Στον μαγικό κόσμο του Irving Penn

Στον μαγικό κόσμο του Irving Penn

Ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, μέσα από τις φωτογραφίες του

Όταν, το 1948, ο Irving Penn εργαζόταν ήδη τρία χρόνια για την Vogue, η βίβλος της μόδας χαρακτήρισε την δουλειά του τόσο ξεχωριστή, που είχε ήδη κερδίσει το «αισθητικό της copyright». Το αγόρι από το New Jersey, με τα denim και τα sneakers του υπήρξε συνεργάτης του περιοδικού για εφτά δεκαετίες.

Ο Penn μπορούσε να φωτογραφίζει τα πάντα: μόδα, still lifes, stars του κινηματογράφου, φαγητό, γυμνά, λουλούδια, make up- ενώ στην θητεία του στο αμερικανικό περιοδικό φωτογράφησε 158 εξώφυλλα. Τα πορτραίτα του αποτελούν μία πλούσια, οπτική εξιστόρηση της πολιτιστικής ζωής του 20ου αιώνα ενώ, οι fashion φωτογραφήσεις του άλλαξαν τον ρου της μόδας, αφού ξέφυγαν από τις «φορτωμένες» εικόνες της εποχής τους και καθόρισαν το minimal chic. Ο ίδιος δήλωνε, για το ξεκίνημά του στον χώρο που έμελλε να τον αναδείξει ότι «δεν ήξερα αν ο Balenciaga ήταν σχεδιαστής ή παίκτης του baseball».

Παρότι ο Pen υπήρξε ο άνθρωπος που φωτογράφησε όλες τις μεγάλες αλλαγές του κόσμου της μόδας, από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι την αρχή της νέας Χιλιετίας, η μόδα δεν υπήρξε ποτέ το ζητούμενό του. Ο φωτογράφος ενδιαφερόταν για την ομορφιά, και όλα τα μέρη όπου αυτή θα μπορούσε να υπάρχει: σε έναν κήπο, σε ένα χωριό της Αφρικής ή της Κρήτης, ή σε συντρίμμια σπιτιών στους δρόμους. Προσωπικός, τυπικός, πάντα ακριβής και υπεύθυνος για ένα έργο γεμάτο προσωπικότητα και αυθορμητισμό, ο Penn υπήρξε ο απόλυτος Αμερικανός φωτογράφος. Ο θρυλικός διευθυντής της Condé Nast, Alexander Liberman, χαρακτήρισε τον Penn σαν έναν Γιάνκη «που φαινόταν ανεπηρέαστος από τους Ευρωπαϊκούς τρόπους και την κουλτούρα. Τον θυμάμαι πάντα με sneakers και χωρίς γραβάτα. Με εντυπωσίαζε πάντα η ευθύτητα και ή απόκοσμη περιέργειά του, η σαφήνεια αλλά και η ελευθερία του».

Διαβάστε ακόμα:
Ο John Galliano πριν από το σκάνδαλο
Gerard Pipart: Ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους couturiers
Gianfranco Ferré: Ο Αρχιτέκτονας της μόδας