσύνης σας ώστε να είστε απόλυτα σίγουρες πως θα έχετε το πιο φρέσκο ψάρι για το sushi σας. Εναλλακτικά, υπάρχει και η επιλογή του σουρίμι ή των κατεψυγμένων φιλέτων που είναι ειδικά προετοιμασμένα για sushi (όπως το καπνιστό χέλι που χρησιμοποιήσαμε στο σεμινάριο).

3. Το καυτερό wasabi που πάντα συνοδεύει το sushi, δεν δίνει μόνο μια διαφορετική διάσταση στη γεύση αλλά λειτουργεί και ως αντιβακτηριδιακό στο ωμό ψάρι- καλό είναι να μην το παραλείπετε.

4. Το τύλιγμα μπορεί να φαίνεται μπελαλίδικο αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται παρά μικρή εξάσκηση. Τυλίστε το bamboo mat με διάφανη μεμβράνη και από τις δύο πλευρές, ώστε να μην κολλάει το ρύζι αν σκοπεύετε να φτιάξετε "inside out" rolls, τοποθετήστε πάνω το φύλλο nori, με την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω, στρώστε το ρύζι σε λεπτή στρώση (επειδή κολλάει έχετε κοντά σας ένα μπωλ με νερό και λίγο λάδι, και βουτάτε τα χέρια σας πού και πού), απλώστε τα υλικά σας, και ξεκινήστε το rolling: γυρίστε το mat με τα δάχτυλά σας, κάνοντας ένα σχετικά παχύ roll, και συνεχίστε γυρνώντας το mat και μετά τραβώντας το ελαφρά προς τα έξω (ώστε να μην τυλιχθεί μέσα στο roll που ετοιμάζετε). Κάθε φορά που κάνετε αυτή την κίνηση, σφίγγετε πολύ καλά το roll και το ρύζι σας, ώστε να βγει συμπαγές, όπως πρέπει.

5. Όταν είναι έτοιμο, το κόβετε σε κομματάκια με ένα μαχαίρι του σεφ, καλά ακονισμένο, κάνοντας μικρές, γρήγορες κινήσεις μπρος πίσω ώστε να μην διαλυθεί το φύλλο nori. "Παραδοσιακά" συνοδεύεται με πίκλες ginger και ένα μπωλάκι σόγια sauce στην οποία διαλύετε λίγο wasabi, ενώ στα inside out rolls μπορείτε στο τέλος να προσθέσετε άσπρο και μαύρο σουσάμι.

sot

Στα ώπα ώπα τον έχουμε τον Σωτήρη, τον αγαπημένο μας φωτογράφο, εδώ στο Queen.gr!

Συνταγή για sushi

Για το sushi rice

Για 1 κούπα ρύζι χρειαζόμαστε μιάμιση κούπα νερό.
- Ξεπλένουμε καλά το ρύζι 2-3 φορές.
- Βάζουμε το νερό και το ρύζι στην κατσαρόλα.
- Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά χωρίς καπάκι μέχρι να απορροφηθεί το περισσότερο νερό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε το καπάκι.
-Σε 2-3 λεπτά το ρύζι είναι έτοιμο. Αφήνουμε το ρύζι σκεπασμένο για λίγο.
- Άν χρησιμοποιήσουμε ρυζιέρα ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Seasoning για το ρύζι

100 γρ ξύδι ρυζιού

2 κουτ. σούπας κρασί μαγειρικής mirin

3 κουτ σούπας καστανή ζαχαρη

1 κουτ. γλυκού αλάτι

Πώς το ετοιμάζουμε: Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το αλάτι. Αφού έχουμε βράσει το ρύζι και έχουμε ετοιμάσει το seasoning, βάζουμε το ρύζι ζεστό σε ένα μπόλ, ρίχνουμε το seasoning και ανακατεύουμε καλά.
- Αφήνουμε να πάρει μία βράση και το seasoning είναι έτοιμο.
- Η ποσότητα αυτού του seasoning είναι για 4-6 κούπες έτοιμο ρύζι.
- Στο Wok Shop θα βρείτε και έτοιμο seasoning


Info: Wok Shop, Λ. Ελαιών 35, Νέα Κηφισιά, τηλ: 210-6206008, www.wokshop.gr. Το Wok Shop κάνει συχνά δωρεάν σεμινάρια ασιατικής κουζίνας αλλά προσφέρει και prive μαθήματα.