Charles James: Όσα πρέπει να ξέρετε για τον σχεδιαστή που τιμάει φέτος το Met Ball

Charles James: Όσα πρέπει να ξέρετε για τον σχεδιαστή που τιμάει φέτος το Met Ball

Το 2014 είναι η χρονιά του θρυλικού couturier

Μπορεί εκτός του χώρου της μόδας, το όνομα Charles James να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο αριστουργηματικός γλύπτης και couturier έντυσε τους A- listers των δεκαετιών του '40 και '50 με τον πιο iconic, κομψό τρόπο.

Φέτος, το αγαπημένο μουσείο των νεοϋορκέζων, το ΜοΜΑ τιμάει την καριέρα του James με το ετήσιο fashion gala που διοργανώνει, σε συνεργασία με τη Vogue, αφιερωμένο στον θρυλικό σχεδιαστή. Τα εγκαίνια της έκθεσης- extravaganza, Charles James: Beyond Fashion, θα γίνουν την Δευτέρα, στο σημαντικότερο, ετήσιο event της μόδας, μετά από χρόνια πιο συγχρόνων, και «προσβάσιμων» σχεδιαστών και τάσεων, όπως των Alexander McQueen, Prada και Schiapparelli αλλά και του Punk. Ποιος ήταν όμως ο σχεδιαστής, που έπαιξε τόσο καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της μόδας;

Αγαπημένος των Dior και Balenciaga
Ο Christian Dior αποκάλεσε κάποτε τον Charles James «το μεγαλύτερο ταλέντο της γενιάς μου», ενώ ο Cristóbal Balenciaga τον θεωρούσε «τον μοναδικό στον κόσμο που κατάφερε να αναγάγει την δημιουργία ρούχων, από εφαρμοσμένη τέχνη σε τέχνη». Ο Dior χαρακτήρισε τον James πηγή έμπνευσης πίσω από το iconic New Look του.

Ήταν κολλητός με τον Cecil Beaton
Αν πιστεύετε ότι δεν έχετε εικόνα των δημιουργιών του James, φέρτε στο μυαλό σας τις θρυλικές φωτογραφίες του Cecil Beaton για τη Vogue: καλλονές, με πολύχρωμες, βραδινές δημιουργίες, σε ένα δωμάτιο γεμάτο καθρέφτες, ξύλινα γλυπτά και καρέκλες του 18ου αιώνα. Τα φώτα και η λάμψη αυτών των χαρακτηριστικών εικόνων σίγουρα συνοψίζουν την κομψή γυναίκα στο μυαλό του σχεδιαστή.

Έκανε την υψηλή ραπτική σέξι
«Σπάνια, με σωστές αναλογίες και αισθαντική- αν και τελείως διακριτική», χαρακτήρισε κάποτε ο ίδιος την αισθητική της haute couture. Οι δημιουργίες του αγκάλιαζαν την γυναικεία σιλουέτα και αποκάλυπταν όσα ακριβώς έπρεπε.

Ήταν αγόρι των party
Η ζωή αλλά και το lifestyle του διακατέχονταν από αυτό το χαρακτηριστικό. Για παράδειγμα, το θρυλικό του Taxi Dress είχε αρκετά φερμουάρ, ραμμένα στα κατάλληλα σημεία ώστε η γυναίκα που θα το φορούσε να μπορούσε εύκολα να αλλάξει μέσα σε ένα ταξί. Σύμφωνα με το New Yorker, δε, «για τα μέλη της παρέας του –μεταξύ των οποίων υπήρξε και ο Beaton- οι καλοί τρόποι και η άτακτη συμπεριφορά ήταν η επιτομή της κομψότητας».

Επινόησε την δική του ιδανική γυναικεία σιλουέτα
Μπορεί οι νεότεροί του, Saint Laurent και Chanel να επινοήθηκαν στον τρόπο ζωής των γυναικών, αλλά ο James είχε εμμονή με τις αναλογίες τους. «Η γυναικεία φιγούρα είναι από την φύση της "λάθος" και μπορεί να διορθωθεί μόνο μέσω του σωστού παραστήματος και της μόδας. Η Αφροδίτη της Μήλου θα ήταν απολύτως ντεμοντέ αν δεν είχε έναν σωστό ράφτη», δήλωνε ο ίδιος. Ο James «διόρθωνε» την γυναικεία σιλουέτα με πένσες, πιέτες και ενισχύσεις ενώ οι σιλουέτες των διάσημων πελατισσών του, κάτω από τα «γλυπτά» φορέματά τους, ελάχιστα έμοιαζαν με την εικόνα τους. Οι δημιουργίες του, το βάρος των οποίων μπορούσε να φτάσει έως και τα 9 κιλά, χαρακτηρίζονταν από τους πλούσιους γοφούς, αλλά και ένα πιο «συμμαζεμένο» ντεκολτέ.

Διαβάστε ακόμα:
Όταν η Coco Chanel ανακάλυψε το tweed
Ποιες είναι οι πρώτες γυναίκες που φόρεσαν παντελόνια;