Birkin Bag: η τσάντα μύθος

Birkin Bag: η τσάντα μύθος

Η Birking Bag είναι κάτι σαν το Ιερό δισκοπότηρο. Υπάρχει, το ξέρεις, πως υπάρχει αλλά το να την αποκτήσεις μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτο.

Σύμφωνα με το μύθο πήρε το όνομά της από τη Βρετανίδα Jane Birkin που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της. Η sweetheart του πιο σέξι κακομούτσουνου γόη του περασμένου αιώνα, του Γάλλου τραγουδιστή και ηθοποιού, Serge Gainsbourg εκτός από ηθοποιός και μοντέλο των swinging 60's ήταν ανέκαθεν ένα από τα διασημότερα fashion icons της ιστορίας της μόδας.

Το 1981, λοιπόν, ο διευθύνων σύμβουλος της Hermès, ο Jean Louis Dumas, την συνάντησε τυχαία σε μια πτήση από το Παρίσι προς το Λονδίνο. Η Birkin είχε τοποθετήσει την τσάντα της στο ντουλαπάκι πάνω από το κάθισμά της πριν την απογείωση για να διαπιστώσει αργότερα πως όλα της τα υπάρχοντα είχαν χυθεί στο εσωτερικό του κατά τη διάρκεια της πτήσης και έπρεπε να σκαρφαλώσει για να τα βάλει ξανά στη θέση τους. Η Birkin του εξέφρασε το παράπονό της πως ήταν πολύ δύσκολο να βρει μια μεγάλη δερμάτινη τσάντα με κούμπωμα, που να χωράει τα απαιτούμενα ενός Σαββατοκύριακου και ο Jean Louis την άκουσε προσεκτικά.

Το 1984 δημιούργησε μια μαύρη τσάντα από εύπλαστο δέρμα για την Birkin, βασισμένη σε ένα σχέδιό του του 1982 και η θρυλική τσάντα μόλις είχε πάρει σάρκα και οστά στους ώμους της Βρετανίδας σταρ. Πλέον το μοντέλο που φέρει έκτοτε το όνομά της εκτός από απόλυτη it bag είναι και σύμβολο status όχι μόνο εξαιτίας της υψηλής τιμής (που ξεκινάει από 9.000 δολάρια και μπορεί να ξεπεράσει το εκατομμύριο, όπως εκείνη της Victoria Beckam που λέγεται πως κοστίζει όχι ένα αλλά δύο εκατομμύρια δολάρια) αλλά και λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζει κανείς για να την αποκτήσει.

Οι Birkin bags κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και υλικά και διανέμονται στις μπουτίκ Hermes χωρίς συγκεκριμένη σποραδικότητα, σε απρόβλεπτα και ακαθόριστα διαστήματα και σε περιορισμένο αριθμό και φτάνουν στα χέρια λίγων και εκλεκτών μετά από πολύ καιρό (που λέγεται πως έχει αγγίξει και τα 6 χρόνια ακόμα) αναμονής. Παρότι δε φέρει κάποιο χαρακτηριστικό logo είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξεσουάρ.

Τον Απρίλιο του 2010, πάντως, ο οίκος Hermès ανακοίνωσε επισήμως πως η λίστα αναμονής δεν υφίσταται πλέον υπονοώντας πως είναι πια προσβάσιμο το αντικείμενο του πόθου σε όλους (όσους μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα που κοστίζει, έστω). Όσο για την Jane Birkin, ο θρύλος λέει πως στην κατοχή της έχει μόνο μία συνονόματή της τσάντα και μάλιστα το 2006 την κατηγόρησε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως είναι η κυρίως υπαίτια για την τενοντίτιδα που την ταλαιπωρεί λόγω του βάρους της με τόσα που χωράνε μέσα!