Vivienne Westwood: Η Grande Dame του Punk

Vivienne Westwood: Η Grande Dame του Punk

Η Βρετανίδα σχεδιάστρια που έχει ταυτιστεί με το αντισυμβατικό κίνημα

Μπορεί να ήταν η ανάγκη της για προσωπική έκφραση. Ή μπορεί, απλώς, όπως η ίδια δήλωσε σε συνέντευξή της το 2011, να ήταν απλώς οι ανάγκες της αγοράς. Όποιος και να είναι ο πραγματικός λόγος, η Vivienne Westwood είναι η fashion designer που, πάντα, το όνομά της, θα ταυτίζεται με το punk. Τα στυλ που η ίδια λάνσαρε, άνοιξαν τον δρόμο για όλη την alternative κουλτούρα, και αποτέλεσαν σταθμό για όλους τους ανθρώπους που είχαν την ανάγκη την ελεύθερης έκφρασης.

Η αλήθεια είναι ότι η punk κουλτούρα υπήρξε και χωρίς την σχεδιάστρια, αφού γεννήθηκε από την επιθυμία μίας μερίδας ανθρώπων να ξεφύγουν από την καταπίεση που δημιουργούσαν στην κοινωνία οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της εποχής. Η punk σκηνή υπήρξε ένα είδος αντίδρασης στους συντηρητικούς καιρούς της δεκαετίας του '70, η οποία, για μία μερίδα ανθρώπων, αποτελούσε έμπρακτος τρόπος να δείξουν την δυσαρέσκειά τους. Η Westwood, και ο –τότε- σύντροφός της, Malcolm McClaren, ήταν αυτοί που εμπορευματοποίησαν την συγκεκριμένη κουλτούρα, ανοίγοντας την διάσημη μπουτίκ τους, «SEX», στο Λονδίνο, η οποία υπήρξε η απαρχή της ευρύτερης κυκλοφορίας του στυλ. Σκισμένα t- shirts, jeans και ατημέλητα hairstyles, το αντίθετο, ακριβώς, από την συντηρητική αισθητική της εποχής, αποτέλεσαν ορόσημα του στυλ των fans της μουσικής και του συγκεκριμένου lifestyle.

Σήμερα, η Dame Westwood παραμένει αντιδραστική, όσο υπήρξε και στη δεκαετία του '70. Οι πρόσφατες δηλώσεις της, περί punk έχουν εξεγείρει αντικρουόμενες αντιδράσεις, ειδικά από αυτούς που σχετίστηκαν με την αισθητική της συγκεκριμένης εποχής. Η σχεδιάστρια έχει μιλήσει ανοιχτά, σε πολλές και διαφορετικές συνεντεύξεις, για την «εμπορική ευκαιρία», που υπήρξε το punk για την ίδια και το label της, ενώ, σε μία από τις συνεντεύξεις της έχει αναφέρει ότι «το punk υπήρξε, απλώς, μία δικαιολογία για να γυρνάμε από εδώ κι από εκεί».

Όποιοι κι αν ήταν οι λόγοι που την οδήγησαν στο να παρατήσει το επάγγελμα της δασκάλας, και να ασχοληθεί με την μόδα, το σίγουρο είναι ότι η Vivienne Westwood έχει γράψει ιστορία, σε έναν κόσμο που κινείται συνήθως με βάσεις κανόνες και νόρμες.

Διαβάστε ακόμα:
Ποια κόρη ροκ σταρ είναι το πρόσωπο των κοσμημάτων της Vivienne Westwood;

Η εμφάνιση σοκ της Vivienne Westwood στην εβδομάδα μόδας του Λονδίνου και όχι μόνο!
Η Vivienne Westwood εμπνέεται από τη Βασίλισσα της Αγγλίας