Τα θρυλικά μπαούλα του οίκου Louis Vuitton

Τα θρυλικά μπαούλα του οίκου Louis Vuitton

Οι πιο iconic αποσκευές όλων των εποχών

Μπορεί τα τελευταία χρόνια τα μπαούλα να χρησιμοποιούνται συχνότερα ως coffee tables, παρά ως αποσκευές αλλά, η αλλαγή της χρήσης τους δεν σημαίνει ότι είανι λιγότερο γοητευτικά ή ελκυστικά. Κάνοντας λόγο για αποσκευές, δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε στις θρυλικές δημιουργίες του οίκου Louis Vuitton.

Οι αποσκευές υπάρχουν απ' όταν οι άνθρωποι άρχισαν να ταξιδεύουν. Πριν από το 1800, αυτό που χρησιμοποιούσαν οι ταξιδιώτες ως αποσκευές ήταν, συνήθως, καλάθια και μεγάλοι σάκοι από δέρμα. Όλα αυτά μέχρι το 1830, όταν ένας νεαρός Γάλλος, ονόματι Louis Vuitton περπάτησε, 400 χιλιόμετρα, από το χωριό του, μέχρι το Παρίσι, για να πιάσει δουλειά ως υπηρέτης σε σπίτια ευγενών, των οποίων έφτιαχνε τις αποσκευές πριν αποχωρήσουν για τα ταξίδια τους. Εκεί, ο νεαρός Vuitton έμαθε από πρώτο χέρι την τέχνη του σωστού πακεταρίσματος, ενώ σύντομα τράβηξε την εποχή του βασιλιά Ναπολέοντα του ΙΙΙ, ο οποίος τον προσέλαβε για υπηρέτη της συζύγου του, Αυτοκράτειρας Ευγενίας.

Οι δεξιότητες και το ταλέντο του στο πακετάρισμα, τον έκαναν ειδικό στις ανάγκες των ταξιδιωτών. Το 1854 ο Vuitton άνοιξε το πρώτο του μαγαζί, το οποίο έφτιαχνε μπαούλα, στο Παρίσι. Οι πρώτες δημιουργίες του ήταν μπαούλα ιδιαίτερα ελαφριά, που έκλειναν αεροστεγώς και ήταν λεία, σε όλες τις μεριές τους, ώστε να στοιβάζονται εύκολα. Σύντομα, τα μπαούλα του ταξιδιωτικού οίκου έγιναν πολύ δημοφιλή και, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα, στην αγορά του Παρισιού κυκλοφορούσαν πολλά αντίγραφά τους. Το trademark δέρμα με τις καφέ και μπεζ ρίγες έκανε το ντεμπούτο του το 1876, ενώ, 20 χρόνια αργότερα, το -πασίγνωστο- μονόγραμμα «LV» εμφανίζεται στο προσκήνιο. Μέχρι το 1913, η μπουτίκ Louis Vuitton στο Champs-Elysées του Παρισιού ήταν η πιο εμπορική μπουτίκ ειδών ταξιδίου σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα μπαούλα που έγιναν κατά παραγγελία πελατών του οίκου, και τα οποία εξυπηρετούσαν, το καθένα και διαφορετικό σκοπό. Ο παρισινός οίκος, πριν από δύο χρόνια, κυκλοφόρησε ένα coffee table book, ονόματι Louis Vuitton: 100 Legendary Trunks.

Διαβάστε ακόμα:
Τα πιο iconic φουλάρια
Τim Walker: ο εκκεντρικός fashion photographer και η εκπληκτική έκθεσή του στο Λονδίνο!
Οι πιο «επικές» ατάκες του Karl Lagerfeld (που άφησαν πολλούς άφωνους)