Οι κρεμαστοί κήποι του Χονγκ-Κονγκ: Επιχείρηση επιστροφή στη φύση!

Οι κρεμαστοί κήποι του Χονγκ-Κονγκ: Επιχείρηση επιστροφή στη φύση!

Τι επιβάλλει από δω και στο εξής το σχέδιο πόλης της πιο πυκνοκατοικημένης πρωτεύουσας;

Το Χονγκ Κονγκ είναι ίσως η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στον κόσμο, με πυκνότητα πληθυσμού 30.000 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο! Οι συνθήκες διαβίωσης είναι δύσκολες σε αυτή την αστική ζούγκλα από τσιμέντο, ατσάλι και γυαλί που έχει αποκοπεί τελείως από τη φύση για εδώ και πάρα πολλή καιρό, με την ρύπανση να φτάνει πραγματικά σε ανησυχητικά επίπεδα. Κάτω από αυτά τα δεδομένα η Δημοτική Διοίκηση αποφάσισε κάνει κάτι για αυτή την κατάσταση αναθέτοντας σε μια εταιρία αρχιτεκτόνων, την «Vincent Callebaut», να εκπονήσουν ένα σχέδιο που θα αλλάξει και θα δώσει άλλη πνοή στο Χονγκ Κονγκ.

Προτείνεται, λοιπόν, η δημιουργία ενός ποταμού που θα διασχίζει όλο το κέντρο της πόλης, σαν ένας ζωντανός οργανισμός. Θα είναι ένα σύμπλεγμα φύσης και αστικής ζωής, καθώς θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα μέσα μεταφοράς ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργεί πραγματικά ζωντανά κύτταρα, δομικά και λειτουργικά τμήματα που μέσα τους θα περιέχουν λίμνες, μαρίνες και βιολογικές περιοχές. Στο πλαίσιο αυτών των ζωογόνων δομικών στοιχείων προγραμματίζουν να συμπεριλάβουν και κτίρια κοινής χρήσης, όπως μουσεία, θέατρα κ.λ.π. Θα δημιουργηθεί ένα νέο οικοσύστημα, και περιβάλλον που θα περιέχει όλων των ειδών τα είδη ζωής που απαρτίζουν την τοπική χλωρίδα και πανίδα.

Το ποτάμι δεν θα είναι μία μεμονωμένη υποδομή, αλλά θα δρα σε συνεργασία με μια συστάδα πύργων, τους οποίους ονομάζουν «τεχνο-οργανικούς» διότι περιέχει και τις δύο ιδιότητες αυτού του σύνθετου χαρακτηρισμού, καθώς θα είναι τεχνητά κατασκευασμένες κατακόρυφες κοιτίδες ζωής όπου θα αναπτύσσονται. Οι πύργοι αυτοί θα χρησιμοποιούνται για κατοικίες, γραφεία ή υπηρεσίες. Θα είναι καλυμμένοι με οργανικές ουσίες επιφανειακής δράσης για να μπορεί να αναπτυχθεί πλούσια βλάστηση μετατρέποντάς τους, στην κυριολεξία, σε «κρεμαστούς κήπους»

Διαβάστε ακόμη:

Τα σπίτια του μέλλοντος θα είναι πλωτά!

Domus Civita: Το αρχαίο κάστρο που έγινε σπίτι!

H πολυτέλεια συρρικνώθηκε σε 46τ.μ. Πάρτε ιδέες!