Ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Παρασκευάς Κοντοές μας μιλάει για τις τελευταίες εξελίξεις στα laser αισθητικής για πρόσωπο και σώμα

Ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Παρασκευάς Κοντοές μας μιλάει για τις τελευταίες εξελίξεις στα laser αισθητικής  για πρόσωπο και σώμα

Η καινοτομία των σύγχρονων laser αισθητικής λέγεται Fractional resurfacing. Μία θεραπεία που φέρνει ουσιαστική διαφορά και ανανέωση στο δέρμα χωρίς την ταλαιπωρία των επεμβατικών διαδικασιών.

Το Fractional resurfacing είναι η πιο μοντέρνα και από τις πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες που έχει να επιδείξει η αισθητική ιατρική σήμερα. Είναι μια θεραπεία κατάλληλη για την αντιμετώπιση των λεπτών γραμμών, των λεπτών ρυτίδων, της τραχύτητας του δέρματος, των ανοικτών πόρων, των ουλών της ακμής, των βλαβών που προκαλεί ο ήλιος και των δυσχρωμιών (π.χ. πανάδες, φακίδες, μέλασμα), αλλά και για κάθε άνθρωπο που επιθυμεί μία ουσιώδη ανανέωση του δέρματός του.


«Είναι μια θεραπεία που βασίζεται στο CO2 laser, ένα μηχάνημα δοκιμασμένο εδώ και τρεις δεκαετίες στην ιατρική, το οποίο συνδυάζει τα αποτελέσματα και τα πλεονεκτήματα τόσο των επεμβατικών όσο και των μη επεμβατικών laser» εξηγεί o πλαστικός χειρουργός Δρ. Παρασκευάς Κοντοές.


«Kάνει επιλεκτική σάρωση όλης της επιφάνειας που θέλουμε να βελτιώσουμε και στοχεύει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, εκεί όπου παράγεται το κολλαγόνο και η ελαστίνη που διατηρούν την επιδερμίδα σφριγηλή και νεανική» λέει ο γιατρός και συνεχίζει «Προκαλεί αναδόμηση του κολλαγόνου και αποτελεί ταυτόχρονα ένα πολύ ισχυρό ερέθισμα για ανανέωση του δέρματος χωρίς όμως να καταστρέφει και να «ξεφλουδίζει» την επιδερμίδα». Αυτό σημαίνει πως το fractional resurfacing δεν απαιτεί θυσίες από τον προσωπικό χρόνο και τις καθημερινές δραστηριότητες σας. Σε αντίθεση με τις παλιές θεραπείες, το fractional resurfacing μπορεί να εφαρμοσθεί εκτός από το πρόσωπο και σε όλο το υπόλοιπο σώμα, όπως το λαιμό ,το ντεκολτέ, τα χέρια κλπ.


«Η κλινική εμπειρία μας έχει δείξει πως χρειάζονται συνήθως τρεις με τέσσερις θεραπείες με διάστημα τριών ως τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ τους για τους περισσότερους ασθενείς» λέει ο Δρ. Παρασκευάς Κοντοές. «Μπορεί βέβαια για δυσκολότερα προβλήματα (π.χ. ουλές ακμής) να χρειαστούν περισσότερες θεραπείες. Αυτό είναι κάτι που αποφασίζεται από κοινού με τον ασθενή και αφού πρώτα το πρόβλημα εκτιμηθεί» λέει ο γιατρός.


Πριν τη θεραπεία εφαρμόζεται μια ειδική αναισθητική κρέμα σε όλη την περιοχή που θα γίνει το fractional resurfacing, η οποία πρέπει να μείνει για περίπου μία ώρα. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν πως το fractional resurfacing είναι λιγότερο ενοχλητικό και από την αποτρίχωση με laser. Αισθάνεται κανείς κάποια ήπια τσιμπηματάκια. «Ουσιαστικά δεν έχει παρουσιασθεί κανένας ασθενής που να μην ολοκλήρωσε τη θεραπεία του επειδή το fractional resurfacing του ήταν μη ανεκτό ή πονούσε» παρατηρεί ο γιατρός.

Μια τυπική θεραπεία fractional resurfacing στο πρόσωπο διαρκεί περίπου τριάντα λεπτά. Μετά τη θεραπεία νοιώθει κανείς όπως όταν έχει «αρπάξει» από τον ήλιο: το δέρμα έχει μια ερυθρότητα, η οποία υποχωρεί μέσα σε 48 ώρες το πολύ, αλλά εύκολα καλύπτεται με μακιγιάζ. «Μετά τη θεραπεία η ασθενής πρέπει να φροντίσει για δύο πράγματα: πολύ ενυδατική κρέμα και αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο για λίγο διάστημα» συμβουλεύει ο Δρ. Παρασκευάς Κοντοές και συμπληρώνει «Η χρήση αντηλιακού είναι επιβεβλημένη».

Τα αποτελέσματα των θεραπειών εμφανίζονται σταδιακά. Όσο περνά ο καιρός όλο και περισσότερο κολλαγόνο παράγεται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και το αποτέλεσμα φαίνεται όλο και καλύτερο. Το δέρμα γίνεται πιο λείο, πιο μαλακό, οι ανομοιομορφίες της επιδερμίδας και οι δυσχρωμίες εξομαλύνονται. Το δέρμα δείχνει πιο νεανικό και λαμπερό. Τα αποτελέσματα είναι μακροχρόνια, αλλά δεν διαρκούν και για πάντα. Χρειάζεται συνήθως συντήρηση κάθε χρόνο, αλλά σαφώς με μικρότερο αριθμό ραντεβού..

Το fractional resurfacing μπορεί να εφαρμοσθεί προληπτικά και σε νεαρότερης ηλικίας ασθενείς ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση των σημαδιών του ήλιου και της γήρανσης και να συντηρείται το δέρμα σε μια νεανική κατάσταση. «Είναι μια από τις ελάχιστες μη επεμβατικές θεραπείες που πραγματικά έχει μια συσφικτική δράση στο δέρμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει ή να φτάσει τα αποτελέσματα ενός face lift ή μιας βλεφαροπλαστικής» διευκρινίζει ο Δρ. Παρασκευάς Κοντοές .

Το fractional resurfacing συνδυάζεται άνετα με πάρα πολλές άλλες αισθητικές θεραπείες: botox, ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, μεσοθεραπεία, μικροδερμοαπόξεση, laser αποτρίχωσης, laser για ευρυαγγείες και η καταλληλότερη χρονική περίοδος για τις θεραπείες είναι όταν η ηλιοφάνεια είναι σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή από τον Οκτώβριο μέχρι και το Μάιο.