Το σπίτι που φέρνει τα μέσα έξω (και τούμπαλιν)

Το σπίτι που φέρνει τα μέσα έξω (και τούμπαλιν)

Ένα σπίτι στην Ιαπωνία διατίθεται για δημόσια θέα αλλά αυστηρά και μόνο για ιδιωτική χρήση.

Αυτό το μικρό σπίτι στην περιοχή Buzen της Ιαπωνίας, βασίζεται σε μια μοναδική ιδέα η οποία είναι εμπνευσμένη όχι από κάποιο αρχιτεκτονικό κίνημα ή κάποιο έργο τέχνης, αλλά από μια παιδική χαρά.

Τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν ανάμεσα σε σπίτια, σε στενά δρομάκια και μέσα σε κήπους και σε αυτές ακριβώς τις ιδέες βασίστηκε ο ιδιοκτήτης, ο οποίος ήθελε να χτίσει ένα σπίτι με αυλή που θα χρησίμευε ταυτόχρονα ως μια φυσική παιδική χαρά.

Φανταστείτε να έχετε έναν ολόκληρο δρόμο στη διάθεσή σας, αποκλειστικά για ιδιωτική χρήση, χωρίς αυτοκίνητα και αδιάκριτους πεζούς, ο οποίος όμως θα βρίσκεται μέσα στο σπίτι σας.

Οι θάμνοι και το πράσινο μεγαλώνουν μέσα σε μεγάλες γλάστρες και δοχεία, ακριβώς όπως οι ζαρντινιέρες στον δρόμο, ενώ ένα μικρό τραπέζι και μια καρέκλα είναι τοποθετημένα στις γωνίες, σαν ατομικά αυτοσχέδια καφενεία, για τον πρώτο καφέ της ημέρας. Τέλος, οι λάμπες στους τοίχους έχουν το ίδιο σχήμα και στήσιμο με τις λάμπες στους δρόμους της πόλης.

Ολόκληρο το κτίσμα είναι συγκεντρωμένο σε έναν και μόνο ισόγειο όροφο που καταλαμβάνει 266τ.μ. Ο ιδιοκτήτης ήθελε να χρησιμποιήσει τους εξωτερικούς χώρους στο έπακρο, έτσι ώστε να μπορεί να βλέπει τα αστέρια στον ουρανό απλώς κοιτώντας το ταβάνι, να διαβάζει κάτω από τις ακτίνες του ήλιου και να απολαμβάνει το φρέσκο αεράκι κάθε στιγμή της ημέρας. Κατάφερε, έτσι, να δημιουργήσει την απόλυτη σχέση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, φέρνοντας ουσιαστικά την γειτονιά μέσα στο σπίτι του.