10 tips για coctails από τον καλύτερο bartender του κόσμου

10 tips για coctails από τον καλύτερο bartender του κόσμου

O Simone Caporale, εκπρόσωπος του Tia Maria, άνοιξε τα χαρτιά του

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα σαν εκπρόσωπος του Tia Maria, ο Simone Caporale, κοινωνικότατος και επικοινωνιακός, δικαίωσε τον «τίτλο» του head bartender του «Καλύτερου Bar του Κόσμου», του Λονδρέζικου Artesian.

Το πέτυχε, κυρίως με τα υπέροχα cocktails του, με πρώτο και καλύτερο το Tia Espresso βεβαίως, αλλά και με τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις, συνεντεύξεις και tips που έδινε σε Έλληνες bartenders, αλλά και απλούς «εραστές» του bartending.

1) Για το bartending στην Ελλάδα: "Οι Έλληνες bartender είναι στα μάτια μου πολύ ψηλά, έχουν γνώσεις και δείχνουν έτοιμοι να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο, ειδικά αν εργαστούν ομαδικά".

2) Για το Tia Espresso: "Όλα τα credits της έμπνευσής μου ανήκουν στον Dick Bradsell, τον οποίο θεωρώ έναν από τους πρωτοπόρους στα cocktails, τη δεκαετία του '80 στο Λονδίνο. Ήταν ο πρώτος που δημιούργησε ένα cocktail με γεύση καφέ για ένα διάσημο Top Model".

3) Για το Artesian: "Το να δουλεύεις στο Artesian είναι πραγματικά μια συνεχής πρόκληση γεμάτη από αυθόρμητη έρευνα, καινοτομία και μελέτη. Το πιο σημαντικό όμως είναι να ανταπεξέλθεις στις προσδοκίες των προσκεκλημένων μας, μέσα από ένα ποτό ή μια κουβέντα".

4) Για το αν προτιμά ένα "απλό" ποτό από ένα cocktail :"Ένα καλό single malt whisky μπορεί να σου δώσει πολύ περισσότερες αισθήσεις από ένα cocktail".

5) Για το τι cocktails θα έφτιαχνε σε έναν άντρα ή μια γυναίκα: "Για τον άντρα: Brooklyn ωριμασμένο σε δέρμα – ποτό που ωριμάζει σε δέρμα κατσίκας, κάτι που μας πηγαίνει πίσω στην ελληνική παράδοση και τους θεούς της συγκομιδής του κρασιού. Αυτός είναι και ο νέος τρόπος που ωριμάζουμε τα ποτά στο Artesian, δεν χρησιμοποιούμε πια βαρέλια. Για τη γυναίκα: Greek 75, δροσιστικός και σέξι συνδυασμός αφρώδους οίνου, Disaronno, γκρέιπφρουτ και Skinos, γαρνιρισμένο με σοκολατένια ροζ χείλη".

6) Για το πως εμπνέεται για να δημιουργήσει ένα cocktail: "Η έμπνευση έρχεται γρήγορα, ίσως και μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, η εκτέλεση και η επεξεργασία της ιδέας είναι όμως κάτι που χρειάζεται μελέτη και έρευνα".

7) Για την εμπειρία του στο Bar Show: "Πιστεύω πως η ελληνική σκηνή του bartending είναι σε διαρκή άνοδο και δείχνει συνεχώς να εξελίσσεται. Συνάντησα, στα πλαίσια του Bar Show, επαγγελματίες με γνώση, ενθουσιασμό, ανοιχτούς σε νέες προτάσεις και ιδέες, δυνατή αίσθηση της ομαδικής δουλειάς καθώς και εταιρείες που δείχνουν να αναζητούν συνεχώς νέες ιδέες με δυναμισμό και εργατικότητα. Ελπίζω να σας δω και στο επόμενο Bar Show".

8) Για τον «μαγικό κόσμο των ποτών»: «Στην "νύχτα" και στον κόσμο των bars δεν σε μαγεύουν μόνο οι γεύσεις των ποτών. Είναι το σύνολο, το πρόσωπο που σερβίρει, το περιβάλλον και προφανώς το αλκοόλ είναι αυτό που διεγείρει και σίγουρα επιταχύνει τα συναισθήματα".

9) Για το αν θεωρεί το coktailing μορφή «τέχνης»: « Πιστεύω ότι κάθε δουλειά μπορεί να είναι μια μορφή τέχνης, δεν έχει σημασία η θέση εργασίας".

10) Για τα στοιχεία που κάνουν καλό ένα bar: "Να είναι καθαρό, το προσωπικό του να χαμογελά, να είναι γεμάτο με κόσμο και όλοι να πίνουν cocktail".

ΣΥΝΤΑΓΗ TIA ESPRESSO

25ml Tia Maria
25ml Vodka
1 δόση espresso
10ml σιρόπι ζάχαρης


Προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα shaker με θρυμματισμένο πάγο και ανακινούμε. Σουρώνουμε σε ένα ποτήρι μαρτίνι και γαρνίρουμε με κόκκους καφέ.