Συνέντευξη: Ο CEO του οίκου ZOLOTAS μιλά στο Queen.gr

Συνέντευξη: Ο CEO του οίκου ZOLOTAS μιλά στο Queen.gr

Με διαχρονική παρουσία στο χώρο του κοσμήματος και ιδιαίτερη αγάπη για την αρχαιοελληνική κληρονομιά, ο οίκος κοσμημάτων, είναι δικαιολογημένα ανάμεσα στους πιο επιτυχημένους της ελληνικής αγοράς.

1. Πότε ιδρύθηκε η εταιρεία και πώς ξεκίνησε η πορεία της;
Ο Οίκος ZOLOTAS ιδρύθηκε το 1895 από τον Ευθύμιο Ζολώτα. Διαθέτοντας ταλέντο, ζήλο, γνώση αλλά και την αντίληψη της επιχειρηματικότητας, ανοίγει το πρώτο του κατάστημα, το "εργαστήριο των δοκιμών του", στην οδό Αιόλου. Έτσι λοιπόν βάζει τα θεμέλια του οίκου ZOLOTAS που δεν είναι άλλα από εκλεκτική πελατεία, εξαίσια κοσμήματα, υποδοχή και εξυπηρέτηση κύρους, προνομιούχες σχέσεις με την αριστοκρατία της εποχής. Πολύ σύντομα προσθέτει στο κατάστημά του τα ατελιέ κατασκευής, το οποία εφοδιάζει με τον πιο σύγχρονο για την εποχή εξοπλισμό και συγκεντρώνει τους πιο εξειδικευμένους τεχνίτες, τους οποίους καταρτίζει ο ίδιος στις καινούργιες τεχνικές. Δημιουργεί λοιπόν παράλληλα μια σχολή μαθητείας με τις καλύτερες επιδόσεις της εποχής και με πολύ απαιτητικές προδιαγραφές εισαγωγής. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η πορεία του ονόματος ZOLOTAS, το οποίο πολύ σύντομα κλείνει τα 120 χρόνια συνεχούς δημιουργίας και λάμψης.

CaterineDeneuveZolotas

Η Catherine Deneuve με κοσμήματα ZOLOTAS


2. Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το στοιχείο των κοσμημάτων ZOLOTAS, που τα κάνει μοναδικά;
Το όνομα ZOLOTAS κρύβει πολλές έννοιες: ελληνική παράδοση και κληρονομιά, τεχνική, εμπειρία, ποιότητα, πολυτέλεια, λάμψη, διαχρονικότητα και πολλά άλλα. Το στοιχείο των κοσμημάτων μας που τα κάνει μοναδικά, είναι ο συνδυασμός όλων των παραπάνω: πρόκειται για σχέδια εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα που αποτυπώνουν την πολιτιστική της κληρονομιά και παράδοση, σμιλεμένα πάνω σε πολύτιμα μέταλλα από έμπειρους τεχνίτες που αναβιώνουν τεχνικές της αρχαίας ελληνικής αργυροχρυσοχοϊας και τις συνδυάζουν με τη σύγχρονη αισθητική.


3. Ποιες είναι οι σημαντικότερες συνεργασίες του οίκου με άλλους σχεδιαστές κοσμημάτων και καλλιτέχνες;
Ο οίκος ZOLOTAS έχει κάνει συνεργασίες όχι μόνο με Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Φασιανός, ο Χατζηκυράκος-Γκίκας και ο γλύπτης Τάκης, των οποίων την υπογραφή φέρουν γούρια και μαγνητικά κοσμήματα, αλλά και διεθνούς φήμης. Κάποιοι από αυτούς είναι η Παλόμα Πικάσσο και η Claude Lalanne, που προκαλέστηκαν για να δημιουργήσουν ένα περιορισμένο αριθμό κοσμημάτων εμπνευσμένα από τη Φύση. Άλλη μια σημαντική συνεργασία ήταν με το Νεοϋρκέζο σχεδιαστή κοσμημάτων Ronald Mc Namer, ο οποίος δημιουργεί κολιέ και δαχτυλίδια λεπτεπίλεπτα εναρμονισμένα σε χρυσό 22 καρατίων, συχνά σφυρηλατημένο(συλλογή Classics). Άλλοι καλλιτέχνες διεθνούς φήμης είναι ο Raffi Buchakjian, Γάλλος σχεδιαστής με μεσογειακή καταγωγή, όπως επίσης και η συνεργασία με τη γλύπτρια Nisa Chevènement, με την οποία δημιουργήθηκε μια ολοκληρωμένη συλλογή σε χρυσό 18ΚΤ και ασήμι, έχοντας ως χαρακτηριστικό τις ανθρωπόμορφες δημιουργίες της NISA.

ElisabethTaylorZolotas

Η Elizabeth Taylor με κοσμήματα ZOLOTAS


4. Ποια είναι η παρουσία του οίκου ZOLOTAS στο εξωτερικό;
Ο Οίκος ZOLOTAS ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας από τη δεκαετία του ’50 με το όραμα του Ξενοφώντα Ζολώτα , γιού του Ευθύμιου Ζολώτα, να αναβιώσει το αρχαίο ελληνικό κόσμημα. Είχε ανέκαθεν ένα διεθνές πελατολόγιο, το οποίο τα τελευταία χρόνια εξυπηρετεί και προσεγγίζει μέσα από ιδιωτικές εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα κυρίως στην Αμερική και στα Αραβικά Εμιράτα. Η παρουσία του/μας στο Παρίσι παραμένει σταθερή. Επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η δημιουργία του ηλεκτρονικού μας καταστήματος, που δίνει τη δυνατότητα στο όνομα ZOLOTAS να ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Γης.


5. Στη σημερινή Ελλάδα, ποιες είναι οι προκλήσεις στην αγορά κοσμήματος;
Την εποχή που διανύουμε, η μεγάλη πρόκληση στην αγορά του κοσμήματος και συγκεκριμένα για τον οίκο ZOLOTAS, είναι να συνεχίσει να μεταδίδει την παράδοσή του, ψάχνοντας ταυτόχρονα για την καινοτομία, και να δημιουργεί κοσμήματα και αντικείμενα σπάνιας ομορφιάς, που συνδυάζουν αρίστης ποιότητας πρώτες ύλες και σε προσιτές τιμές.

Atelier

Φωτογραφία από τη διαδικασία κατασκευής των κοσμημάτων, στο ατελιέ ZOLOTAS


6. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον του οίκου ZOLOTAS;
Τα σχέδια του οίκου ZOLOTAS, είναι η σταθερή ανάπτυξή του σε Ελλάδα και εξωτερικό, η διασφάλιση της κληρονομιάς, διατηρώντας πάντα ένα πνεύμα καινοτομίας, εξελίσσοντας κατά αυτόν τον τρόπο την παράδοσή του. Και φυσικά, το να συνεχίσει να δημιουργεί κοσμήματα υψηλής αισθητικής, έχοντας πάντα τη σύγχρονη γυναίκα βασίλισσά του.


7. Ποιο είναι το must have κομμάτι για τη φετινή σεζόν;
Αδιαμφισβήτητα η χρυσή Centaurea, το χρυσό Γούρι Αγάπης 2015 που έρχεται να επουλώσει τις πληγές του 2014 και να φέρει τύχη, χαρά και ελπίδα για το νέο έτος.

Ευχαριστούμε πολύ τον CEO του οίκου ZOLOTAS, Γιώργο Παπαλέξη, για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.