Χρόνια πολλά, μπικίνι!

Χρόνια πολλά, μπικίνι!

Το -αγαπημένο όλων- deux pieces μαγιό έκλεισε, στις 5 Ιουλίου τα 66 του και εμείς το γιορτάζουμε ανατρέχοντας στην ιστορία του

Ήταν 5 Ιουλίου του 1946 όταν ο μηχανικός αυτοκινήτων Louis Réard παρουσίασε, σε ανοιχτή επίδειξη μόδας στο Παρίσι, το πρώτο μπικίνι. Το όνομά του, το μαγιό που αποτελείται από δύο κομμάτια, πήρε από την κοραλιογενή νησίδα Μπικίνι, κοντά στις νήσους Μάρσαλ του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου το αμερικανικό Ναυτικό πραγματοποιούσε πυρηνικές δοκιμές. Φιλοδοξία του Réard ήταν, η ανακάλυψή του, να προκαλέσει αντίστοιχες εκρήξεις στο ανδρικό κοινό.

Η ιδέα ήρθε, στον μηχανικό που έγινε beachwear designer, παρατηρώντας τις γυναίκες, στις παραλίες, που δίπλωναν σημεία των ολόσωμων μαγιό τους, προκειμένου να μαυρίσουν σε όσο μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους ήταν δυνατόν. Στην πραγματικότητα, στον Réard δεν ανήκει η ιδέα του deux pieces μαγιό, αλλά το όνομα αυτού αφού, δύο μήνες νωρίτερα, ο Jacques Heim είχε παρουσιάσει την δική του, πρώτη εκδοχή, που είχε ονομάσει «Άτομο». Το «Άτομο», ο δημιουργός του, περιέγραφε, τότε, ως «το μικρότερο μαγιό του κόσμου». Αυτό που έκανε, όμως, ο Réard, εκτός από το να βρει το (μεγαλειώδες) όνομα για την δημιουργία του, ήταν να κάνει το μαγιό ακόμα πιο μικροσκοπικό, προσθέτωντάς σκοινάκια στο πλάι του σλιπ αλλά και τις τιράντες του σουτιέν και να το λανσάρει ως «το πιο μικρό από το μικρότερο μαγιό του κόσμου». Μοναδικό πρόβλημά του υπήρξε ότι δεν έβρισκε κανένα μοντέλο που θα δεχόταν αν το φορέσει στην υπαίθρια επίδειξη. Την λύση του έδωσε μία από τις αισθησιακές χορεύτριες του καζίνο του Παρισιού, η Micheline Bernardini. Το μαγιό δημιούργησε πάταγο μεταξύ των παρευρισκόμενων και, μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Réard έλαβε σχεδόν 50.000 γράμματα από θαυμαστές. Παρά την τεράστια ανταπόκριση, όμως, ο συντηρητισμός της εποχής δεν επέτρεψε την πλήρη αποδοχή του μπικίνι για σχεδόν 15 χρόνια. Πάντως, ο Réard με την ιδέα του κατάφερε να αλλάξει τον ρου την ιστορίας τη μόδας, και, 66 χρόνια μετά, να μας κάνει να νιώθουμε -άντρες και γυναίκες- ευγνώμονες για την καινοτομία του. Χρόνια πολλά στο πιο αγαπημένο, καλοκαιρινό fashion item!