Η αναπάντεχη αλήθεια πίσω από το εξώφυλλο-σοκ της Vogue του 1988

Η αναπάντεχη αλήθεια πίσω από το εξώφυλλο-σοκ της Vogue του 1988

Η Anna Wintour αποκαλύπτει για πρώτη φορά το πως αποφάσισε να εκδώσει ένα εξώφυλλο που άλλαξε την ιστορία των περιοδικών μόδας.

Το τεύχος Νοεμβρίου της Vogue το 1988, δεν ήταν ένα ακόμα τεύχος της «Βίβλου της Μόδας», αλλά ένα που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας στα high-fashion περιοδικά. Και αυτό γιατί στο εξώφυλλό του απεικονιζόταν ένα μοντέλο που... φορούσε τζιν. Μπορεί σήμερα κάτι τέτοιο να μας φαίνεται τουλάχιστον αστείο, καθώς το τζιν είναι ένα από το must-have κομμάτια της ντουλάπας μας και η χρήση του σε editorial μόδας είναι σχεδόν υποχρεωτική, πίσω στο 1988 όμως ένα τέτοιο εξώφυλλο ήταν σκανδαλώδες για τον κόσμο της μόδας.

Η Anna Wintour είχε μόλις αναλάβει την αρχισυνταξία στη Vogue και αυτό θα ήταν το πρώτο της τεύχος ως επικεφαλής του θρυλικού περιοδικού. Και ενώ όλοι περίμεναν ένα ακόμα εξώφυλλο haute couture αισθητικής, η Vogue Νοεμβρίου κυκλοφόρησε με την Michaela Bercu, το Ισραηλινό μοντέλο που είχε επιλεγεί για το εξώφυλλο, να συνδυάζει, άκουσον άκουσον, το casual wear με την υψηλή ραπτική, φορώντας ένα σακάκι Christian Lacroix και από κάτω ένα απλό τζιν παντελόνι.

Eίκοσι τέσσερα χρόνια μετά, η Wintour αποφάσισε να αποκαλύψει το τι είχε συμβεί στα παρασκήνια εκείνου του ιστορικού, πλέον, τεύχους, και την ανάγκασε να κάνει αυτό το τόσο τολμηρό, για το 1998, στυλιστικό βήμα:

«Το σακάκι ήταν για την ακρίβεια μέρος ενός κοστουμιού, αλλά η φούστα δεν έκανε στην Michaela. Βρισκόταν (πριν τη φωτογράφηση) σε διακοπές στο Ισραήλ και είχε πάρει μερικά κιλά», έγραψε χτες η Wintour στο blog της στο site της Vogue. «Δεν υπήρξε θέμα, όμως. Στην πραγματικότητα, αυτό μας βοήθησε στο να πραγματοποιήσουμε την ιδέα που είχαμε τόσο καιρό να πάρουμε το υπεροπτικό μεγαλείο της υψηλής ραπτικής, να το πετάξουμε μέσα στην πραγματική ζωή και να δούμε τι θα γίνει».

Η Wintour μάλιστα λέει παρακάτω πως οι εκδότες δεν συμμερίστηκαν την άποψή της και επικοινώνησαν μαζί της για να ρωτήσουν αν «είχε γίνει κάποιο λάθος».

«Η εικόνα του εξωφύλλου ήταν τόσο διαφορετική από τα μελετημένα και κομψά close-ups που ήταν συνηθισμένα στη Vogue τότε, μαζί με τους τόνους make up και τα βαριά κοσμήματα. Δεν τους κατηγορώ. Εκείνο το εξώφυλλο έσπασε όλους τους κανόνες. Η Michaela δεν σε κοιτούσε κατάματα και, ακόμα χειρότερα, τα μάτια της ήταν σχεδόν κλειστά. Τα μαλλιά της έπεφταν ανέμελα γύρω από το πρόσωπό της. Έδειχνε χαλαρή, casual, σαν μια στιγμή που είχε απαθανατιστεί στο δρόμο, κάτι που όντως έγινε και ήταν και το όλο νόημα της φωτογράφησης», αφηγείται η Wintour, για να συμπληρώσει στο τέλος «Είχα μόλις κοιτάξει την φωτογραφία και ήδη ένιωθα τον άνεμο της αλλαγής. Και δεν μπορείς να ζητήσεις τίποτα περισσότερο από ένα τέτοιο εξώφυλλο».