Πανάδες: Η δερματολόγος Θέμις Σγόντζου εξηγεί τα πάντα γι’ αυτές

Πανάδες: Η δερματολόγος Θέμις Σγόντζου εξηγεί τα πάντα γι’ αυτές

Το μέλασμα, μια επίμονη δυσχρωμία που συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο απασχολεί μεγάλο μέρος των ενήλικων γυναικών και λιγότερο συχνά τους άνδρες.

«Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα και γίνεται εμφανέστερο κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, ενώ το χειμώνα ατονεί» παρατηρεί η δερματολόγος Θέμις Σγόντζου.

«Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή, αν και σίγουρα ενοχοποιούνται οι γυναικείες ορμόνες, η εγκυμοσύνη, η UV, υπέρυθρη, ορατή ακτινοβολία σε σχέση με τον φωτότυπο του δέρματος. Συγκεκριμένα, το μέλασμα είναι συνηθέστερο σε πιο σκουρόχρωμα δέρματα, όπως και μετά από λήψη αντισυλληπτικής αγωγής» εξηγεί. «Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μπορεί να πρωτοεμφανιστεί ακόμα και μετά από πεντάλεπτη παραμονή στο φως του ηλίου» λέει η Θέμις.

Αυτή η επίκτητη υπερχρωστική διαταραχή προκαλεί απογοήτευση, άγχος, δυσαρέσκεια στους πάσχοντες που προσφεύγουν απεγνωσμένοι στο δερματολόγο για θεραπεία. «Καλό θα είναι να επισημαίνεται κάθε φορά από τον επαγγελματία υγείας ότι η πρόληψη με αντηλιακή προστασία, καθώς και η αποφυγή του ηλίου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους είναι απαραίτητη» προτείνει η Θέμις.

«Θεραπείες όπως η υδροκινόνη τόσο ως μονοθεραπεία όσο και ως προετοιμασία για χημική απολέπιση (πίλινγκ) πραγματοποιούνται πέραν του καλοκαιριού» σημειώνει. «Άλλες επικουρικές μέθοδοι είναι το κοζικό οξύ, το αζελαϊκό οξύ, το εκχύλισμα γλυκύρριζας κά.».

Είναι αναγκαία, λοιπόν, η καλή συνεργασία μεταξύ πάσχοντος και δερματολόγου και η παρακολούθηση της πορείας του μελάσματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την εξασφάλιση του καλύτερου επιθυμητού αποτελέσματος με σύγχρονη συμμόρφωση στις οδηγίες πρόληψης και θεραπείας.