Έχω πέσει σε κατάθλιψη μετά το χωρισμό. Τι να κάνω;

Έχω πέσει σε κατάθλιψη μετά το χωρισμό. Τι να κάνω;

Το Queen.gr απαντά στα γράμματά σας

Το γράμμα της αναγνώστριας

ΕΧΩ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΕΤΣΙ ΠΗΡΑ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΜΙΛΗΣΩ ΚΑΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ..
ΕΙΜΑΙ 21 ΧΡΟΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ .. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ 4ΧΡΟΝΩΝ ΚΟΝΤΕΥΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ. ΔΕΝ ΤΕΛEΙΩΣΕ ΑΚΟΜΗ ΟΜΩΣ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΤΟΝΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝHΜΑ.. ΩΣ ΕΠΟΜΕΝΟ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ ΑΦΟΥ ΒΑΘΙΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ! ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ , ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ..ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΛΑΨΕΣ!! ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΡΥΦΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΜΟΥ ΑΤΟΜΑ (ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ Μ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΙΝΩ ΑΦΟΡΜΕΣ ) ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΩ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΩ ΞΑΝΑ..ΑΦΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΜΑΖΙ ,ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ ΜΑΖΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.. ΣΑΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ..

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ? ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΝΑ ΒΓΑΙΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΝΑ ΤΟΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΣΥΝΕΧΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΝΑΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ! ΚΑΝΑΜΕ ΤΟΣΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΧΑΜΕΝΑ! ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΜΟΥ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΦΟΥ ΗΜΟΥΝ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΤΡΕΛΗ ΧΑΡΑ .. ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΜΕΡΑ ΠΑΡΑ ΜΕΡΑ ΧΑΝΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ..

Η απάντηση του Queen.gr

Μετά από μακροχρόνιες σχέσεις και ενώ υπάρχει αγάπη, συμβαίνει αυτό. Ουσιαστικά, όταν ένας άνθρωπος βγαίνει από μία μακροχρόνια σχέση βιώνει το ίδιο με ένα πένθος. Η σχέση είναι μια πραγματικότητα. Ένα παιδί ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Συχνά τους καθορίζει. Κάποιους τους αλλάζει κιόλας. Όταν λήγει μια τέτοια σημαντική σχέση, είναι σαν να χάνουμε κάποιον δικό μας. Χάνουμε στ' αλήθεια. Τον εαυτό μας σε συνάρτηση με τον άλλον. Τον εαυτό μας και την καθημερινότητά μας όπως τη γνωρίζαμε.

Λένε πως το πιο ισχυρό ναρκωτικό είναι ένας άλλος άνθρωπος. Ισχύει. Είναι εξάρτηση η σχέση και δεν το λέω πάντα με την κακή έννοια, αλλά όταν είμαστε ευτυχισμένοι δεν φανταζόμαστε πως όλο αυτό μπορεί να τελειώσει και επενδύουμε συναισθηματικά. Είναι σαν να μαθαίνεις τώρα από την αρχή.

Το μυαλό έχει μάθει να τον σκέφτεται, να τον περιμένει, να τον βλέπει. Το σώμα το ίδιο. Το σώμα ηρεμεί πιο εύκολα. Το θέμα είναι το μυαλό που έχει μάθει σε μία συγκεκριμένη ρουτίνα τόσα χρόνια. Περνάς μια μίνι κατάθλιψη ή έστω μια έντονη μελαγχολία, απόλυτα δικαιολογημένη. Μην κρατάς μέσα σου αυτά που νιώθεις. Είναι φυσιολογική διαδικασία να περάσεις από πολλά στάδια.

-Άρνηση

-Θυμός

-Κατάθλιψη (λογικά εδώ είσαι- άλλα δύο σου μένουν!)

-Διαπραγμάτευση και

-Αποδοχή.

Στα βάζω επιγραμματικά αλλά έτσι είναι. Μπορείς να ανατρέξεις και στο διαδίκτυο και να δοαβάσεις σε ιστοσελίδες που ασχολούνται με την ψυχολογία, λεπτομέρειες για τα στάδια του χωρισμού.

Το κρίσιμο σημείο είναι το στάδιο διαπραγμάτευσης. Αν τα βρεις με τον εαυτό σου και τα θέλω σου ως ανεξάρτητη προσωπικότητα θα το αποδεχτείς και θα προχωρήσεις. Δεν χρειάζεται να πιεστείς. Δώσε στον εαυτό σου το περιθώριο και την ευκαιρία να πάρει χρόνο, προσπαθώντας να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν.

Από εκεί και πέρα, όλο αυτό θα σου κάνει καλό. Μπορείς να εμπιστεύεσαι αλλά πρέπει να βάλεις το μυαλό σου σε μία διαδικασία. Ενδοσκόπηση, αυτοεκτίμηση, ανασυγκρότηση, αξιολόγηση, ενδυνάμωση, ανεξαρτητοποίηση. Μέσα από την απογοήτευση και τον πόνο, μαθαίνουμε τον εαυτό μας πιο καλά, σε βάθος, τα όρια μας, αξιολογούμε τα θέλω μας. Στόχος είναι να μάθεις να είσαι ολόκληρη μόνη σου για να μην έχεις ανάγκη κάποιον να σε "συμπληρώσει" και να μην χάνεσαι μαζί με τη δική του φυγή. Πάντα θα πονούν οι χωρισμοί και οι έρωτες που δεν καταλήγουν καλά. Το θέμα είναι όμως να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε. Αυτό μας βοηθά στο μέλλον να κάνουμε πιο υγιείς και σταθερές σχέσεις. Ακόμη και πιο συναρπαστικές. Αρκεί να το αξιοποιήσουμε σωστά σαν εμπειρία. Αυτό που βιώνεις, δεν είναι κάτι παράξενο. Είναι φυσιολογικό. Μην του δίνεις μεγαλύτερο χώρο.

Γράψε μας τη δική σου ιστορία εδώ