Ποιοι διάσημοι φίλοι της Kate Winslet «καπελώθηκαν» για... καλό σκοπό;

Ποιοι διάσημοι φίλοι της Kate Winslet «καπελώθηκαν» για... καλό σκοπό;

Το Hollywood στηρίζει το Golden Hat Foundation για την βελτίωση της ζωής των αυτιστικών παιδιών και η σταρ μίλησε σχετικά 

Jude_Law
George_Clooney

Την προηγούμενη χρονιά η Lancôme υποστήριξε την πρέσβειρά της, Kate Winslet, στη δημιουργία του Golden Hat Foundation, που στόχο έχει τη βελτίωση της ζωής των αυτιστικών παιδιών με τη μείωση των εμποδίων και των περιορισμών που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Φέτος, η προσπάθεια ενισχύεται με την έκδοση ενός βιβλίου που αποτελείται από αποκλειστικές ερασιτεχνικές φωτογραφίες εκατοντάδων διάσημων που στηρίζουν τον Οργανισμό, καθώς όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις τθα δοθούν για την ενίσχυσή του.

Η Kate Winslet μίλησε για το πώς αποφάσισε να ιδρύσει το Golden Hat Foundation, τους σταρ που βρίσκονται στο πλευρό της, τον ρόλο της Lancome και βέβαια, το λεύκωμα που μόλις κυκλοφόρησε.

Πώς ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία; Πώς αποφασίσατε να υποστηρίξετε τα αυτιστικά παιδιά και τις οικογένειές τους;
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2009, όταν μου ζήτησαν να κάνω την αφήγηση στην αγγλική γλώσσα ενός ισλανδικού ντοκιμαντέρ που ονομάζεται «A Mother's Courage - Talking Back to Autism» («Το κουράγιο μιας μάνας: Αντιμιλώντας στον αυτισμό»). Είναι η ιστορία μιας μητέρας που αφηγείται τη ζωή της με το γιο της, Keli Thorsteinsson, ο οποίος είναι σήμερα 13 ετών, πάσχει από αυτισμό και στερείται γλωσσικών δεξιοτήτων. Όπως λέει η μητέρα, Margaret Ericsdottir, οι γιατροί της είχαν πει ότι το παιδί έχει νοητική υστέρηση, και δεν πρόκειται ποτέ να συμπεριφερθεί όπως οι συνομήλικοί του. Είχε πραγματικά απελπιστεί και είχε αποφασίσει ότι, ακόμα κι αν δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για το παιδί της, με αυτό το ντοκιμαντέρ θα μπορούσε τουλάχιστον να προσπαθήσει να βοηθήσει άλλες οικογένειες και άλλα παιδιά, αυξάνοντας την ενημέρωσή τους για αυτή τη μυστηριώδη πάθηση, τον αυτισμό.
Την περίοδο που έφτιαχνε το ντοκιμαντέρ, έμαθε ότι υπάρχει μια τεχνική που βοηθά τα αυτιστικά παιδιά που στερούνται γλωσσικών δεξιοτήτων να επικοινωνήσουν. Με πολλή αφοσίωση και σκληρή δουλειά, εκείνη και ο γιος της άρχισαν να επικοινωνούν για πρώτη φορά. Δεν είχε ποτέ φανταστεί ότι εκείνος θα μπορούσε να την ακούσει ή να καταλάβει τι του έλεγε ή τι έλεγαν οι άνθρωποι γύρω του αλλά, όπως αποδείχτηκε, εκείνος μπορούσε να τα κάνει όλα αυτά, χωρίς ωστόσο να μπορεί να το πει.
Αφού αφηγήθηκα το ντοκιμαντέρ, ήμουν τόσο συγκινημένη από την ιστορία του Keli που αισθάνθηκα ότι έπρεπε να κάνω κάτι περισσότερο. Δεν μπορούσα να ξεχάσω αυτή την εμπειρία και να συνεχίσω απλώς της ζωή μου, έχοντας μάθει κάποια πράγματα για τον αυτισμό, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί μια πολύ μυστηριώδη πάθηση, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Υπάρχουν πολλά αυτιστικά άτομα που στερούνται γλωσσικών δεξιοτήτων και έχουν λαμπερό μυαλό, αλλά είναι πλήρως εγκλωβισμένα μέσα στο σώμα τους.
Κράτησα επαφή με την Margaret, και η ιδέα για το Golden Hat Foundation προέκυψε από ένα ποίημα που μου έστειλε και το οποίο είχε γράψει ο Keli μαζί με τη δασκάλα του: είχε τίτλο «The Golden Hat» («Το Χρυσό Καπέλο»). Μιλάει για ένα καπέλο που – όταν το φοράει ένα αυτιστικό παιδί – το βοηθά μαγικά να μιλήσει, και να μπει σε ένα κόσμο όπου απαλλάσσεται από το πρόβλημά του.


Σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω ένα δικό μου καπέλο, και να ζητήσω από όσο το δυνατόν περισσότερους διάσημους να φωτογραφηθούν φορώντας το, και έπειτα να συγκεντρώσω όλες αυτές τις φωτογραφίες σε ένα λεύκωμα, μαζί με τα γραπτά του Keli. Αρχικά, το όλο εγχείρημα ήταν μικρού βεληνεκούς, αλλά η ιδέα έπιασε τόσο γρήγορα που φτάσαμε στο σημείο να έχουν φωτογραφηθεί 40, 50, 60, 70, 80 και σήμερα πια περισσότεροι από 100 άνθρωποι. Σκέφτηκα λοιπόν ότι έπρεπε να εκμεταλλευτώ ακόμα περισσότερο αυτή την ιδέα, και αποφάσισα να δημιουργήσω ένα ίδρυμα.
Ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια κοινότητα υποστηριζόμενης διαβίωσης έτσι, ώστε όταν αυτά τα άτομα που στερούνται γλωσσικών δεξιοτήτων φτάσουν σε μια ηλικία στην οποία πρέπει να είναι σχετικά ανεξάρτητα από τους γονείς τους, να έχουν ένα ασφαλές μέρος να ζήσουν. Θα υπάρχει προσωπικό για να τα φροντίζει, και θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εκπαίδευση ή την κατάρτισή τους και να ζήσουν, στην ουσία, μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή. Είναι ένα τεράστιο, συναρπαστικό εγχείρημα που απαιτεί συνεχή ενασχόληση, αλλά είμαι απόλυτα αποφασισμένη να το κάνω να πετύχει.

Έχετε δύο μικρά παιδιά. Είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο σας έχει αγγίξει τόσο πολύ το θέμα του αυτισμού;
Ως μητέρα που έχει την τύχη να έχει δύο παιδιά που μεγαλώνουν κανονικά και είναι πολύ εκφραστικά, τρυφερά και γεμάτα φαντασία, συγκλονίστηκα από το πόσο τρομερό πρέπει να είναι για ένα γονέα αυτιστικού παιδιού να μην μπορεί να ακούσει το παιδί του να του λέει ότι τον αγαπάει ή να μην ξέρει αν πονάει το παιδί του. Για παράδειγμα, όταν ο Keli άρχισε να επικοινωνεί, μπόρεσε να μιλήσει στη μητέρα του για ορισμένα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.
Οπότε έχοντας τη Mia και τον Joe, και έχοντας αυτή τη σύνδεση μαζί τους που είναι τόσο βαθιά και τόσο σημαντική στη ζωή μου, ήξερα ότι δεν ήταν αρκετό το να κάνω απλώς την αφηγήτρια αυτού του ντοκιμαντέρ. Έπρεπε να κάνω κάτι περισσότερο, για να βοηθήσω να γεφυρωθεί το χάσμα που αντιμετωπίζουν κάποιοι από αυτούς τους γονείς, οι οποίοι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν όσο ελεύθερα μπορώ εγώ με τα παιδιά μου. Αυτός ήταν ο στόχος που με κινητοποίησε περισσότερο.

