Coco Noir: το νέο αρωματικό αριστούργημα του οίκου Chanel

Coco Noir: το νέο αρωματικό αριστούργημα του οίκου Chanel

Εμπνευσμένο από δύο μεγάλες αγάπες της Coco Chanel: το μαύρο και τη Βενετία

«Ένα άρωμα, όσο ξεχωριστό κι αν είναι, μπορεί να υπάρξει μόνο χάρη στα αρώματα που δημιουργήθηκαν πριν από αυτό» λέει ο Jacques Polge, ο διάσημος αρωματοποιός του οίκου Chanel, για τη νέα του δημιουργία, το Coco Noir.


«Στην αρχή, υπάρχει φυσικά η ιδέα που έρχεται ενστικτωδώς και δεν μπορεί να εξηγηθεί. Και όμως την ίδια στιγμή, συνειδητοποιείς ότι είναι συνδεδεμένη με το παρελθόν. Για το Coco Noir, σκέφτηκα και το Coco και το Coco Mademoiselle, επειδή αποτελούν μέρος της ιστορίας. Ήθελα να συνεχίσω να εξερευνώ ολόκληρη την σειρά των αισθητικών αρωμάτων της Chanel, μία σειρά που ξεχωρίζει από τα αρώματα λουλουδιών, μια σειρά που χαρακτηρίζεται από το Bois-des-Iles και το Cuir de Russie. Άρχισα με την Coco. Αυτό που βλέπεις και νοιώθεις στο διαμέρισμά της, είναι αυτό που θέλω να αποκαλώ πολιτισμό του Chanel Coromandel. Η νυχτερινή εικόνα της «Ανατολής που ξεκινά και τελειώνει στη Βενετία», εκεί ακριβώς που ήθελα να πάω." Και πράγματι, το Coco Noir είναι ένα ακόμα ταξίδι στον κόσμο της Gabrielle η οποία λάτρεψε - και αποθέωσε- το μαύρο και τη Βενετία, όχι μόνο στις δημιουργίες της, αλλά και στη ζωή της.



Για τον Jacques Polge, ο χαρακτήρας του αρώματος περιστρέφεται κυρίως στις νότες ξύλου και musk – ακριβώς όπως τα μπαχαρικά καθορίζουν το Coco και το φρέσκο γιασεμί το Coco Mademoiselle. Όπως το μαύρο βελούδο ενός φημισμένου ενετού τεχνίτη που έβαφε το ύφασμά του σε διαδοχικές στρώσεις για να δώσει λάμψη από το σκοτάδι, η βάση του Coco Noir αποτελείται από διαδοχικές στρώσεις σανταλόξυλου, βετιβέρ, λιβανιού, πατσουλί, βανίλιας, κόκκων tonka και ίχνη μόσχου που δίνουν βάθος και μυστήριο στο άρωμα. Η ένταση μεταξύ φωτός και σκιάς αποκτά πραγματικό νόημα στη συνολική σύνθεση. Η πικάντικη φρεσκάδα ροζ κόκκων πιπεριού και γκρέιπφρουτ χαρίζει δροσερή, φωτεινή και ζωντανή δύναμη. Στη συνέχεια ακολουθεί η βαθιά, αισθησιακή ανάσα της λευκής καρδιάς του γιασεμιού, του τριαντάφυλλου και του νάρκισσου, που το κάνει σαγηνευτικό και ταυτόχρονα κομψό, ο κέδρος επιβάλλει την σοφιστικέ ξηρότητά του ενώ τα φύλλα ροζ γερανιού που καλλιεργείται στη Γκρας προσθέτουν μια πινελιά μέντας. Και όλες αυτές οι νότες, κορυφής, καρδιάς και βάσης, με μαεστρία δεμένες μεταξύ τους, απαρτίζουν μια αρωματική συμφωνία που αποτυπώνεται στη μνήμη.


Όσο για το μπουκάλι του, όπως ένα βενετσιάνικο παλάτι, κρύβει μυστήριο πίσω από την αριστοκρατική του όψη. Η σκοτεινή του λάμψη κρύβει και ταυτόχρονα αποκαλύπτει το οσφρητικό μυστήριο που κρύβει μέσα του- ένα σκοτεινό αντικείμενο πόθου, το νέο Chanel Coco Noir.