Givenchy: ο οίκος που κρύβεται πίσω από το μικρό μαύρο φόρεμα

Givenchy: ο οίκος που κρύβεται πίσω από το μικρό μαύρο φόρεμα

Ένας γαλλικός οίκος που αυτήν την περίοδο βρίσκεται στα καλύτερά του.

Ο γαλλικός οίκος Givenchy ιδρύθηκε το 1952 από τον Hubert de Givenchy, μέλος μιας κολεκτίβας σχεδιαστών που στα ατελιέ τους μέχρι τότε αναπροσδιόριζαν τη γαλλική μόδα. Με πελάτες τις οικογένειες Grimaldi, Kennedy και Guinness o οίκος γνώρισε αμέσως διεθνή αναγνώριση, ενώ όταν το 1961 σχεδίασε το μεταξωτό σατέν μικρό μαύρο φόρεμα που φόρεσε η Audrey Hepburn στην ταινία «Breakfast at Tiffany's», ένα νέο κεφάλαιο στη μόδα άνοιγε.

Ο ιδρυτής Hubert, που μάλιστα ήταν ο πρώτος μεγάλος σχεδιαστής που λάνσαρε ready-to-wear συλλογή το 1952, αποσύρθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90 με τον John Galliano να τον διαδέχεται για μόλις δύο χρόνια πριν πάρει μεταγραφή για τον Dior. Τον Galliano διαδέχτηκαν o Alexander McQueen και ο Julien McDonald, χωρίς όμως να καταφέρουν να ταιριάξουν απόλυτα με την αισθητική του παριζιάνικου maison.

Η ανανέωση ήρθε το 2005 όταν τα ηνία ανέλαβε ο genius κύριος Riccardo Tisci ο οποίος με τις σκοτεινές gothic πινελιές του και έναν κατά κάποιον τρόπο «διαστημικό μινιμαλισμό» κατόρθωσε να τραβήξει και πάλι όλα τα φώτα πάνω στο Givenchy και να τον επαναφέρει στους κορυφαίους high fashion οίκους του πλανήτη.