Grace Coddington: H ιστορία της γυναίκας που βρέθηκε για 20 χρόνια στο «τιμόνι» της Vogue

Grace Coddington: H ιστορία της γυναίκας που βρέθηκε για 20 χρόνια στο «τιμόνι» της Vogue

Το δεξί χέρι της Anna Wintour, που ήταν πίσω από όλες τις μαγευτικές φωτογραφίσεις

Μπορεί οι περισσότεροι από εσάς να έχετε συνδέσει την αμερικανική Vogue με την Anna Wintour, όμως, για τους γνώστες της μόδας, η Anna είναι ο μαέστρος της ορχήστρας, αλλά η Grace Coddington είναι αυτή που παίζει την υπέροχη μουσική.

Την Τετάρτη η ίδια ανακοίνωσε πως αποφάσισε να αφήσει το σπουδαίο ρόλο της στο περιοδικό, όμως θα παραμείνει ως Creative Director at Large, θα έχει δηλαδή την ευθύνη να κάνει τέσσερα editorials το χρόνο για τη Vogue. Πώς όμως κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή του κόσμου της μόδας, ένα απλό κοκκινομάλλικο κορίτσι από την Ουαλία;

Δες επίσης: Όλα τα φορέματα των ηθοποιών που κέρδισαν το Όσκαρ από το 1929 μέχρι σήμερα

Από μικρή η Grace έδειξε ενδιαφέρον για τη μόδα. Αγόραζε τη Vogue από τα εφηβικά της χρόνια και στα 17 της χρόνια, κάποιος έστειλε τις φωτογραφίες της σε ένα διαγωνισμό μοντέλων του περιοδικού. Τελικά, η ίδια κατάφερε να κερδίσει το διαγωνισμό κι έγινε μοντέλο, μέχρι τα 26 της, όποτε ένα τραγικό τροχαίο ατύχημα, παραμόρφωσε το ένα της βλέφαρο, στο οποίο αργότερα έκανε πλαστική.

Περίπου δύο χρόνια μετά το ατύχημα, αποφάσισε να μην τα παρατήσει και έκανε ξανά αίτηση για δουλειά στη βρετανική Vogue, αυτή τη φορά, ως Junior Editor. Τα 19 χρόνια καριέρας της ως Photo Editor στη βρετανική Vogue, ακολούθησε η μετακόμιση στη Νέα Υόρκη και η δουλειά στον οίκο Calvin Klein, ενώ το 1988, μπήκε στην ομάδα της Anna Wintour στην αμερικανική Vogue και έκανε... θαύματα.

1500 1bcbf

Η Naomi Campbell σε fashion story της Grace Coddington, φωτογραφία: Peter Lindbergh

drew beauty2 c7d87

Η χολιγουντιανή σταρ Drew Barrymore ποζάρει στο φακό της Annie Leibovitz, υπό τη στιλιστική επιμέλεια της Grace Coddington

Σουρεαλιστικές φωτογραφίσεις, παραμυθένια τοπία, απίστευτα φορέματα υψηλής ραπτικής και όλα αυτά από τον φακό μερικών από τους μεγαλύτερους φωτογράφους του χώρου. Annie Leibovitz, Patrick Demarchelier και Peter Lindbergh είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που συνεργάστηκαν μαζί της, στην 28χρονη καριέρα της στο αμερικανικό περιοδικό. Μπορεί να μη φεύγει εντελώς, καθώς ακόμη και η ίδια δήλωσε πως ποτέ δε θα "αφήσει" τη Vogue, όμως οι δημοσιογράφοι και οι κριτικοί, ήδη μιλούν για μια ισχυρή σεισμική δόνηση στη μόδα, που δίνει χώρο για μια κουλτούρα περισσότερο προσανατολισμένη στο κομμάτι του digital.


Grace, θα μας λείψεις...