Αποκλειστική συνέντευξη στο Queen.gr: Ο σχεδιαστής παπουτσιών Δούκας Χατζηδούκας

Αποκλειστική συνέντευξη στο Queen.gr: Ο σχεδιαστής παπουτσιών Δούκας Χατζηδούκας

Ένας «Δούκας» στα πόδια σας μιλά για το απόλυτο γυναικείο φετίχ, τα παπούτσια, τις διάσημες πελάτισσες του και τις πηγές έμπνευσης του.

Αν δεν ήταν σχεδιαστής θα μπορούσε να είχε γίνει μοντέλο και μάλιστα με την ίδια επιτυχία. Αν δεν τον σταματούσαν στο δρόμο οι αγαπημένες του πελάτισσες θα προτιμούσε να περνάει σχεδόν διάφανος ανάμεσα στον κόσμο για να μπορεί να παρατηρεί και να εμπνέεται. Αν δεν είχε διαλέξει το δρόμο του από νωρίς, ο ίδιος θα μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, όχι επειδή του το ζήτησε κάποιος, αλλά αντίθετα επειδή ως γνήσιος τελειομανής μπορεί την ίδια στιγμή που σχεδιάζει, να μιλάει στο τηλέφωνο, να ετοιμάζει το marketing plan της καινούριας του συλλογής και να υπολογίζει κόστη, αξίες και τιμές παίζοντας με νούμερα και ακαταλαβίστικους λογιστικούς όρους. Ο Δούκας είναι όλα αυτά και πολύ περισσότερα. Σε καμία περίπτωση ο μέσος όρος ανθρώπου, τόσο καθημερινός και εύκολος όσο ταλαντούχος και εκκεντρικά ιδιοφυής. Σε μία αποκλειστική συνέντευξη για το Queen.gr, ο αγαπημένος σχεδιαστής μίλησε για όλα αυτά που θέλουμε να μάθουμε..

Ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά ενός σχεδιαστή παπουτσιών με ένα σχεδιαστή ρούχων;
Ο σχεδιαστής είναι πάνω απ' όλα καλλιτέχνης είτε ασχολείται με ρούχα, είτε καταπιάνεται με υποδήματα. Έχοντας περάσει και από τις δύο πλευρές έχω να πω πως ο ρόλος του σχεδιαστή παπουτσιού απαιτεί να σεβαστείς και να γνωρίζεις πολλά πράγματα. Από μικρές αισθητικές λεπτομέρειες μέχρι την εφαρμογή στο σώμα και τη στήριξη του ποδιού προκειμένου να υπάρχει ισορροπία και ασφάλεια στο περπάτημα. Όταν ένα ρούχο σκιστεί ή λίγο φθαρεί υπάρχει πάντα ο τρόπος να το επιδιορθώσεις, ενώ το παπούτσι είσαι υποχρεωμένος να το πετάξεις. Τέλος, καθώς απαιτείται συνδυασμός τεχνογνωσίας, μηχανολογικού εξοπλισμού και εκπαιδευμένου προσωπικού, χρειάζεται εμπειρία, άριστος συντονισμός και σωστή εκπαίδευση προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι αντάξιο των προσδοκιών. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους προμηθεύομαι από την ελληνική αγορά μόνο τις σόλες και τα κουτιά συσκευασίας των παπουτσιών μου, ενώ όλη η υπόλοιπη παραγωγή γίνεται στο εξωτερικό.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην αύξηση του κόστους και συνεπώς της τιμής ενός παπουτσιού;
Το κόστος είναι ένα μεγάλο θέμα και ειδικά αυτήν τη δύσκολη περίοδο μας αγγίζει όλους τους σχεδιαστές και φυσικά μας απασχολεί. Σε προσωπικό επίπεδο αυτό που καθορίζει το κόστος του προΐόντος μου είναι η ακριβή πρώτη ύλη την οποία και δε διαπραγματεύομαι και το μικρό σύνολο παραγωγής που δεν επιτρέπει να κερδίζουμε καλύτερες τιμές στα εργοστάσια κατασκευής. Το ζητούμενο είναι η άριστη ποιότητα συνδυασμένη με την προσιτή τιμή, κάτι το οποίο μπόρεσα να εφαρμόσω στην καλοκαιρινή resort συλλογή μου και ελπίζω να πραγματοποιηθεί μελλοντικά σε όλα τα προΐόντα Dukas.

Ποια είναι η αναλογία με την οποία αναμειγνύεις τη δημιουργικότητα με τη μαζικότητα που επιβάλλει η αγορά κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού;
Για εμένα δεν τίθεται καλώς ή κακώς το θέμα της μαζικότητας. Όχι επειδή δεν υπάρχει αλλά επειδή εγώ δε θέλω να μπω σε αυτήν τη διαδικασία. Την ποιότητα των πρώτων υλών μου δε μπορώ να την αλλάξω, οπότε αυτό που έχω κάνει είναι να μειώσω το κέρδος της εταιρείας μου κατά αξιοσημείωτο ποσοστό. Με ενδιαφέρει να μπορεί να αποκτά το προΐόν μου κάθε γυναίκα που το επιθυμεί ανεξαρτήτως οικονομικής κρίσης και χωρίς να γίνεται η δημιουργία μου κάτι το «φτηνό». Η δημιουργικότητα είναι τα πάντα αλλά δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα των καιρών μας.

