Φθινοπωρινό νοικοκυριό: 5 σημεία που ξεχνάς να καθαρίσεις

Φθινοπωρινό νοικοκυριό: 5 σημεία που ξεχνάς να καθαρίσεις

Δες ποια σημεία του σπιτιού πρέπει να προσθέσεις στη φθινοπωρινή γενική καθαριότητα

Πέρα από τις καθιερωμένες, σχεδόν καθημερινές δουλειές που έχουμε συνεχώς να κάνουμε στο σπίτι, όταν η εποχή αλλάζει επιφορτιζόμαστε με κάποιες επιπλέον, «εποχιακές» εργασίες, που, ούτως ή άλλως, δεν είναι απαραίτητο να γίνονται συχνότερα. Μπορεί να έχεις συνηθίσει όμως, κάθε φθινόπωρο, να κάνεις δουλειές όπως να πλένεις τα παράθυρα, να αλλάζεις το στρώμα του κρεβατιού σου ή να οργανώνεις τη ντουλάπα σου, όμως υπάρχουν και λιγότερο εμφανή αντικείμενα μέσα στο σπίτι που χρήζουν καθαριότητας κάποιες φορές το χρόνο.


1.Πλυντήριο ρούχων
Η υγρασία που παραμένει στον κάδο του πλυντηρίου μετά από κάθε πλύσιμο συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη μούχλας, αφού το σημείο παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα υγρό και σκοτεινό. Φρόντισε λοιπόν να απολυμάνεις το πλυντήριό σου με τον ακόλουθο τρόπο: Συμπλήρωσε τη θήκη του απορρυπαντικού με ξύδι ή χλωρίνη και εκτέλεσε μια κανονική πλύση, αφήνοντας άδειο τον κάδο. Ύστερα, καθάρισε το καπάκι της συσκευής με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι. Για να συντηρήσεις το καθαρό περιβάλλον του πλυντηρίου για περισσότερο διάστημα και να εμποδίσεις την ανάπτυξη μούχλας, φρόντισε μετά από κάθε πλύση να στεγνώνεις με ένα καθαρό πανί και αφήνεις το πορτάκι ανοιχτό μέχρι η υγρασία να φύγει.


2.Δοχεία υγρών
Τα αντικείμενα που συγκεντρώνουν συχνά στο περιεχόμενό τους υγρά, όπως οι παγοθήκες, το εσωτερικό της καφετιέρας ή ακόμα και τα μπουκάλια του νερού μένουν για αρκετό διάστημα υγρά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συγκεντρώσουν μούχλα. Φρόντισε να τα καθαρίσεις χρησιμοποιώντας ένα μίγμα από νερό και ξύδι και στη συνέχεια άφησε τις συσκευές σου να στεγνώσουν καλά προτού τις χρησιμοποιήσεις ξανά.


3.Φυτά εσωτερικού χώρου
Εμπόδισε την ανάπτυξη μούχλας στην επιφάνεια των γλαστρών απομακρύνοντας όση ποσότητα έχει συγκεντρωθεί και αντικαθιστώντας την με φρέσκο χώμα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αιθέρια έλαια και μπαχαρικά, όπως κανέλα, μέντα και δεντρολίβανο σκορπίζοντάς τα στην επιφάνεια του χώματος για να εμποδίσεις τη μελλοντική ανάπτυξη της μούχλας. Ακόμα, απομάκρυνε τα νεκρά φύλλα, αφού η μούχλα τρέφεται με αυτά, ενώ παράλληλα ψέκασε και τις δύο πλευρές των φύλλων σχολαστικά με ξύδι. Αφήστε το για 45-60 λεπτά και στη συνέχεια ξέπλυνέ τα.


4.Πλαστικά παιχνίδια
Πλύνε τα παλιά παιχνίδια βάζοντάς τα στο πάνω ράφι του πλυντηρίου πιάτων και εκτελώντας κανονικά μια πλύση, χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό. Στη συνέχεια, στέγνωσέ τα καλά. Εναλλακτικά, μπορείς να γεμίσεις ένα νεροχύτη με ζεστό νερό και ένα φλιτζάνι ξύδι. Άφησέ τα μέσα στο νερό για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια ξέπλυνε και στέγνωσέ τα. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στις τρύπες ή τις σχισμές που μπορεί να υπάρχουν, αφού αν εκεί μέσα μένουν υπολείμματα υγρασίας καθιστώντας ακόμα πιο εύκολη την ανάπτυξη μούχλας και μυκήτων.


5.Μαλακά παιχνίδια
Τα ακάρεα της σκόνης ευδοκιμούν σε σκοτεινά, θερμά και υγρά μέρη, με αποτέλεσμα να σου προκαλούν την ανάπτυξη αλλεργιών και την παρουσίαση φτερνίσματος. Τα μαλακά και χνουδωτά παιχνίδια αποτελούν εξαιρετικό περιβάλλον συγκέντρωσης σκόνης, ενώ παράλληλα αμελούμε να τα καθαρίσουμε συχνά. Για να απομακρύνεις τη σκόνη, χρησιμοποίησε μια ηλεκτρική σκούπα ή μια βούρτσα, ενώ στη συνέχεια τοποθέτησε το παιχνίδι σε μια πλαστική σακούλα με αρκετή μαγειρική σόδα. Κλείσε τη σακούλα και κούνησέ την καλά μέχρι να πάει η σόδα σε όλη την επιφάνεια του παιχνιδιού. Άφησέ την για 15 λεπτά περίπου και ύστερα ξέπλυνε με ζεστό νερό.

Διαβάστε ακόμη:

Καθάρισε τη λερωμένη πλάκα του σίδερου ρούχων με τον πιο φυσικό τρόπο!

Κάντε το χώρο σας να δείχνει μεγαλύτερος με 10 «μαγικά» τρικ