3 tips για καλύτερη επικοινωνία

3 tips για καλύτερη επικοινωνία

H Life Coach, εισηγήτρια και συγγραφέας Τζιλ Δούκα μας δίνει συμβουλές για να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας...

Μα δεν εννοούσα αυτό. Ο σύντροφός μου δεν μου μιλάει. Πάλι μάλωσα με το αφεντικό μου. Φράσεις που ακούω πολύ συχνά από πελάτες μου. Είναι απίστευτο το γεγονός ότι στο σχολείο και το πανεπιστήμιο μαθαίνουμε ένα σωρό πράγματα εκτός από το πώς να επικοινωνούμε αποτελεσματικά. Ίσως η πιο βασική δεξιότητα που είναι απαραίτητο να έχει κανείς για να δημιουργήσει την ζωή που θέλει. Δες παρακάτω 3 SOS tips που θα μπορούν να σε βοηθήσουν.

1. Δημιούργησε θετική προδιάθεση με το σώμα σου.

Γνωρίζεις ότι το 70% της επικοινωνίας μας είναι μη λεκτικό; Όταν μιλάς με κάποιον, κοίταξέ τον στα μάτια, γύρισε όλο το σώμα σου προς εκείνον και άφησε τα χέρια χαλαρά, χωρίς να τα σταυρώνεις. Χαμογέλα και μετά ξεκίνα την συζήτηση. Αν ο συνομιλητής σου κάθεται, κάθισε και εσύ. Λειτούργησε σαν καθρέπτης απέναντί του, είναι σημαντικό να είστε πάντα στο ίδιο ύψος. Αυτό είναι το λεγόμενο open body language, όταν με την στάση του σώματός μας προδιαθέτουμε θετικά την συζήτηση. Δοκίμασέ το, θα εκπλαγείς από τα αποτελέσματα.

2. Μπες στην διάθεση!

Υπάρχουν στιγμές που δεν θέλεις να μιλήσεις ούτε με τον εαυτό σου! Όταν αισθάνεσαι ότι όλο το βάρος του κόσμου έχει πέσει επάνω σου... ναι εκείνες. Για το καλό των σχέσεών σου... μην επικοινωνείς! Σου προτείνω λοιπόν ναι, να ζεις εκείνες τις στιγμές (για 5, 10 λεπτά) σε όλο τους το μεγαλείο. Μπορείς να απομονωθείς (καλό είναι να μην έρθεις σε επαφή με άλλους) να εκνευριστείς, να φωνάξεις και να ξεσπάσεις (ένα μαξιλάρι στο γραφείο μπορεί να κάνει θαύματα).

Αφού ξεδώσεις βρες τι μπορεί να αλλάξει την διάθεσή σου σε 1 λεπτό. Βάλε το αγαπημένο σου τραγούδι, καλό είναι να έχει θετικούς στίχους. Δες φωτογραφίες από τις διακοπές του καλοκαιριού, δες φωτογραφίες από τις διακοπές που θέλεις να κάνεις, κλείσε τα μάτια και σκέψου πόσο απίθανη είσαι (δες εδώ http://www.queen.gr/SEX-SChESEIS/SYMBOYLOS-SChESEWN/item/61961-xereis-poso-apithani-eisai).

Μπορείς να φτιάξεις τους δικούς σου τρόπους ώστε να μπαίνεις στην διάθεση επικοινωνίας. Θυμήσου ότι κανείς δεν θέλει να επικοινωνεί με μίζερους, αγχωμένους και γκρινιάρηδες ανθρώπους... είναι στο χέρι σου να αισθάνονται όμορφα οι άλλοι όταν επικοινωνούν μαζί σου.

3. Μίλα στην γλώσσα του άλλου.

Οι άνδρες ακούν διαφορετικά πράγματα από τις γυναίκες. Όταν το είχα πρωτοδιαβάσει, είχα σοκαριστεί. Όταν έμαθα το μέγεθος, δηλαδή το πόσο διαφορετικά ακούνε, δεν το πίστευα... Σαν ένα μικρό παράδειγμα, οι άνδρες έχουν δυσκολία πρόσβασης στα συναισθήματα γιατί χρησιμοποιούν την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου. Έτσι, όταν εσύ τον ρωτάς γλυκά, πως νιώθεις αγάπη μου, είναι σαν να πετάς νερό σε μια μηχανή ενώ δουλεύει.... βραχυκυκλώνει! Πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να ανασύρει συναισθήματα.

Προσπάθησε να χρησιμοποιείς λέξεις που χρησιμοποιεί εκείνος, παρομοιώσεις που λέει και άκουσε προσεκτικά τα λόγια που βγαίνουν από το στόμα του. Αυτό ακριβώς που σου λέει αυτό συμβαίνει. Δεν εννοεί κάτι άλλο, οι άνδρες αντίθετα από τις περισσότερες από εμάς ακριβολογούν.

Δημιούργησε θετική προδιάθεση, μπες στην διάθεση και μίλα στην γλώσσα του άλλου... ήδη έχεις κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την βελτίωση της επικοινωνίας σου! Μπράβο!

Be Unique,
Τζιλ Δούκα, Life Coach, εισηγήτρια, συγγραφέας
Αντιπρόεδρος http://www.uniquenessdevelopmentgroup.com/greek/
Follow me on twitter: @Jill_Douka

H κ. Δούκα είναι εισηγήτρια στο Workshop Επικοινωνίας Πώς να επικοινωνείς αποτελεσματικά με... εσένα, εκείνον και εκείνη στις 9/2/13 για πληροφορίες δες εδώ. http://uniquenessdevelopmentgroup.com/greek/?page_id=1742