Φοβίες παντός είδους

Φοβίες παντός είδους

Αν είστε από αυτούς που νιώθετε πανικό και τρόμο απέναντι και μόνο στο ενδεχόμενο να μπείτε στο αεροπλάνο ή στη θέα ενός σκύλου ή λιποθυμάτε όταν πάνε να σας πάρουν αίμα, τότε υπάρχει σημαντική περίπτωση να υποφέρετε από κάποια μορφή ειδικής φοβίας.

Ειδική φοβία είναι ο έντονος και παράλογος φόβος απέναντι σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, ζώο ή κατάσταση που συνήθως δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για το άτομο. Μπορεί δηλαδή κανείς να είναι ικανός να κάνει σκι στο πιο ψηλό βουνό με άνεση άλλα να μην μπορεί να ανέβει με το ασανσέρ σε ένα κτίριο 6 ορόφων. Ο φόβος είναι τόσο δυνατός που το άτομο αποφεύγει το φοβικό ερέθισμα ή όταν εκτίθεται σε αυτό βιώνει πολύ μεγάλο άγχος και πανικό.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες μορφές φοβιών είναι για τα ύψη, για τους κλειστούς χώρους, το ασανσέρ, τα τούνελ, το νερό, το αεροπλάνο, την οδήγηση, τα σκυλιά, το αίμα, τις ενέσεις κτλ. Όταν η φοβία δεν έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή του ατόμου γιατί πχ φοβάται τα φίδια αλλά ζει στην πόλη όπου δεν υπάρχει και πολύ μεγάλη περίπτωση να πετύχει κανένα, σπάνια αναζητά βοήθεια.

Στην περίπτωση όμως που κανείς εξαιτίας μια φοβίας αποφεύγει ένα αντικείμενο, μια δραστηριότητα ή μια κατάσταση σε βαθμό που αυτό παρεμβαίνει στη λειτουργικότητα του και τον αποτρέπει από το να κάνει πράγματα που διαφορετικά θα διασκέδαζε, καλό είναι να ζητήσει βοήθεια από κάποιο ψυχολόγο, ψυχίατρο ή ψυχοθεραπευτή. Μια προσέγγιση που δείχνει να έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η γνωσιακή -συμπεριφοριστικη θεραπεία.