Τι έχει μεγαλύτερη αξία για εσένα, η διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση κάθε συλλογής ή το αποτέλεσμα;
Η έμπνευση είναι κάτι το μαγικό που δεν περιγράφεται με λόγια και δε διαπραγματεύεται κανείς. Είναι στιγμές μοναδικές σαν αυτές που αισθάνονται οι ερωτευμένοι. Το νιώθεις αλλά δε μπορείς να το εκφράσεις με λόγια. Η πραγματικότητα ενός σχεδιαστή στη χώρα μας πολλές φορές είναι τέτοια που τον κάνει να θέλει απλά να σταθεί στο αποτέλεσμα αποφεύγοντας να θυμηθεί όλη τη διαδικασία και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιούνται τα διάφορα βήματα. Δεν είμαι ζωγράφος που μπορεί να πάρει ένα χρώμα και να το κάνει ό, τι θέλει, πρέπει πάντα να έχω στο μυαλό μου το κατά πόσο η έμπνευσή μου έχει βάση και ουσία, εάν μπορεί να εφαρμοστεί και να γίνει πραγματικότητα.

Πότε θεωρείς πως μία γυναίκα είναι καλοντυμένη;
Το θέμα του ντυσίματος είναι σίιγουρα κάτι το υποκειμενικό. Για εμένα έχει μεγαλύτερη σημασία η λεπτομέρεια, κάτι αμελητέο το οποίο μπορεί να μου φτιάξει ή να μου χαλάσει τη διάθεση αντίστοιχα. Τα περιποιημένα άκρα, τα καλοχτενισμένα μαλλιά, το γενικότερο φινίρισμα μίας εμφάνισης καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα ενός συνόλου. Το ζητούμενο δεν είναι μία υπερμοδάτη αισθητική που δεν υποστηρίζεται σωστά, ούτε εμμονές όπως αυτή με τα επώνυμα brands αλλά απλότητα και χαρακτήρας.

Με θαυμάστριες celebrities διεθνούς κύρους, όπως η Rihanna, η Dianna Ross και η Jennifer Lopez και συνεργασίες με εταιρείες κολοσσούς όπως η Estee Lauder Hellas και η Swarovski Hellas, θα έλεγε κανείς πως τα έχεις καταφέρει πολύ καλά μέχρι στιγμής. Πώς φαντάζεσαι την καριέρα σου τα επόμενα χρόνια;
Η πραγματικότητα είναι πως δεν έχω επενδύσει καθόλου πάνω στο κομμάτι αυτό, δηλαδή του marketing μέσω προβολής από διασημότητες. Συνειδητά, έχοντας πάντα γνώση του πού βρίσκομαι και ως στόχο να κρατιέμαι σε υψηλά επίπεδα και να ανταγωνίζομαι όσο μπορώ τους διεθνείς μεγάλους οίκους, αισθάνομαι πως δεν έχω κάνει κάτι τρομερό. Αυτό που έχω πετύχει και για το οποίο είμαι περήφανος, είναι πως το προΐόν Dukas είναι ακόμα βιώσιμο, υπάρχει στην αγορά τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο και εξελίσσεται διαρκώς. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και αυτός είναι για εμένα ο αυτοσκοπός.

Ποια γυναίκα θα έλεγες πως είναι η αιώνια πηγή έμπνευσης και μούσα σου;
Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη γυναίκα στο μυαλό μου. Αγαπώ να βλέπω ανθρώπους ελεύθερους με δικό τους προσωπικό στυλ. Η έμπνευση μπορεί να μου έρθει παρατηρώντας το οτιδήποτε, στο δρόμο κοιτάζοντας μία απλή καθημερινή κοπέλα που έχει πιάσει όμορφα τα μαλλιά της, περπατώντας ανάμεσα στον κόσμο, είναι τόσο πολλά τα ερεθίσματα. Θέλω να απευθύνομαι σε γυναίκες με άποψη και χαρακτήρα, με τσαγανό και όρεξη για πειραματισμό. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις μία γυναίκα να φοράει τη δημιουργία σου, γνωρίζοντας πως δεν επένδυσε σε έναν διεθνή μεγάλο οίκο, κάτι το οποίο δείχνει πως το έψαξε και ασχολήθηκε πολύ περισσότερο με την εμφάνισή της. Η γυναίκα που με εμπνέει, είναι απενοχοποιημένη από ταμπέλες, έχει μαγκιά και αν χρειαστεί θα βαρέσει και την πόρτα πίσω της.