Gianni Versace: Ένα ταλέντο που «έσβησε» νωρίς

Gianni Versace: Ένα ταλέντο που «έσβησε» νωρίς

Ο ταλαντούχος σχεδιαστής εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς, 16 χρόνια μετά τον θάνατο του

Το τραγικό τέλος του Gianni Versace αποτελεί, ίσως, το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της σύγχρονης μόδας. Στην ηλικία των 50 ετών, με μία καριέρα που πολλοί θα ζήλευαν και περιουσία αμύθητη, ο Ιταλός σχεδιαστής δολοφονήθηκε στα σκαλιά του σπιτιού του στο Μαϊάμι, το Καλοκαίρι του 1997. Με τα larger- than- life σχέδιά του αλλά και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο ο Versace κατάφερε να συνδέσει την μόδα με την pop culture με εντελώς αναπάντεχους τρόπους. Η καριέρα του –γεννημένου το 1946- σχεδιαστή ξεκίνησε στο ραφτάδικο της μητέρας του στην Καλαβρία. Εκεί ο Versace έμαθε την τέχνη του ραψίματος, και έβαλε τα θεμέλια για αυτό που αργότερα θα εξελισσόταν στην απόλυτη fashion αυτοκρατορία. Στα 25 του, μετακομίζει στο Μιλάνο και πιάνει δουλειά σε μεγάλους οίκους μόδας, σαν σχεδιαστής. Έξι χρόνια αργότερα, δημιουργεί το προσωπικό του label.

Με τις προκλητικές καμπάνιες αλλά και τα εκκεντρικά fashion shows του ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην μόδα και το marketing. Φωτογράφος για τον οίκο Versace είναι ο Richard Avedon ενώ οι celebrity πελάτες του, μεταξύ των οποίων οι Madonna, Jon Bon Jovi αλλά και η πριγκίπισσα Diana, βοηθούν να συνδεθούν οι haute couture δημιουργίες του με την μουσική, τον κινηματογράφο και τα media. Στα Cutty Sark Awards του 1988 του απονέμεται το βραβείου του «πιο καινοτόμου και δημιουργικού σχεδιαστή του κόσμου», ενώ το 1993 το Συμβούλιο Αμερικανών Σχεδιαστών τον τιμά με το βραβείο Σχεδιαστή της Χρονιάς.

Ο Versace δεν έκρυψε ποτέ την σεξουαλικότητά του, και ήταν ένας από τους πρώτους διάσημους Ιταλούς που μίλησαν ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία τους. Συνεργάστηκε στενά με τον Οργανισμό κατά του AIDS του Elton John και χρησιμοποίησε την διασημότητά του για να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την αρρώστια. Στις 15 Ιουλίου του 19978 βρέθηκε δολοφονημένος από τον –επί σειρά ετών- σύντροφο του, Antonio D'Amico. Στο απόγειο της καριέρας του, η περιουσία του οίκου του υπολογιζόταν στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ακόμα και σήμερα, ο οίκος Versace εξακολουθεί να είναι από τους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας, fashion σκηνής, με την επιρροή του ιδρυτή του, πάντα εμφανή- από το print της διάσημης Μέδουσας, μέχρι την αγάπη του για τις high profile πρέσβειρες των δημιουργιών του.

Διαβάστε ακόμα:
Gianfranco Ferré: Ο Αρχιτέκτονας της μόδας
Marc Bohan: Ο μακροβιότερος διευθυντής του οίκου Dior
Oscar de la Renta: Ο couturier που άλλαξε την πορεία της αμερικανικής μόδας