Power Suits: Όταν οι γυναίκες ντύθηκαν σαν άντρες

Power Suits: Όταν οι γυναίκες ντύθηκαν σαν άντρες

Το masculine chic στυλ έχει ιστορία

Η ιδέα ότι η μόδα μπορεί να κάνει πιο επιβλητικές τις γυναίκες, και να τις βοηθήσει να καταφέρουν περισσότερα στην κοινωνική τους ζωή υπήρξε από τις ενδυματολογικές καινοτομίες της δεκαετίας του '20- όταν, για πρώτη φορά, οι γυναίκες απελευθερώνονται από τον κορσέ. Κατά τη διάρκεια του '70, με την γυναικεία απελευθέρωση και το φεμινιστικό κίνημα να είναι πιο δυνατό από ποτέ, το παντελόνι γίνεται, για πρώτη φορά, η καθημερινή στολή κάθε χειραφετημένης γυναικείας ύπαρξης. Αναμφισβήτητα, όμως, το απόγειο του παντελονιού στην γυναικεία γκαρνταρόμπα ήρθε την δεκαετία του '80, με το power suit να καταλαμβάνει τον κόσμο των fashionistas.

«Οι γυναίκες εδώ, εκεί και παντού, μιλάνε για ένα νέο είδος αυτοπεποίθησης», έγραφε η αμερικανική Vogue το 1983, λίγα χρόνια αφού η έκφραση «power- dressing» είχε εισαχθεί στο λεξιλόγιο της μόδας. Αρχικά τα power suits αποτελούνταν από δύο κομμάτια –σε πρώτη φάση φούστα και, αργότερα, παντελόνι και ένα σακάκι- και ήταν σε ένα χρώμα που «φώναζε» επαγγελματισμό: μαύρο, γκρι, μπλε ή, ίσως, μπεζ. Το σακάκι ήταν oversized, συνήθως σταυρωτό με βάτες που τόνιζαν υπερβολικά την αναλογία του κορμού του γυναικείου σώματος.

Οι οίκοι που ταυτίστηκαν περισσότερο με τα power suits είναι οι: Giorgio Armani, Donna Karan, Ann Taylor, Calvin Klein και, φυσικά, ο Yves Saint Laurent με το αθάνατο Le Smoking.

Διαβάστε ακόμα:
Vivienne Westwood: Η Grande Dame του Punk
Marc Jacobs: Από τον Perry Ellis στον Louis Vuitton
Biker Jacket: Ένα δερμάτινο για «κακά παιδιά»