Elsa Schiaparelli: Μία πραγματική καλλιτέχνης της μόδας

Elsa Schiaparelli: Μία πραγματική καλλιτέχνης της μόδας

Η σχεδιάστρια που σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή

Η Elsa Schiaparelli ήταν μία από τις πιο καινοτόμες couturiers του 20ου αιώνα. Γεννημένη στη Ρώμη, το 1890, τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης της Schiaparelli υπήρξαν επεισοδιακά, αφού περιελάμβαναν την συγγραφή μίας αισθησιακής ποιητικής συλλογής, τον εγκλεισμό της σε μοναστήρι και μία σύντομη σχέση με έναν από τους καθηγητές της στο Πανεπιστήμιο.


Αυτοδίδακτη στο fashion design η Schiaparelli ξεκίνησε τον οίκο της στο Παρίσι, το 1927, μετά από την παρότρυνση του καλού της φίλου (επίσης σχεδιαστή) Paul Poiret. Η Schiaparelli έγινε ευρέως γνωστή κυρίως από την συνεργασία της με τον Salvador Dali, και τις κοινές τους δημιουργίες- μεταξύ των οποίο το καπέλο- παπούτσι και το φόρεμα- αστακός.

Η σχεδιάστρια έκλεισε τον οίκο της το 1954, μετά από χρόνια προσπάθειας να ανταγωνιστεί την επιτυχία του οίκου Dior και του New Look. Παρόλα αυτά η Schiaparelli παρέμεινε εξέχουσα φιγούρα, που συνέχισε να ασκεί την δική της επιρροή στον χώρο της μόδας. Τον Μάιο του 2012, το Metropolitan Museum of Art and Design απέτισε φόρο τιμής στο έργο της ίδιας και μίας άλλης μεγάλης Ιταλίδας σχεδιάστριας, της Miuccia Prada, σε μία έκθεση με τίτλο: Elsa Schiaparelli and Miuccia Prada: Impossible Conversations.

Διαβάστε ακόμα:
Η επιστροφή του Christian Lacroix
Marco Zanini: είναι τελικά αυτός ο σχεδιαστής που θα αναβιώσει τον οίκο Schiaparelli;
H Miuccia Prada και η Elsa Schiaparelli κατέλαβαν την Νέα Υόρκη