Η παγκόσμια αγορά ειδών πολυτελείας εν μέσω κρίσης μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία

Η παγκόσμια αγορά ειδών πολυτελείας εν μέσω κρίσης μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία

Το τσουνάμι παρέσυρε και την αγορά ειδών πολυτελείας με Burberry, Louis Vuitton και Hermès να είναι τα πρώτα θύματα.

Μετά το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία, οι μετοχές σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες ειδών πολυτελείας, πήραν την κατιούσα. Ο λόγος είναι η έκδηλη ανησυχία των αγορών πως οι Ιάπωνες, που βρίσκονται στην τρίτη θέση στη λίστα με τους μεγαλύτερους αγοραστές επώνυμων ρούχων και τσαντών, θα σταματήσουν να καταναλώνουν με το ρυθμό που κατανάλωναν ως τώρα.

Πιο συγκεκριμένα, οι μετοχές της εταιρείας Burberry σημείωσαν σημαντική πτώση, καθώς οι επενδυτές είναι μουδιασμένοι μετά την καταστροφή, ενώ ο κολοσσός LVMH σημείωσε και αυτός πτώση μαζί με την εταιρεία PPR (Pinault-Printemps-Redoute ), η οποία έχει στην κατοχή της οίκους όπως ο Gucci και ο Yves Saint Laurent, επίσης βρίσκεται σε πτωτική πορεία. Και η Hermès, όμως, που στη λίστα της έχει την Ιαπωνία στο top 5 των αγοραστών της, βρίσκεται σε ανησυχία, με τις δαπάνες των Ιαπώνων για πολυτελή αγαθά να μειώνονται συνεχώς.

Καθώς, λοιπόν, η πώληση πολυτελών αγαθών εξαρτάται καθαρά από την ευημερία των λαών και εφόσον τα πυρηνικά ατυχήματα συνεχιστούν επηρεάζοντας το παγκόσμιο κλίμα, το σίγουρο επακόλουθο θα είναι συνεχόμενη πτώση της αξίας των μετοχών στο χρηματιστήριο και μια νέα οικονομική κρίση στο χώρο της μόδας.

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232099