Ένα σπίτι για μοντέρνα Χόμπιτ

Ένα σπίτι για μοντέρνα Χόμπιτ

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών θα ήταν μια εντελώς διαφορετική ταινία αν είχε αυτό το design.

Μερικές φορές, μια σύγχρονη προέκταση σε ένα παλιό σπίτι είναι η κατάλληλη συνταγή για να το επαναφέρει στη ζωή και μάλιστα με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Το συγκεκριμένο σπίτι ονομάζεται «Wright House», έχει σχεδιαστεί από την αρχιτεκτονική ομάδα Elmo Swart Architects και καταφέρνει να κάνει τη διαφορά χάρη στο ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα γήινο και «ζεστό» σχεδιασμό του. Στην ουσία δεν είναι ένα καινούργιο σπίτι, αλλά μια νεόδμητη, σύγχρονη προέκταση σε ένα παραδοσιακό σπίτι με αχυρένια σκεπή, στην περιοχή Durban της Νότιας Αφρικής.

Η προέκταση αυτή καταφέρνει να διατηρεί την αρχική αίσθηση του σπιτιού, με τις καμπύλες και τα ζεστά χρώματα που φέρνει μαζί της, ενώ την ίδια στιγμή οδηγεί τον επισκέπτη στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού χωρίς να τον αποκόβει από την άνεση του εσωτερικού.

Η πρόσοψη του παραδοσιακού σπιτιού μένει ανέπαφη, το εσωτερικό όμως πλημμυρίζει από το φως του ήλιου χάρη στους νέους γυάλινους τοίχους που προστέθηκαν και μαζί με τα τρία ήδη υπάρχοντα υπνοδωμάτια, οι ιδιοκτήτες διαθέτουν πλέον ένα ακόμα δωμάτιο, δύο γραφεία, ένα νέο σαλόνι και μια γκαλερί.

Οι απαλές καμπύλες που δημιουργούνται στο ταβάνι σε συνδυασμό με τους γυάλινους τοίχους δημιουργούν την ατμόσφαιρα μιας σπηλιάς χωμένης μέσα στο δάσος, ενώ ο μικρός κήπος που βρίσκεται ακριβώς έξω από το κεντρικό υπνοδωμάτιο κάνει το όλο σκηνικό απλώς ονειρικό. Και για μια πινελιά εκσυγχρονισμού ακόμα, στην πυλωτή του κτίσματος βρίσκεται ένα καλά καμουφλαρισμένο πάρκινγκ –η φύση, φύση αλλά και τα μοντέρνα άγχη, μοντέρνα άγχη.