Είναι σημαντικό για εσάς να προσπαθήσετε να βελτιώσετε τον κόσμο;
Θα ακουστεί τόσο κλισέ το να πω «Θέλω να βοηθήσω να γίνει καλύτερος ο κόσμος», αλλά ξέρετε, το θέλω, πραγματικά το θέλω, και εάν έχω τη δυνατότητα να κάνω τους ανθρώπους να δώσουν σημασία, επειδή το πρόσωπό μου τους είναι οικείο, αυτό είναι μια σπουδαία ευκαιρία. Είμαι 35 ετών, και αισθάνομαι ότι είναι καιρός να αναλάβω τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, και να προσπαθήσω πραγματικά να κάνω τη διαφορά.



Ποιοι σταρ έχουν συμφωνήσει να εμφανιστούν στο λεύκωμα;
Όλοι όσους ρώτησα ανταποκρίθηκαν θετικά: ο Leo DiCaprio, η Angelina Jolie, ο Johnny Depp, η Vanessa Paradis, ο Richard Branson, ο Steven Spielberg, ο James Cameron και ο κατάλογος συνεχίζεται. Είναι πολύ ανακουφιστικό να βλέπεις πόσοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, και είναι εκπληκτικό συναίσθημα να μπορείς να ξυπνάς αυτό τον ενθουσιασμό και τη γενναιοδωρία στους ανθρώπους.

Η Lancôme αποφάσισε να υποστηρίξει τη δέσμευσή σας στο Golden Hat Foundation. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Είναι καταπληκτικό. Στην αρχή, ένα μέρος του εαυτού μου ένιωθε σαν να μην ήξερα πραγματικά ποιο έπρεπε να είναι το επόμενο βήμα, και πίστευα ακράδαντα ότι, εάν απευθυνόμουν στη Lancôme, ίσως να μπορούσε να με βοηθήσει και, μαζί, να καταφέρουμε πολλά.
Συναντήθηκα λοιπόν με την ομάδα και είπα «Είχα μια τρελή ιδέα που πιστεύω ότι είναι σπουδαία, αλλά δεν ξέρω πώς να προχωρήσω». Τα πρόσωπα όλων φωτίστηκαν, και όλοι ενθουσιάστηκαν με την ιδέα να με βοηθήσουν και να προχωρήσουμε μαζί. Το να ξέρω ότι η Lancôme με υποστηρίζει ήταν μεγάλο κίνητρο, και έκανε από μόνο του τη διαφορά.
Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου, η Lancôme δεν έχει απλώς προσφέρει τεράστια οικονομική υποστήριξη στο ίδρυμα, αλλά πρόκειται να κυκλοφορήσει προϊόντα που σχετίζονται με την έκδοση του λευκώματος. Υπάρχει ένα κραγιόν, ένα ρουζ και ένα βερνίκι νυχιών περιορισμένης έκδοσης και όλα τα προϊόντα φέρουν το λογότυπο του Golden Hat Foundation- αποκλείεται να μην τραβήξει την προσοχή σας. Αυτός είναι άλλος ένας υπέροχος και εντυπωσιακός τρόπος, με τον οποίο δείχνει η Lancôme την υποστήριξή της.

Τι θα λέγατε στις γυναίκες που σκοπεύουν να αγοράσουν τη συλλογή;
Θα τους έλεγα: δεν είναι ότι πρόκειται απλώς για ένα κραγιόν ή ένα βερνίκι νυχιών ή ένα ρουζ που θα λατρέψετε! Αγοράζοντας ένα τέτοιο προϊόν ή προσφέροντάς το σε κάποια για την οποία νοιάζεστε, προσφέρετε παράλληλα σε παιδιά που περιμένουν να ανακαλύψουν έναν ολόκληρο κόσμο, και χρειάζονται τη βοήθειά μας για να το κάνουν αυτό. Σκεφτείτε το: είναι εντελώς εγκλωβισμένα μέσα στο σώμα τους, ενώ στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να είναι. Οπότε με μικρά πράγματα, μπορούμε πραγματικά να πετύχουμε πολλά.