Πώς η Ann Demeulemeester άλλαξε την μόδα

Πώς η Ann Demeulemeester άλλαξε την μόδα

Με αφορμή την αποχώρησή της από το label της, το Queen θυμάται τις καλύτερες στιγμές της avant garde σχεδιάστριας

Η Ann Demeulemeester ποτέ δεν ακολούθησε τις τάσεις: επέλεγε πάντα να είναι αυτή που τις δημιουργεί. Ακόμα και όταν, την περασμένη εβδομάδα επέλεξε να ανακοινώσει ότι αναχωρεί από τον ομώνυμο οίκο της, επέλεξε να μην το αναθέσει στους ανθρώπους της επικοινωνίας της, αλλά να ανακοινώσει, με μία δική της επιστολή, την απόφασή της.

Σε έναν χώρο που, κατά την δεκαετία του '80, κυριαρχούσαν οι άντρες, η Demeulemeester έπαιξε ενεργά ρόλο στην γνωστή ομάδα των «6 της Αμβέρσας», ενός γκρουπ Βέλγων σχεδιαστών που ταξίδεψαν, με ένα βαν, από την πόλη τους στο Λονδίνο, με σκοπό να δείξουν τις συλλογές τους στην εβδομάδα μόδας της πόλης. Το αποτέλεσμα ήταν ένα νέο κύμα νέων, Βέλγων σχεδιαστών που σηματοδοτούσαν μία νέα εποχή στον κόσμο της μόδας.

Η Demeulemeester αποφοίτησε από την Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βελγίου, το 1981 και μαζί με τον άντρα της, Patrick, κυκλοφόρησαν την πρώτη τους σειρά ρούχων το 1985. Το 1996 το δίδυμο κυκλοφόρησε την πρώτη του menswear σειρά. Τα σχέδιά της ήταν πάντα εμπνευσμένα από την Βικτωριανή εποχή, ενώ πολλά από τα γυναικεία κομμάτια της υπήρξαν «δάνεια» από την αντιρκή γκαρνταρόμπα. Με βασικά χρώματα το μαύρο, το γκρι και το λευκό, τα outfits της ταλαντούχας σχεδιάστριας διακρίνονται από τον ρομαντισμό και τον λυρισμό, με tailored λεπτομέρειες και militaire στοιχεία. Η ίδια, παρά τις διθυραμβικές κριτικές που δέχτηκε, με κάθε της συλλογή, η ίδια δήλωνε, το 1007, «Πάντα έκανα τα πράγματα με τον τρόπο που ήθελα. Είμαι απλώς μία Φλαμανδή με τα πόδια μου να πατάνε γερά στο έδαφος».

Διαβάστε ακόμα:
H Ann Demeulemeester αποχωρεί από την ίδια της τη σειρά!
Yohji Yamamoto: υποτάσσομαι
Τα μαύρα τα δερμάτινα τα παντελόνια σας πάνε