Γιατί φοράμε ψηλοτάκουνα;

Γιατί φοράμε ψηλοτάκουνα;

Η ιστορία πίσω από το πιο αγαπημένο αξεσουάρ των γυναικών

«Δώσε σε ένα κορίτσι τα σωστά παπούτσια, και μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο», έλεγε η Marilyn Monroe, και δεν είχε άδικο. Τα ψηλοτάκουνα είναι, συχνά, το τελευταίο στοιχείο που προσθέτουμε στην κάθε εμφάνισή μας, και αποτελούν την πιο σημαντική λεπτομέρεια. Το αντικείμενο του πόθου εκατομμυρίων γυναικών έχει τεράστια ιστορία, η οποία ξεκινάει από τα τέλη του 16ου αιώνα!

Όταν, το 1533, η Ιταλίδα ευγενής, Catherine de Medici (1519-1589) θα παντρευόταν τον παντοδύναμο Δούκα της Ορλεάνης (μετέπειτα βασιλιά της Γαλλίας), η 14χρονη, λιλιπούτεια νύφη ζήτησε να είναι ψηλότερη από όλους τους καλεσμένους της. Ο τρόπος να το επιτύχει ήταν να φτιαχτούν, ειδικά γι' αυτήν, παπούτσια με τακούνια τα οποία είχαν ύψος περίπου 5 εκατοστά. Η Medici τα φόρεσε και το αποτέλεσμα ήταν να είναι πιο ψηλή και από τον σύζυγό της ενώ, μετά τον γάμο, οι ενθουσιασμένοι καλεσμένοι την πλησίαζαν και την ρωτούσαν λεπτομέρειες για τα τολμηρά της υποδήματα. Κάπως έτσι γεννιέται το fashion item που έμελλε να γίνει φετίχ αντρών και γυναικών.

Στην αρχή τα ψηλοτάκουνα δεν αποτελούσαν αποκλειστικά γυναικείο προνόμιο, αφού τα φορούσαν και οι άντρες, μέχρι το 1791 που απαγορεύθηκαν από έναν διάσημο κοντό της ιστορίας, τον Ναπολέοντα, με την αιτιολογία ότι καταργούσαν την ισότητα. Παρά τις διαταγές του διάσημου στρατηγού, η Μαρία Αντουανέτα, που είναι γνωστό ότι ακολουθούσε μόνο τους δικούς της κανόνες, εξακολούθησε να τα φοράει. Μάλιστα, λέγεται ότι η βασίλισσα οδηγήθηκε στην γκιλοτίνα, το 1793, φορώντας τακούνια 6 εκατοστών. Την αναβίωσή τους γνώρισαν τα ψηλοτάκουνα στα τέλη του 19ου αιώνα, με την εφεύρεση της ραπτομηχανής, αφού βοηθούσαν πολύ τις μοδίστρες να πατάνε το πετάλι της . Το συγκεκριμένο αξεσουάρ έγινε mainstream και άρχισε να απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες στον 20ο αιώνα, ενώ έλαβε τις διαστάσεις που έχει σήμερα, γύρω στο 1950, όταν ο Christian Dior συνεργάστηκε με τον Roger Vivier, για την δημιουργία του Louis, του πρώτου παπουτσιού με τακούνι- στιλέτο. Κατά την δεκαετία του '90 σχεδιαστές όπως οι Jimmy Choo και Emma Hope είναι αυτοί που κάνουν το ύψος των τακουνιών ιλιγγιώδες και δίνουν στα ψηλοτάκουνα νέο αέρα, κάνοντάς τα πολύ πιο σημαντικά, για την γυναικεία εμφάνιση, από οποιοδήποτε αξεσουάρ. Σήμερα, η βιομηχανία παπουτσιών υπολογίζεται ότι κάνει τζίρο περίπου 48 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμα:
Η&M: Οι συνεργασίες του brand που άλλαξαν τον ρου της μόδας
Στον μαγικό κόσμο του Irving Penn
Ο John Galliano πριν από το σκάνδαλο