Μετατρέποντας μια ταράτσα σε (εξωπραγματικό) σπίτι

Μετατρέποντας μια ταράτσα σε (εξωπραγματικό) σπίτι

Ένα άδειο ρετιρέ στο Λονδίνο μετατράπηκε στο πιο εντυπωσιακό διαμέρισμα-κήπο που έχετε δει στη καρδιά μιας πόλης.

Ο τελευταίος όροφος μιας αποθήκης στο Shoreditch του Βόρειου Λονδίνου, μια άδεια ταράτσα ουσιαστικά που δεν είχε καμία απολύτως χρήση παρά την συγκλονιστική θέα της πόλης που προσέφερε, κατάφερε μέσα σε 7, σχεδόν, χρόνια, να μεταμορφωθεί σε ένα από τα πιο μοντέρνα διαμερίσματα του Λονδίνου. Ένα διαμέρισμα-roof garden.

Αυτό το project είναι μια εξερεύνηση πάνω στην αρχιτεκτονική των ταρατσών και στο «πρασίνισμα» του αστικού τοπίου με εναλλακτικούς τρόπους. Οι ιδιοκτήτες του roof garden-διαμερίσματος έψαχναν μια ικανοποιητική λύση ώστε να φτιάξουν ένα σπίτι που να μπορούν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους αλλά και να βάλουν το πράσινο χρώμα μέσα στο μπετόν της πόλης.

Το Βικτωριανό αυτό διαμέρισμα διαθέτει 6 υπνοδωμάτια και αρκετούς εξωτερικούς χώρους, καθώς τίποτα δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο. Φτιαγμένο κυρίως από ατσάλι και γυαλί, το διαμέρισμα περικυκλώνεται από αναρριχώμενο κισσό και μια ποικιλία άλλων φυτών που χρόνο με τον χρόνο καλύπτουν την εξωτερική όψη και κάνουν το κτίσμα όλο και πιο πράσινο.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο, είναι πως η πρόσβαση στο διαμέρισμα γίνεται μέσω μια γέφυρας από το απέναντι κτήριο. Ο ενδιάμεσος όροφος, μεταξύ κήπου και πρώτου ορόφου, διαθέτει 5 παρόμοια υπνοδωμάτια, 2 μπάνια και έναν χώρο διασκέδασης, ενώ στον πρώτο όροφο βρίσκεται η κουζίνα, το σαλόνι, το γραφείο και το κεντρικό υπνοδωμάτιο.

Ο σχεδιασμός ολόκληρης της κατασκευής έχει γίνει έτσι ώστε να είναι ενεργειακά αποδοτικός, ενώ συμπληρώνεται από το πλούσιο εξωτερικό καθιστικό το οποίο διαθέτει μια πράσινη στέγη, σύστημα συλλογής βρόχινου νερού και ηλιακούς συλλέκτες. Οι φεγγίτες στην οροφή «τραβάνε» το φως της ημέρας στα μπάνια του επάνω ορόφου και οι γρίλιες στο πάτωμα και στην οροφή ενθαρρύνουν τον φυσικό αερισμό.