Lady Diana:η πριγκίπισσα του στυλ

Lady Diana:η πριγκίπισσα του στυλ

Το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος.

Η Νταϊάνα γεννήθηκε ως Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ από την Φράνσις και τον Έντουαρντ Τζον Σπένσερ στο Σάντρινγκχαμ, Νόρφολκ της Αγγλίας. Από μικρή θα γνωρίσει τις καταστροφικές συνέπειες ενός σκανδάλου με αντικείμενο τους γονείς της όταν χωρίζουν μετά από 14 χρόνια γάμου και ξεκινούν ένα οξύ αγώνα για το διαζύγιο και την κηδεμονία. Η μητέρα της Νταϊάνα, Φράνσις, φεύγει από το συζυγικό σπίτι όταν θα αποκαλυφθεί η σχέση της με τον Πίτερ Σάντ-Κιντ και το μικρό κορίτσι θα μπει εσωτερική σε οικοτροφείο. Εκεί δε θα πρωτεύσει στα στα μαθήματα, αλλά θα κερδίσει επαίνους για την κολύμβησή της, τις καταδύσεις της και τις ικανότητές της στο μπαλέτο. Αυτό που πολλοί από εμάς δε γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα, είναι πως ο Πρίγκιπας Κάρολος δεν προοριζόταν για τη Νταΐάνα, αλλά για την αδελφή της, Σάρα, με την οποία είχε βγει και αρκετά ραντεβού.

Όταν αργότερα παρατηρεί για πρώτη φορά την έφηβη Νταϊάνα σ' ένα πάρτι στο Άλτθορπ, στην ιδιοκτησία των Σπένσερ στο Νόρθαμπονσαϊρ, την περιγράφει ως «πολύ χαρούμενη, διασκεδαστική και γοητευτική 16χρονη-γεμάτη χαρά». Κάπως έτσι ξεκινά το ειδύλλιο που θα συνεχιστεί με έναν αμήχανο αρραβώνα κατά τη διάρκεαι του οποίου θα δηλώσουν, «ερωτευμένοι, ό, τι και να σημαίνει αυτό».

Το ζευγάρι παντρεύεται κατά την διάρκεια μίας παραμυθένιας τελετής στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Σχεδόν 600.000 άνθρωποι στέκονται στους δρόμους της Αγγλικής πρωτεύουσας για να ζητωκραυγάσουν τη νύφη και το γαμπρό, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμα ανά τον κόσμο παρακολουθούν το γάμο στην τηλεόραση. Το νυφικό σχεδίασαν το δημιουργιό δίδυμο David και Elizabeth Emanuel σε συνεργασία με την ίδια που απολάμβανε ιδιαίτερα τη μεταμόρφωσή της.

Το ασχημόπαπο σιγά σιγά θα μεταμορφωθεί σε έναν καλλίγραμμο κύκνο και όσο ο γάμος της θα αποδεικνύεται όλο και πιο προβληματικός, τόσο θα δυναμώνει εκείνη κρύβοντας για πάντα μέσα της το ντροπαλό κοριτσάκι και δείχνοντας την εικόνα μίας δυναμικής γυναίκας που ξέρει τι θέλει και προπαντός, τι δε θέλει.
Αφού γίνεται ιδιαίτερα δραστήρια σε ανθρωπιστικές και φιλανθρωπικές δουλειές, (στην Νταϊάνα χρεώνεται το γεγονός πως κατέρριψε το στίγμα που σχετίζονταν με το AIDS και το HIV όταν αγκάλιασε ένα ασθενή του AIDS), ο συγγραφές Άντριου Μόρτον θα κυκλοφορήσει το «Νταϊάνα: Η Αληθινή της Ιστορία», μία βιογραφία γραμμένη με την σιωπηρή αποδοχή της Πριγκίπισσας και η αντίστροφη μέτρηση για το γάμο της θα ξεκινήσει.. Το βιβλίο προκάλεσε πάταγο στα media, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για την κατάθλιψή της, την βουλιμία και τον δυστυχισμένο συζυγικό βίο. Λίγους μετά αφού ο Κάρολος ομολογεί μοιχεία σ' ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, περαιτέρω αποκαλύψεις για τη δική του ταραχώδη προσωπική ζωή αλλά και της Νταϊάνα, αποκαλύπτονται στην βιογραφία του Τζόναθαν Ντίμπλμπάι, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας. Το βιβλίο περιγράφει τη σχέση ανάμεσα στον Πρίγκιπα και την Καμία Πάρκερ Μπόουλς, που ξεκίνησε το 1972, όπως και το γεγονός πως ο Κάρολος ισχυρίστηκε πως παντρεύτηκε την Νταϊάνα για να ικανοποιήσει τον πατέρα του.

Η άστατη ψυχολογία της και η βαρεμάρα που ένιωθε στο γάμο της θα αποτυπωθούν με τα πιο έντονα χρώματα στο ντύσιμο της θλιμμένης πριγκίπισσας. Με αγαπημένους σχεδιαστές την ελληνικής καταγωγής, Christina Stambolian, τον Bruce Oldfield και την Catherine Walker, η Lady D θα κάνει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις που έχει κάνει ποτέ βασιλικό μέλος, κερδίζοντας μία θέση όχι μόνο στις καρδιές των υπηκόων της, αλλά και στη βίβλο με τις πιο καλοντυμένες γυναίκες.

Μάξι τουαλέτες με έναν ώμο, βελούδινες εξώπλατες δημιουργίες, ψηλές βάτες, έντονα χρώματα όπως κόκκινο και σμαραγδί και μεγαλοπρεπείς τουαλέτες που έκαναν όλα τα βλέμματα να γυρίζουν. Η πριγκίπισσα ήταν γνωστή για τη συμμετοχή της στο σχεδιασμό των ρούχων της, αλλά και για την έλλειψη υπομονής όταν έπρεπε να δοκιμάσει. Αξέχαστη θα μείνει η εμφάνιση με την οποία γελοιοποίησε ουσιαστικά τη βασιλική οικογένεια φορώντας ένα διαμαντένιο κολιέ δώρο της βασίλισσας Ελισάβετ ως τιάρα, ενώ άλλη φορά διασκέδασε τις εντυπώσεις ρίχνοντας το μακρύ μαργαριταρένιο της κολιέ στην πλάτη για να καλύψει το άνοιγμα του φορέματος.

Ο χωρισμός της θα της επιτρέψει επιτέλους να ξεθαρρέψει ενδυματολογικά, να φορέσει κοντά φορέματα που θα αποκαλύψουν τα μακριά της πόδια και φυσικά να λανσάρει Ευρωπαίους σχεδιαστές όπως ο Gianni Versace και ο Christian Lacroix, που μέχρι τότε της απαγορευόταν.

Με τον άδικο χαμό της, η Βρετανία και ο υπόλοιπος κόσμος πέφτει σ' ένα πρωτοφανές κύμα θρήνου, καθώς το αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι θα κοστίσει τη ζωή αυτής, του αγαπημένου της και του οδηγού τους. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στέκονται στους δρόμους του Λονδίνου για την κηδεία της Νταϊάνα στο Αβαείο του Γουέσμινστερ, ενώ η πομπή και η τελετή μεταδίδεται σε 60 χώρες ανά τον κόσμο.

Για εμάς που την αγαπήσαμε και τη θαυμάσαμε για το θάρρος της να ζήσει τελικά τη ζωή που ήθελε, θα είναι πάντα μία πριγκίπισσα στις καρδιές μας!