Μελίνα Μερκούρη: το στυλ της τελευταίας Ελληνίδας θεάς

Μελίνα Μερκούρη: το στυλ της τελευταίας Ελληνίδας θεάς

Μία γυναίκα σύμβολο του απόλυτου στυλ.

Η Μελίνα Μερκούρη δεν ήταν άλλη μία αστραφτερή ηθοποιός. Η «τελευταία ελληνίδα θεά», όπως χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή Μέσα, ήταν μία γυναίκα ταλαντούχα, ευφυής, και αποφασιστική που έγινε ηθοποιός ακολουθώντας το αντισυμβατικό της ένστικτο και παρέμεινε πιστή στο όραμά της μέχρι τέλους.

Δεν έχει σημασία με ποιο από όλα τα ονόματα τη γνωρίσαμε. Ήταν η ντόμπρα Στέλλα, η εκθαμβωτική Ίλια, η ξεχωριστή Φαίδρα, ή πάλι η Μπλανς Ντυμπουά. Κρατώντας πάντα ένα τσιγάρο στο χέρι και γελώντας δυνατά, το κορίτσι που έμελλε να πρωταγωνιστήσει στο Broadway, να κερδίσει Όσκαρ και να ανακηρυχθεί ως η μακροβιότερη Υπουργός Πολιτισμού, ξεχώρισε όχι μόνο για τη λαμπρή της καριέρα, αλλά και για το μοναδικό της στυλ.

Ψαράδικα παντελόνια, σκαρπίνια, cocktail φορέματα, ψηλές γόβες, μαντήλια στο κεφάλι και μεγάλα καπέλα. Η Μελίνα αποθέωσε το ανδρόγυνο και τόλμησε να φορέσει από φθαρμένο τζιν και κοντό πουκάμισο, μέχρι το πιο σικάτο φόρεμα υψηλής ραπτικής. Ψηλόλιγνη η ίδια με φυσικά ξανθά μαλλιά, θα έλεγε κανείς πως δε θύμιζε σε τίποτα Ελληνίδα παρά μόνο στο πάθος της για ζωή και στον τρόπο που γελούσε.
Το κορίτσι που έκανε τα «Παιδιά του Πειραιά» να λυγίσουν, όχι μόνο καθιέρωσε το δικό της προσωπικό στυλ, αλλά έκανε τις γυναίκες να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τα γνωστά μονοπάτια στο ντύσιμό τους και να πειραματιστούν με νέους συνδυασμούς, λέγοντας «Ποτέ την Κυριακή», αλλά ναι στη μαγκιά και τη λάμψη έτσι όπως μόνο εκείνη ήξερε να κάνει.