Πώς να τον κάνω να ανεξαρτητοποιηθεί από την οικογένειά του;

Πώς να τον κάνω να ανεξαρτητοποιηθεί από την οικογένειά του;

Το Queen.gr απαντά στα γράμματά σας

Το γράμμα της αναγνώστριας

Καλησπέρα.

Είμαι εδώ και 1,5 χρόνο περίπου με ένα παιδί και διατηρούμε μια γενικά όμορφη σχέση. Είμαστε 20, εγώ φοιτήτρια και εκείνος εργάζεται από το σπίτι ως προγραμματιστής. Το πρόβλημα στη σχέση μας είναι τα θέματα σπίτι του εδώ και αρκετούς μήνες, και κυρίως ο πατέρας του. Δεν ασχολούταν με τα παιδιά του κατά την εφηβεία τους και θυμήθηκε να το παίξει αυστηρός πατέρας τώρα που έχει ανάγκη τα λεφτά που βγάζει γιος του. Ως προς τη συμπεριφορά του απέναντι μου, με το ζόρι μου λέει ακόμα και ένα απλό "γεια". Κρατάει το αγόρι μου σπίτι με ηλίθιες δικαιολογίες, και ξεσπάει πάνω του νεύρα και σκοτούρες, με αποτέλεσμα όποτε τον βλέπω εγώ να είναι ολο αγχωμένος και θυμωμένος και αυτό να επηρεάζει και τη συμπεριφορά του προς εμένα. Μπορώ να κάνω κάτι εγώ για την κατάσταση και, αν ναι, τι είναι αυτο;

Η απάντηση του Queen.gr

Είναι πολύ καλό να διατηρείς μία όμορφη σχέση με τον σύντροφό σου. Είστε και οι δύο πολύ νέοι αλλά ενήλικες. Ο φίλος σου, φαίνεται πως έχει αναλάβει ήδη την ευθυνη του εαυτού του.

Η μητέρα πού είναι; Υπάρχει; Ο φίλος σου είναι ο μεγαλύτερος αδελφός;

Η οικογένεια είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ο φίλος σου θα μπορούσε να τα μαζέψει και να φύγει. Να ζήσει μόνος έστω και δύσκολα ή να συγκατοικήσει με ένα φίλο που ενδεχομένως εργάζεται επίσης. Από τη μία είναι δύσκολες εποχές, από την άλλη, μπορεί αν είναι μεγαλύτερος να αισθάνεται πως φέρει υποχρέωση προς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Σε κάθε περίπτωση, το τι θα πράξει, είναι αποκλειστικά δική του απόφαση.

Εσύ το μόνο που θα του πεις είναι πως τον βλέπεις να υποφέρει και ανησυχείς και πως δεν θες να είναι αγχωμένος και δυστυχισμένος. Αυτό δεν αξιζει σε κανένα. Εσύ πρέπει να του δείξεις το ενδιαφέρον σου, εφόσον αυτό αισθάνεσαι και να παραμείνεις δίπλα του ό, τι κι αν αποφασίσει. Αν δεις πως δεν αντέχεις μπορείς να βγεις από τη σχέση.

Θα του εκφράσεις τις ανησυχίες σου ως προς το κομμάτι της κατάστασής του, αλλά μην του μεταφέρεις το επιπλέον άγχος της σχέσης σας. Δες από δικής σου πλευράς τι θες και μέχρι πού είσαι διατεθειμένη να φτάσεις και αποφασίζεις ανάλογα. Είναι μια δύσκολη κατάσταση για εκείνον.

Γράψε μας τη δική σου ιστορία εδώ